Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

V záhradke sa mi urodila krásna červená repa( cvikla) mám dva druhy, aj guľatú, aj podlhovastú. Začala som s ich spracovávať. Vyskúšala som recept zo zošita Dr. Oetkera- zaváranie.

6-7
porcií
10 minút
príprava
35(konzerv.20) minút
tepelná úprava

Postup

  1. Červená repa, chren a cibuľa.
  2. Repu umyjeme a uvaríme v 2,5 litra vody, v ktorej rozpustíme balíček kyseliny citronovej Dr. Oetkera. Varíme 35 minút.
  3. Repu necháme vychladnúť. Potom ju olúpeme a nakrájame na ľubovoľné kúsky (alebo nastrúhame).
  4. Postrúhame chren. Nakrájame cibuľu na plátky.
  5. Chren pridáme k repe, poriadne premiešame.
  6. Z pol litra vody, octu, cukru, soli uvaríme nálev, pridáme ešte rascu, klinčeky , korenie a nakrájanú cibuľu a všetko potom povaríme asi 5 minút. Nakoniec pridáme prípravok na konzervovanie.
  7. Nálev nalejeme na repu, premiešame.
  8. Pripravíme si poháre a viečka.
  9. Repu plníme do pohárov dolejeme nálevom , môžeme na vrch pridať ešte postrúhaný chren, ak nám zostalo.
  10. Poháre uzavrieme vrchnákmi.
  11. Uzavreté poháre sterilizujeme v hrnci asi 20 minút( má vrieť). Poháre necháme vo vodnej lázni aj vychladnúť.
  12. Ja som mala 4 poháre, zo surovín v rozpise má byť 6-7 pohárov. Nevedela som odhadnúť váhu repy.