Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. novembra 2014
Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: pusta

Táto pestrá pohanková polievka zasýti, zahreje, vzpruží, dodá energiu a vitamíny, je veľmi chutná a najmä zdravá.

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

125 ml
3 ks
1 ks
100 g
2 ks
1 ks
2 strúčiky
200 g
podľa chuti
podľa chuti
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 PL
1500 ml




Postup

  1. 1

    Odmerala som potrebné množstvo pohanky, premyla som ju vo vlažnej vode a nechala som ju dobre odkvapkať z vody na site.

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som koreňovú zeleninu, zemiaky a...

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pokrájala som ich na kocky a kolieska.

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pohanku som najprv za stáleho miešania na sucho opražila, len niekoľko minút, kým sa rozvoňala,...

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom som pridala olivový olej,...

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 7

    ...pokrájanú zeleninu, ktorú som za stáleho miešania nechala skaramelizovať...

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    ...pridala som cibuľu a cesnak pokrájaný na plátky, krátko všetko spolu orestovala, nechala som cesnak pekne rozvoňať aj s čerstvo mletým čiernym korením,...

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    ...priliala som 1500 ml studenej vody, premiešala, pomaly som priviedla celé do varu,....

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    ....pridala som soľ a tymián,...

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    ..varila som na strednom plameni, kým nezmäkla pohanka a zelenina - u mňa 30 minút.

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Horúcu polievku som rozdelila na taniere, pridala som posekané čerstvé zelené vňate a na každý tanier som rozdelila surovú kyslú kapustu.

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    záber zblízka: Polievka je veľmi chutná a najmä zdravá, ľahko stráviteľná, s množstvom zeleniny a s príjemne chrumkavou surovou kapustou, ktorá ju svojou chuťou výborne osvieži, pohanka je starobylá výživná rastlina, je to obilnina pochádzajúca zo strednej Ázie, ktorá obsahuje veľa vlákniny, vysokohodnotné ľahko stráviteľné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, tokoferol a cholín cenné vitamíny, minerály a najmä flavonoidné antioxidanty - rutin, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a rozširuje cievy, obsahuje látky veľmi prospešné pre zdravie, neobsahuje lepok, je veľmi vhodná pre coelatikov a iné diéty i zdravých. Dnes táto rastlina prežíva svoje opodstatnené boom.

    Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

safran
Pozdáva sa mi tento recept, rozhodne uvarím, tymián ale vynechám alebo nahradím - merateľne zvyšuje tlak.
pusta
@safran , som rada, že sa ti recept páči a vyskúšaš :-)
bylinky môžeš použiť, aké len chceš.
máš mylnú informáciu o tymiáne, tymián nezvyšuje TK ale ho naopak znižuje, lebo okrem iného má diuretický účinok,čím znižuje tlak krvi. u ľudí s vysokým TK by som vynechala úplne soľ, ktorá viaže vodu a tak zvyšuje TK, v kompenzovanom štádiu smú hypertonici len 10 gramov/na 24 hodín, čo je len malý krajčírsky náprstok. teda nesoliť vôbec a z tohoto malého celkového množstva hotové jedlo len minimálne osoliť.

pozri tu:
 cs.wikipedia.org/wiki/Tymi%C3%A1n_obecn%C3%BD...

frezia
Tuto polievku musim urobit, velmi sa mi paci. Je v nej vsetko, co mam rada. Pohanku mam doma, skoro som na nu zabudla, tak ju aspon pouzijem. 5*
1x pusta
sracz
Hustá, chutná (už na pohľad, @pusta milá), vhodná na drevorubačské raňajky i na obed pre "obyčajne" priemerne pracujúceho!
1x pusta
ampara
Čítala som ten postup 3 krát,ale nenašla som tam cukor,ako skaramelizuje zelenina bez cukru, možno mrkva,ale zeler? A záver ma zabil: kyslá kapusta s bazalkou:((((
pusta
Milá@ampara , všetka zelenina, ktorá obsahuje vlastný cukor, môže karamelizovať a to aj bez pridania voľného cukru, obsahuje ho nielen mrkva,ale aj zeler, petržlen a iná zelenina, rovnako ako aj ovocie, to je stará známa vec.
nekaramelizuje iba voľný cukor, pri ktorom vyrábaš karamel ako taký.
čo sa týka kyslej kapusty a bazalky, nie je to neobvyklá kombinácia vo svete, ani u nás. je skvelá a veľmi chutná.
možno ju zatiaľ nepoznáš, môžeš v tom prípade vyskúšať, príjemne ťa prekvapí, neboj, nezabije ťa :-)
nemusí to byť práve v tomto recepte, nejaký iný podľa teba.
skôr je u nás na SVK málo známa kombinácia surovej kyslej kapusty už v hotovom jedle, ale je fantastická
dakujem za tvoju milú pozornosť, dúfam, že som ti vyčerpávajúco všetko zodpovedala a vysvetlila, čo si ešte nevedela.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, presne ako vravíš :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@frezia , teší ma, že tebe sa moja polievka páči :-)
áno, je pestrá a obsahuje všetko, čo je veľmi chutné a zdravé.
je fajn, že máš doma pohanku a teraz vieš, na čo ju použiješ, nebudeš iste ľutovať :-)
dakujem za pochvalu a za 5*.
pusta
@mirop , to je výborné, že máš doma pohánku i kyslú kapustu.
verím, že si si včera uvaril a mal skvelú večeru :-)))
teší ma, že môj recept považuješ za krásny :-)
dakujem za uznanie, potešil si ma.
zinnajdha
skvelý recept... minule som jedla u brata fazuľovicu, ktorú zahustil pohánkou, bolo to výborné.
pusta
@zinnajdha , to muselo byť perfektné :-)
som rada, že tebe sa môj receptík páči a hodnotíš ho ako skvelý :-
dakujem za pochvalu.
milina
vyskúané, ale namiesto pohánky som dala krúpy, kyslá kapusta dala polievke správny šmrnc.
hubanevymachana
Vynikajúca inšpirácia doplnenia internatného jedálnička. Páči sa mi a hodnotím ho ako skvelý za šmrnc, ktorý tejto polievke dala kyslá kapusta. Zapamätám si, preto neukladám do KK. Jedna hviezdička ti právom patrí. Skvelé....Si úžasná kuchárka.
iva2111
Pohanku miluju :-) - jen ji při přípravě nevařím.
Pokud vám jde o všechny její zdravé a významné komponenty (včetně tolik prospěšného rutinu - jak je tady vzpomínáno v bodě 13), nesmíte pohanku vařit. Pouze spařit a v teplém prostředí nechat nabobtnat.
Naučila jsem se to od pana Šmajstrly, našeho největšího zpracovatele pohanky a autora pohankové kuchařky.

Moc hezké počtení o pohance (původu, vlastnostech a významu, včetně přípravy pohanky a receptů s ní) si najdete tady, na stránkách pohankového mlýna pana Šmajstrly.
 www.pohankovymlyn.com/pohanka.php...
pusta
@millina , teší ma, že si vyskúšala :-)
najmä, že aj tebe chutila surová kapusta v polievke, áno tá tomu celému dáva ten pravý šmrnc :-))
dakujem za skvelú správu.
pusta
@iva20111 , veľmi zaujímavé čítanie, dík za link a info :-)
ja som robila pohánku po prvýkrát, to sparenie ma zaujíma.
povedz mi to presnejšie, koľko asi času a ako to presne spraviť, aby pohanka dostatočne zmäkla.
dakujem.
iva2111
Odměřené množství pohanky většinou propláchnu studenou vodou, nechám odkapat, pak vsypnu do vřící vody, přivedu ji znovu až k varu (chvilička) a ihned vypnu. Pohanka pak v zabaleném hrnci (třeba do ručníku) dojde, změkne. Trvá to přibližně 15-20 minut.
Pohanková lámanka změkne i po pouhém zalití vřící vodou a zabalení hrnce.
1x radost
pusta
@iva2011 , dakujem veľmi pekne.
šikovný spôsob.
potom v tomto recepte by bolo treba najprv spariť, zvlášť a zvlášť orestovať zeleninku, uvariť a až potom pridať scedenú zmäknutú sparenú pohánku.
to by bolo troška komplikované, nuž ale kto to chce zdravšie, urobí aj komplikované.
1x pusta
zinnajdha
keď sparím pohánku, už ju (s nádobou) nebalím do deky, dôjde aj na sporáku v priebehu tých 15 - 20 minút. má byť len prikrytá. Jedna "zahraničná" kuchárka kritizovala našu slovenskú kuchyňu a vyčítala nám, že všetko dlho varíme a pražíme, a že vyženieme zo surovín všetky výživné látky...
pusta
@zinnajda , súhlasím, že vo všeobecnosti varíme dlhšie ako v zahraničí, avšak záleží aj od toho, o aké jedlo ide. napr. hovädzí guláš z móčingu alebo divinu neuponáhľaš.
záleží aj na tom, kdy zeleninu pridávaš. tak jednoznačne sa to zase posúdiť nedá.
pokiaľ ide o pohánku v tejto polievke, čas jej prípravy sparením a potom k zelenine alebo varenie všetkého spolu mi vychádza približne rovnako.
marika21
Výborná polievka oplatí sa ju uvariť a vyskúšať.*****
metrin
Vynikajuca polievka. Ta kapusta nakoniec nema chybu!! Dakujem:-)
pusta
@metrin , som rada, že túto polievku považuješ za vynikajúcu :-)
áno, tá surová kapusta je dáva úžasný šmrnc.
dakujem za pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia