Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept)
Autor receptu: dorisa
V záhradke sa mi urodila krásna červená repa( cvikla) mám dva druhy, aj guľatú, aj podlhovastú. Začala som s ich spracovávať. Vyskúšala som recept zo zošita Dr. Oetkera- zaváranie.
6-7 porcií |
10 minút príprava |
35(konzerv.20) minút tepelná úprava |
Postup
- Červená repa, chren a cibuľa.
- Repu umyjeme a uvaríme v 2,5 litra vody, v ktorej rozpustíme balíček kyseliny citronovej Dr. Oetkera. Varíme 35 minút.
- Repu necháme vychladnúť. Potom ju olúpeme a nakrájame na ľubovoľné kúsky (alebo nastrúhame).
- Postrúhame chren. Nakrájame cibuľu na plátky.
- Chren pridáme k repe, poriadne premiešame.
- Z pol litra vody, octu, cukru, soli uvaríme nálev, pridáme ešte rascu, klinčeky , korenie a nakrájanú cibuľu a všetko potom povaríme asi 5 minút. Nakoniec pridáme prípravok na konzervovanie.
- Nálev nalejeme na repu, premiešame.
- Pripravíme si poháre a viečka.
- Repu plníme do pohárov dolejeme nálevom , môžeme na vrch pridať ešte postrúhaný chren, ak nám zostalo.
- Poháre uzavrieme vrchnákmi.
- Uzavreté poháre sterilizujeme v hrnci asi 20 minút( má vrieť). Poháre necháme vo vodnej lázni aj vychladnúť.
- Ja som mala 4 poháre, zo surovín v rozpise má byť 6-7 pohárov. Nevedela som odhadnúť váhu repy.