Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept)

Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept)
Foto: dorisa
dorisaDorisa, recept pridal: 14. augusta 2011 22:11Ďalšie jeho recepty

V záhradke sa mi urodila krásna červená repa( cvikla) mám dva druhy, aj guľatú, aj podlhovastú. Začala som s ich spracovávať. Vyskúšala som recept zo zošita Dr. Oetkera- zaváranie.

Suroviny

6-7
porcií
10
minút
príprava
35(konzerv.20)
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Červená repa, chren a cibuľa.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 1

2

Repu umyjeme a uvaríme v 2,5 litra vody, v ktorej rozpustíme balíček kyseliny citronovej Dr. Oetkera. Varíme 35 minút.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 2

3

Repu necháme vychladnúť. Potom ju olúpeme a nakrájame na ľubovoľné kúsky (alebo nastrúhame).
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 3

4

Postrúhame chren. Nakrájame cibuľu na plátky.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 4

5

Chren pridáme k repe, poriadne premiešame.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 5

6

Z pol litra vody, octu, cukru, soli uvaríme nálev, pridáme ešte rascu, klinčeky , korenie a nakrájanú cibuľu a všetko potom povaríme asi 5 minút. Nakoniec pridáme prípravok na konzervovanie.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 6

7

Nálev nalejeme na repu, premiešame.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 7

8

Pripravíme si poháre a viečka.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 8

9

Repu plníme do pohárov dolejeme nálevom , môžeme na vrch pridať ešte postrúhaný chren, ak nám zostalo.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 9

10

Poháre uzavrieme vrchnákmi.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 10

11

Uzavreté poháre sterilizujeme v hrnci asi 20 minút( má vrieť). Poháre necháme vo vodnej lázni aj vychladnúť.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 11

12

Ja som mala 4 poháre, zo surovín v rozpise má byť 6-7 pohárov. Nevedela som odhadnúť váhu repy.
Pikantná červená repa s chrenom (fotorecept) - obrázok 12



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jerica, 15. augusta 2011 o 11:19
    @dorisa máme radi cviklu len ja ju robievam na čerstvo bez cibule ostatné ako Ty , zopár pohárov , nezaváram. Výborná pochúťka .


  • dorisa, 15. augusta 2011 o 11:22
    @jerica , skúsim takto. Ja som zavárala tak obyčajne, len s nálevom z obchodu. Ale prečo nevyskúšať aj niečo nové. Ešte mám cviklu v zemi, tak ma čaká zaváranie...už sa teším:) Ďakujem za komentárik.


  • danculka, 15. augusta 2011 o 11:57
    Super šalátik,s cviklou som ešte nerobila tento rok...


  • frezia68, 15. augusta 2011 o 12:13
    Tiež zaváram každý rok s chrenom,ale bez cibule.A tiež neviem odhadnúť množstvo a obyčajne nálev zvýši.....cviklu každý rok dostávam a naraz všetko zavarím(pri jednej špine),pivnice teplé...fajn,že máš záhradku :-))) a usilovne zaváraš.


  • dorisa, 15. augusta 2011 o 12:20
    @frezia68 , som zvedavá aj ja na chuť. Zaujímavé bolo, že sa varí cvikla vo vode s kyselinou citronovou:) ten nálev bol neskutočne dobrý, ten som ochutnala. Ja cibuľu milujem, tak sa na tento šalátik teším. @danculka , ty sa riadne činíš v kuchyni. Obdivujem ťa, koľko toho postíhaš. Ďakujem Vám za komentáre.


  • bejaja, 15. augusta 2011 o 13:36
    ty si rýchla, určite recept je výborný, vyskúšam!


  • rybarkuchar, 15. augusta 2011 o 13:46
    Cvikla a cibuľa - oboje mám rád, neviem si predstaviť ako chutia spolu. Nikdy som to nekombinoval. Vyskúšam.


  • kata50, 15. augusta 2011 o 14:06
    Ja dokonca do zaváranej cvikly nedám ani chren. Pri dlhšom skladovaní zhorkne. Pridám ho potom , keď šalát - sklíčko, otvorím.Vždy mám v chladničke kúsok chrenu, alebo si kúpim sterilizovaný.


  • dorisa, 15. augusta 2011 o 14:35
    @kata50 , ktovi, možno,keď je tam ta kysleina citronová, tak nejaké iné procesy tam budu prebiehať. Nechám sa prekvapiť, budem robiť restovanú pečeň, tak si otvorím jeden pohár. Dakujem za komentár. @ryberkuchar , vyskúšame, čo je to za dobrotu. @bejaja , vieš, stále niečo kuchtím:) Ďakujem za komentáre.


  • kata50, 15. augusta 2011 o 14:44
    @dorisa , vyskúšaj si urobiť šalát : uvarená cvikla( mala som aj surovú ) 2diely+nastrúhaná surová mrkev 1 diel + cukor+ citrónová šťava podľa chuti. Dobre premiešať, nechať chvíľu postáť-pustí šťavu, a môžeš konzumovať. Mám to overené a je to dobrotka. :-))


  • dorisa, 15. augusta 2011 o 15:35
    @kata50 , ďakujem, vyskúšam:)


  • tatranka, 15. augusta 2011 o 16:59
    Táto zaváranina na mňa ešte len čaká.Strúham ju na drobno a dávam strašne veľa tiež postrúhaného chrenu.To je dobrota!


  • kucharka100, 15. augusta 2011 o 17:02
    Krásne spracované, nafotené a chutné zaručene. Cvikľu u nás zjeme vždy. S mrkvou som neskúšala na čerstvo....ale dobré vedieť. Sto hláv...sto receptov...sto chutí. Super !


  • dorisa, 15. augusta 2011 o 19:27
    @ tatranka ,@ kucharka100, u nás tiež cvikla hrá prím. Mňa tiež ešte čaká zaváranie, tento receptík som vyskúšala, a po ochutnaní sa rozhodnem, ako budem spracovávat moju repu. Ďakujem za komentáre.


  • ancicka, 15. augusta 2011 o 22:40
    Mňa to ešte len čaká.Ja cviklu závaram až na koniec,lebo mám jej najviac a zaberie dosť času.Určite tá tvoja je výborna.


  • dorisa, 15. augusta 2011 o 22:47
    @ancicka , mna tiež, ja som len zopar vybrala a vyberám pomaly, dávam aj dcere, na varenie a štavy. Ešte je so spracovaním času dosť. Ďakujem.


  • tlustoch, 22. októbra 2011 o 12:49
    Ja som sa pustil do zavárania repy, všetko išlo výborne. Ale keď som začal naplňať 7 dec.poháre tak som naplnil len 3,5 pohára. Robil som kocky a toho som mal mať viac ako 5 pohárov. Keby som strúhal repu tak by som nemal ani 3 poháre. A pozorne som dodržiaval recept aj postup. Nerozumiem čo sa stalo.


  • dorisa, 22. októbra 2011 o 13:06
    @tlustoch , to je recept pre dodržanie pomerov zeleniny, ja som odhadom dávala, takže mne vyšli tiež 4 poháre, určite,keby si strúhal cviklu, tak jej máš menej. Ak som ťa nesprávne informovala, je mi ľuto. Určite si na takejto cvikli pochutnáš, my sme ju už dojedli, už mám len klasicky zavarenú.


  • marianna76, 15. augusta 2012 o 20:02
    vlasti, skúsim podľa teba... lebo môj chlap nemusí fenikel... , tak dúfam, že týmto ho poteším. Dík


  • dorisa, 15. augusta 2012 o 22:01
    @marianna76 , skús, je fantastická ja ju dojedám...a tá cibuľa tam, mňam


  • voznica, 15. augusta 2012 o 22:31
    Zaváram aj ja cviklu ale bez chrenu,vyskúšam lebo cviklu veľmi ľúbime,ukladám do k.k.


  • arktid, 22. septembra 2012 o 18:20
    tá kyselina sa dáva pri varení cvikly kôli tomu. aby nestratila farbu a ostala červená. Inak zhnedne ,, tento spôsob používam aj keď varím cviklu na boršč. Inak podobný recepet si pamätám aj z detstva ked chren a cviklu zavárala moja stará mama ,len to bolo všetko úplne najemno postrúhané, ochutené a zjedené ! :-)))
    Ale musím to skúsiť, pod oknom mi rastie pekný veľký chren..


  • dorisa, 22. septembra 2012 o 19:10
    @voznica , @arktid , vyskúšajte, ešte mam zavarenú z minulého roka , jeme ju, je výborná...ďakujem za komentáre


  • radost, 8. októbra 2013 o 21:39
    @dorisa
    ja cviklu zaváram bez cibule..sladkokyslý nálev a veľa chrenu..nesterilizujem..štvrť roka vydrží-ten chren je konzervant..ked zjeme-robím dalšiu..chren nastrúham do rezervy -je v chladničke..cvikla v pivnici vydrží...
    ked sa sterilizuje s chrenom-chren stráca silu..moja skúsenosť..


  • dorisa, 8. októbra 2013 o 21:43
    @radost , ja zaváram tiež klasicky, tento recept bol do súťaže, a tak som volila netradičnú formu zavárania...inak, tá cvikla takto zavarená je fantastická. Ďakujem zaa radu a komentár.


  • radost, 8. októbra 2013 o 22:05
    @dorisa
    takže tú druhú dávku by som mala skúsiť podľa týchto inovácií-cibuľa a kyselina citronová do varenia cvikly..dávam do KK..želám ti pohodový večer..


  • dorisa, 8. októbra 2013 o 22:22
    @rados ť, áno, skús, ešte som našla takúto v špajzi, stále je chutná. mne veľmi chutí tam aj tá cibuľa.


  • dobryhrncekvar, 5. decembra 2013 o 18:17
    zvyknem zavárať veľmi veľa cvikle každý rok, moja je nastrúhaná, s rascou na dne pohára + chren na dne aj zamiešaný do cvikle, octový nálev 1:2, bez konzervantov a sterilizujem. Je pravda, že trochu stratí ostrosť ale neriskujem pokazenie. Nastrúhaný chren očernie, a aj celý zabalený v chladničke stratí na sile, netreba dlho otáľať a chren po vykopaní neskladovať dlhšie ako 1mesiac. Toť moja skúsenosť. (ročne zaváram okolo 100 ks 370ml pohárov)


  • dorisa, 5. decembra 2013 o 19:30
    @dobryhrncekvar , ďakujem za komentár. Obdivujem.


  • skillet, 27. augusta 2014 o 21:00
    Túto repu som zavarila a už aj ochutnala, je to veľmi dobrý recept.


  • dorisa, 28. augusta 2014 o 19:18
    @skillet , ďakujem,,aj mne velmi chuti takto zavarené cvikla



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist