Pikantné koláče (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Konečne po dlhom čase som sa zavďačila pri pečení aj môjmu mladšiemu synovi a to práve týmto receptom. Získala som ho z časopisu Dobré jedlo. Je to jeden z mála časopisov na slovenskom trhu, ktorý kupujem dlhé roky.
24 porcií |
20 - 30 minút na 200 C °C |
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, rozdrobíme droždie a nalejeme vlažnú vodu (ja som pridala aj cca polovicu KL cukru, aby mi droždie lepšie vykyslo)
- Necháme vzísť kvások
- Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny a dôkladne vypracujeme hladké, nelepivé cesto
- Cesto prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Takto krásne mi cesto nakyslo cca po 1 hodine
- Vy kysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme
- Povykrajujeme väčšie kolieska - ja som si pomohla pohárom, kolieska mali priemer cca 8 cm
- Kolieska dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme cca ešte 15 minút kysnúť.
Mne z tejto dávky vyšli dva plechy - teda 24 koláčov
- Medzitým si pripravíme náplň - nadrobno nakrájame oravskú slaninu, na tenké kolieska cibuľu (pomáhala som si svojim malým pomocníkom na strúhanie cibule), klobásu a rozšľaháme si vajíčko na potieranie
- Do každého kolieska spodkom pohára vyhĺbime jamku
- Každý koláč celý potrieme vajíčkom a naplníme cibuľou, slaninkou a klobásou
- Posypeme strúhaným syrom - ja som malá údený eidam
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 C cca 20 - 30 minút (je to individuálne od tej-ktorej rúry)
- Ja som ich okraje ešte po upečení potrela roztopenou bravčovou masťou.
Podľa mňa sú výborné k poháriku chladeného pivka, alebo vína