Pikantní nakládaná vejce

mijaita - fotkamijaita, 5. júla 2016
Pikantní nakládaná vejce
Foto: mijaita

Vynikající chuťovka, s toastem, namazaným dobrým taveným sýrem, ozdobeným plátkem zelené okurky, večeře, svačina, pochoutka

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 - 12 ks
150 ml
1 - 2 PL
1 ČL
2 ks
1 ČL
1 ČL
1 PL
10 guľôčok
10 guľôčok
2 ks
3 vetvičky
2 vetvičky
Toast:
 (chleba)
Možné ďalšie korenie:
3 strúčiky
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vajíčka jsem vařila 9 - 11 minut aby byla dobře natvrdo uvařená. Zchladila hned a ještě vlažná oloupala a naskládala do velké, uzavíratelné sklenice.

  2. 2

    V hrnci jsem vařila litr vody, do které jsem přidala ocet, bylinky a všechno uvedené koření. Menším varem cca 15 min táhla.

  3. 3

    Cibuli oloupanou, napůlkovanou jsem nakrájela na plátky.

  4. 4

    Přidala jsem k povařenému koření a ještě jsem vařila asi 5 minut.

  5. 5

    Nálev je dobré ochutnat, přidat event cukr, nebo sůl a nalít do sklenice na vejce. (tentokrát jen 6 vajec)

    Pikantní nakládaná vejce - obrázok 5
  6. 6

    Odložila jsem (nemám špajzku) jen na linku a přikryla utěrkou, aby byla sklenice ve tmě a odjela jsem na tři dny pryč.

  7. 7

    Po návratu domů jsem si namazala krajíček slunečnicového chleba Apetitem, ozdobila plátkem zelené okurky, posypala řeřichou (vlastním zamraženou), přidala rozkrojená vajíčka a cpala jsem se. Vajíčka jsou příjemnně sladkokyselá a přidáním chili ještě i pikantnější.

    Pikantní nakládaná vejce - obrázok 7

Diskusia k receptu

cesminaz
Zaujimave :-) Laka ma to vyskusat.Co by ma este zaujimalo je,ze ako dlho by maximum vydrzali neotvorene.Mas s tym skusenost @mijaita ?
kukulienka71
varené vajcia nemám veľmi v láske, ale takto pripravené určite skúsim, musí to byť bašta;-) som zvedavá, nakoľko sa napijú toho nálevu.
mijaita
@cesminaz na mnoha mistech ve svete maji pikantni, nalozena vejce ve 3l sklenicich, lide si koupi treba jen pro chut 1 vajicko. Nebo si je objednaji asi jako u nas nakladane burty! :-) Vydrzi hodne dlouho, kdyz je delaji v takovem mnozstvi. Ja je delam vetsinou po 10 kusech a jsou tak rychle pryc, ze jestli vydrzi do Vanoc :-) ti nepovim. Nejsou zavickovana, jen zasroubovana, nebo jako mam ja, priklopena. Takovou sklenici mam jeste i velkou, dam jich tam i 13 kdyz potrebuju hodne.
@kukulienka jsou nasosana tak, ze bych to prirovnala k vytemperovani :-) Nikoliv jen na povrchu, ta kyselost je prostoupena, takze se rovnají nálevu.
Jsou moc dobrá podávaná na talířku, pokrytá tou cibulí výbornou, měkkoučkou s troskou nálevu.
frezia
Nieco nove, velmi zaujimave, vsetko na to mam, idem to vyskusat. 5*
evusik
mám rada takéto chuťovky a túto rozhodne vyskúšam :-)
haji
Hm, zajímavá záležitost, jistě osvěžující a chutná!
mijaita
@haji na letní dny osvěžující, příjemná chuťovka (samotné vajíčko) nebo s toustíkem, chlebem, skvělá večeře.
1x haji
dosa
... tak toto musim spravit, nakladane vajicka som este nevidela, foto je uzasne, hovori samo za seba, musi to byt dobrota...
klukodvody
No tak tohle se Vám opravdu povedlo. Už jsem jedl černá vejce, čajová vejce, ty dost často dělávám už jen kvůli dekoraci, ale tohle ještě ne a tak to samozřejmě vyzkouším a díky za další super návod.
1x haji
mijaita
@all tak jsem zvedava, kolik tu přistane hodnoceni a obrázků. @klukodvody A prosim, smerem ke mne, bez vykani, je-li mozne? :-)
sonulienka
Paráda škoda, že si to dala len dnes akurát dnes by sa mi to hodilo ale nevadí urobím určite aj neskoršie. Recept ide do KK.
mijaita
@frezia dekuji, ano, i v Nemecku jsem uz davno tomu, take videla. Myslim, ze rozdily chutove jsou asi takove, jako u každých nakladanych hub. nekdo rad pikantnejsi, jiny jen slabě kysele. Take je rozdil v pouziti bylinek a mnozství cibule. Tak uvidis jak ti budou chutnat a eventuelne si dalsi varku prizpusobis. A nezapomen napsat zase! :-)
siisa
Toto, určite vyskúšam, super nápad na rýchlu večeru :)
mijaita
@Veronika dej nejake bylinky jine, nahradit adekvatne to nejde. Event nedavej zadne? Ono se nic tak zasadniho urcite nestane!
@Siisa večera, chuťovka, kdykoliv! Určitě se nespleteš a pochutnáš si.
1suchyrozok
Nakladané vajcia sú super. Ešte taký malý typ: K vajciam pred tým ako ich zaljete nálevom, pridajte trochu čerstvej nakájanej cvikle. Vajička dostanú zaujímavy farebný efekt a budú chutiť aj oku. =)
kukulienka71
Sú výborné! Také akurát. Väčšinou k varenému vajcu jem aj niečo kyslasté, aspoň dresing. Tu stačia vajcia s pečivom, prípadne údeninou. Manžel ochutnal opatrne ale uznal, že sú fajn:-) Ďakujeme.
mijaita
@kukulienka71 (29.10.2021 15:09)

I ja dekuji, takovy komenter vzdycky potesi! Navic, uz tyden premyslim, co udelam na jedno setkani a uz to vím! :-)
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia