Pikantná šošovica na turecký spôsob (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept pochádza z mojej zbierky tureckých receptov, je to veľmi chutné voňavé zdravé jedlo príjemne pikantnej a údenej chuti, ktoré môže byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako príloha v menšom množstve či ako teplý šalát. Recept som len máličko upravila.

4
porcie
20 minút
príprava
10 + 20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer som namočila šošovicu do studenej vody, ráno som ju scedila, prepláchla studenou vodou, zaliala čerstvou vodou, pomaly som priviedla do varu a na strednom plameni som ju varila od bodu varu 10 minút.
  2. Šošovicu som scedila, prepláchla studenou vodou a nechala som ju na cedníku dobre odkvapkať z vody.
  3. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na mesiačiky, cesnak pokrájaný na hrubo a len roztlačený čepeľou noža, pridala som čerstvo mleté čierne korenie, sušenú šalviu a celý koriander.
  4. Ked bola cibuľa orestovaná do sklovita, pridala som kryštálový cukor a nechala som ho skaramelizovať,...
  5. ...potom som pridala mrkvu pokrájanú na asi 2 - 3 mm kolieska, orestovala som ju asi 3 - 4 minúty za stáleho miešania,...
  6. ...pridala som všetky druhy mletej červenej papriky a domáci pálivý Gulyáskrém, nesolila som, lebo tento krém je už slaný, recept mám tu na vareche, nechala som papriku úplne rozpustiť a krátko som orestovala gulášový krém spolu s ostatnými prísadami za stáleho miešania,...
  7. ...pridala som scedenú šošovicu,....
  8. .....zaliala som odmeraným množstvom vody, premiešala,...
  9. ...pridala som domácu paradajkovú šťavu, premiešala, pomaly som celé priviedla do varu,...
  10. ...a od bodu varu som varila na strednom plameni asi 20 minút, až sa odparila takmer všetka tekutina za občasného premiešania a výborné jedlo bolo hotové, cesnak varením stratí na svojej ostrosti, rozvarí sa, jedlo primerane ochutí, zostane príjemná korenistá a pikantná údená chuť, jedlo je voňavé, veľmi chutné, mrkva je al dente, šošovica nie je rozvarená, vymeňaním vody za čerstvú sa dosiahne odstránenie látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.
  11. Horúcu šošovicu som rozdelila na taniere, podávala som ako samostatné jedlo, ktoré je pomerne sýte a nepotrebuje žiadnu prílohu, je vhodné na obed alebo na večeru, krásne zahreje. V menšom množstve ho možno podávať ako netradičnú prílohu k rôzne pripravenému mäsu alebo ako teplý šalát, vo výsledku nemá byť takmer žiadna šťava. Je veľmi vhodné pre diabetikov, pre bezlepkové, bezlaktózové diéty, vegetariánov, vegánov i pre zdravých, vrelo odporúčam každému, kto má rád pikantné zdravé jedlá.