Pikantné koláče (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Konečne po dlhom čase som sa zavďačila pri pečení aj môjmu mladšiemu synovi a to práve týmto receptom. Získala som ho z časopisu Dobré jedlo. Je to jeden z mála časopisov na slovenskom trhu, ktorý kupujem dlhé roky.

24
porcií
20 - 30 minút
na 200 C °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, rozdrobíme droždie a nalejeme vlažnú vodu (ja som pridala aj cca polovicu KL cukru, aby mi droždie lepšie vykyslo)
  2. Necháme vzísť kvások
  3. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny a dôkladne vypracujeme hladké, nelepivé cesto
  4. Cesto prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto. Takto krásne mi cesto nakyslo cca po 1 hodine
  5. Vy kysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme
  6. Povykrajujeme väčšie kolieska - ja som si pomohla pohárom, kolieska mali priemer cca 8 cm
  7. Kolieska dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme cca ešte 15 minút kysnúť. Mne z tejto dávky vyšli dva plechy - teda 24 koláčov
  8. Medzitým si pripravíme náplň - nadrobno nakrájame oravskú slaninu, na tenké kolieska cibuľu (pomáhala som si svojim malým pomocníkom na strúhanie cibule), klobásu a rozšľaháme si vajíčko na potieranie
  9. Do každého kolieska spodkom pohára vyhĺbime jamku
  10. Každý koláč celý potrieme vajíčkom a naplníme cibuľou, slaninkou a klobásou
  11. Posypeme strúhaným syrom - ja som malá údený eidam
  12. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 C cca 20 - 30 minút (je to individuálne od tej-ktorej rúry)
  13. Ja som ich okraje ešte po upečení potrela roztopenou bravčovou masťou. Podľa mňa sú výborné k poháriku chladeného pivka, alebo vína