Pestrofarebný chlebíček a chlebíček Úsvit

maxinka - fotkamaxinka, 11. mája 2016
Pestrofarebný chlebíček a chlebíček Úsvit
Foto: maxinka

Aj keď základ prvého chlebíčka tvorí bielkové cesto, nie je vôbec presladený. Pridáva sa do neho mak, ktorý nie je treba mlieť. A aj Zobraziť celý popisAj keď základ prvého chlebíčka tvorí bielkové cesto, nie je vôbec presladený. Pridáva sa do neho mak, ktorý nie je treba mlieť. A aj keď je to múčnik ako stvorený pre letné dni, nepridáva sa do neho ovocie čerstvé ale sušené a kandizované. Druhý chlebíček je nevídané atraktívne pečivo, avšak veľmi jednoduché a rýchle čo sa týka prípravy. A taktiež trvanlivé, pretože aj po 3 dňoch je chlebíček úžasne vláčny.

45 minút
príprava
90 minút
na 170 - 180 °C

Suroviny

Suroviny na 1. chlebíček:
6 ks
170 g
1 ks
1 KL
135 g
1 ks
3 PL
 z polovice citróna
6 ks
12 - 14 ks
4 - 5 kvapiek
2. chlebíček, žĺtkové cesto:
6 ks
3 Pl
1 KL
3 Pl
3 PL
0,5 KL
3 - 4 PL
2. chlebíček, bielkové cesto: sem ide všetko to, čo do žĺtkového, len namiesto žĺtkov idú bielky




Postup

  1. 1

    Cesto na 1. chlebíček: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach zapracujeme šľahačom oba druhy cukru a citrónovú šťavu. Vmiešame múku premiešanú s práškom do pečiva, makom, citrónovou kôrou, nakoniec v hrubej múke obalené marhule a kandizované ovocie, vmiešame esenciu, premiešame a naložíme do formy na chlebíček, vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C asi 40 - 45 minút. V závere urobíme test špajdľou či je dobre prepečený.

  2. 2

    Po upečení necháme chlebíček krátko vydýchať a vyklopený na mriežke necháme celkom vychladnúť. Podávame ho poprášený práškovým cukrom.

  3. 3

    Cesto na 2. chlebíček: Žĺtkové cesto: Žĺtky vyšľaháme s krupicovým aj vanilkovým cukrom a tenkým pramienkom zašľaháme olej. Ďalej zapracujeme múku premiešanú s kypriacim práškom a cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Vrstvu cesta husto poprášime kakaom a opatrne naň rozotrieme vrstvu bieleho cesta, ktoré sme pripravili rovnako ako žĺtkové, len namiesto žĺtkov šľaháme bielka. Povrch cesta môžeme posypať ríbezľami (nemusia byť).

  4. 4

    Pečieme na 170 °C cca 40 minút. Nutná skúška špajdľou. Múčnik necháme vo forme asi 5 minút schladiť, potom ho vyklopíme na podložku a celkom vychladnutý rozdelíme na plátky.

Diskusia k receptu

haji
Oba chlebíčky jsou super krásné!! Zvláště Úsvit je kouzelný! Vděčná záležitost, moje maminka dělá podobně, léty vypilováno k dokonalosti. Děkuji za recepty, oba se mi moc líbí! Jsi šikulka!!
babkamt
Ale si sa rozbehla. Pridávaš samé dobroty. Chválim.
maxinka
@Babkamt (13.5.2016 09:41)

Ďakujem, doteraz som bola pasívna členka, ktorá rada varí a ešte radšej pečie, ale prečo sa nepodeliť keď je niečo dobré.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
čítam, čítam už 5x. Tých 6 žĺtkov z prvého cesta mi zostane? Lebo mne áno.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Som tu ešte raz . Podľa návodu som dala aj ten olej do bielkov. Dúfam, že to bude dobre. Tie bielka mi nejak spľasli. Konečný úzus napíšem.
maxinka
@Esi (14.5.2016 12:04)

Ja som tiež robila prvýkrát a takto sa mi vydarili, tak verím, že sa aj Vám vydaria
haji
@Esi (14.5.2016 11:40)
Esi, u nás se první pečou kynuté koláče /maminka dává do těsta jen žloutky/, bílky zůstávají. Do sklenice s víčkem dává bílky, které uchovává v lednici. Jakmile nastane vhodný čas, tedy už je bílků dost, upeče bílkový chlebíček. Ničeho se neboj, trénink dělá závodníka! Ať se ti daří!!
haji
@Esi (14.5.2016 12:04)
A ještě jedna poznámka - olej dáváme do těsta až je v něm zamíchána většina nebo všechna mouka. Sníh tak moc neopadne, není to tak velký šok. Tento postup stojí za vyzkoušení.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Maxinka , výborné. Žĺtky zostali, spľasnuté bielko sa nadvihlo. Všetko super, koláčik prekrásny ako Tvoj na úvodnej foto. Neverila som, ale všetko sa vydarilo. Ďakujem za nový a predsa iný recept.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Miesto toho kakaa keby som dala taký fajný kyslý džem, bolo by to možno sviežejšie. To kakao tam robí iba tmavší okrasný pásik. Na budúce skúsim.
Je mi ľúto, obrázok som nestihla, už nič nezostalo.
maxinka
Práveže ja keď som to piekla, tak ma to hnevalo, že mi to tak naskočilo lebo po upečení som to mala kopcom a musela som to obrátiť naopak ako tortu a zaťažiť, aby sa to vyrovnalo.
maxinka
@Esi (14.5.2016 20:17)

zaujímavý nápad, neviem či by sa to neroztieklo po tom bielom, ale pokiaľ sa nevyskúša tak nevieme
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ešte raz sa pripájam v diskusii. Kandizované čerešne dostať kúpiť? Len tak pre info. Prvý krát som dala višne kúpené v obchodnom centre, kde predávajú jadierka, mandle a rôzne ovocie.
maxinka
@Esi (19.8.2016 06:41)

Áno, ja ich kupujem v Tescu, tiež sú medzi sušeným ovocím.
gabculka
Super recept, práve hľadám niečo kde miniem bielka, ktorých mám kopec. Idem vyskúšať....
maxinka
@Gabculka (14.1.2017 11:35)

Pridávam tip na zvyšné bielky. Keď ich nechcem hneď spotrebovať dávam ich do kelímkov, na vrchnáčik si napíšem počet kusov a uložím do mrazničky. Po rozmrazení sú ako čerstvé. Neskôr z nich niečo upečiem. Je veľa receptov kde sa dajú využiť. Ja z nich robím aj výborné bielkové krémeše.
kukulienka71
Tento recept mi predtým ušiel, veľmi sa mi páčia oba chlebíčky, hlavne ten úsvit. Môžem vedieť, akú veľkú formu si použila, @maxinka ? tiež rozmýšľam, žeby som medzi tie vrstvy dala lekvár, len to by sa asi trebalo prvú vrstvu zapiecť.
maxinka
@Kukulienka71 (15.1.2017 09:13)

Veľkosť formy je 28×9 cm. No neviem ako to dopadne s lekvárom. Neviem či sa neroztečie do vrstiev. Kakao to istí, pekne ich oddeľuje a je to také efektné.
kukulienka71
Koláčik "úsvit" je neskutočne jemný a dekoratívny, stačí pre menšie pohostenie. Do žĺtkového cesta som dala kukuričnú polohrubú múku a do bielkového pohánkovú. Mali sme k nemu kopček kyslej smotany a marhuľový džem. Podobnú formu som mala 11x26cm, naspodok som prv naliala žlté cesto, bielkové v rúre veľmi naskočilo, po vybratí sa urovnalo ale koláčik som prevrátila z formy, tak nie je vysoký, cesto je jemnulinké. Ďakujem ešte raz, @maxinka :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia