Petržlenová polievka à la írsky krém (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Základnou bibliou polievok (The ultimate soup bible) v 2,5 kg výtlačku ma obdarovala moja krajšia ½ a rukou spoločnou sme z nej zrealizovali prvý rcp. Táto ľahko korenená polievka sa v priebehu posledných rokov stala veľmi populárna v Írsku. Pripravuje sa v mnohých variantoch. Jedným z nich je aj „kooperácia“ petržlenu a jablka v pomere 0,5/0,5. Petržlen dostane najvýraznejšiu chuť po prvých mrazoch, kedy je najsladší. Na Slovacku sa hovorí: „Petržel, aby nám dýl vydržel“! … čo keď je to pravda?

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
25÷30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. v základnej zostave „absentuje“ olej, ktorý som voči pôvodnému rcp pridal až potom, keď sa mi na horúcom masle restovaný postrúhaný petržlen zdal akýsi „suchý“
  2. olúpané petržlenové korene som postrúhal na veľkých „slzách“, cibuľu som nahradil pokrájanou šalotkou, ktorá má predsa len kratšiu „životnosť“ a hlavne je jemnejšia; strúčiky cesnaku som pripravil na pretlačenie
  3. zvyšky petržlenu som pokrájal, podobne ako „holé“ halúzky petržlenovej vňate (jej lístočky použijem vo finále)
  4. a teraz to už išlo hravo a rýchlo; v širokom hrnci som rozohrial 4 PL masla, na ktoré som nasypal postrúhaný petržlen, po premiešaní krátko podusil a pretože sa mi zdal málo šťavnatý, podlial som ho asi 4 PL rastlinného oleja; pridal som pokrájanú šalotku i pretlačený cesnak a občasným premiešaním dusil ~ 5÷7´
  5. potom som pridal „broky“ halúzok petržlenovej vňate, mletú rascu, drvený koriander, premiešal a minútku_dve podusil; zalial dobrým poldruha litrom horúceho kuracieho vývaru, opäť premiešal a prikryré varil asi 20´, keď už bol petržlen mäkký
  6. pomocou ponorného mixéra som dosiahol požadovanú konzistenciu polievky, korigoval som ju 120÷150 ml vývaru (ak by som nemal, smelo použijem horúcu vodu), podľa chuti osolil, okorenil čerstvo mletým korením, tentoraz štyroch farieb a zalial „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, priviedol do varu a
  7. servíroval v hlbokých tanieroch, „dekoroval“ krutónmi z bieleho pečiva a lítočkami čerstvej petržlenovej vňate; doteraz sme poznali iba chute vareného a pečeného petržlenu, no ani tento krémový variant nás nesklamal; na budúce ho pripravím so zelenými jablkami. Dobrú chuť aj Vám milí priatelia!