Perníky z čokoládového cesta fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 16. decembra 2017
Perníky z čokoládového cesta (fotorecept)
Foto: dvorka

Minulý rok mi moja zlatá dcérka napiekla na Vianoce zákusky, lebo som totálne nič nestíhala. Tento rok nemám roboty o nič menej, dokonca je Zobraziť celý popisMinulý rok mi moja zlatá dcérka napiekla na Vianoce zákusky, lebo som totálne nič nestíhala. Tento rok nemám roboty o nič menej, dokonca je jej viac, ale teraz som ja tá zlatá dcéra, ktorá napiekla svojej mamke okrem iného perníčky aké sme mali minulý rok. Cesto obsahuje aj čokoládu a nakoľko som tu takýto recept nenašla, tak ho pridávam. Možno sa niekto chytí.

30 minút
príprava
10 minút
na 185 °C

Suroviny

30 g
60 g
1 ks
50 g
2 PL tekutý
250 g
1/2 bal.
2 PL (holandského typu)
Poleva:
1 ks
250 g jemný
1 KL (alebo kukuričný)




Postup

  1. 1

    Čokoládu spolu s maslom som si rozpustila za stáleho miešania v horúcom vodnom kúpeli. Dala som ju vychladiť na balkón na izbovú teplotu.

    Perníky z čokoládového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Navážila som si múku, pridala som k nej perníkové korenie a kypriaci prášok (to namiesto kypriaceho perníkového prášku) a kakao. Všetko som dobre premiešala. Vajíčka som vymiešala s cukrom a medom, pridala som vychladenú čokoládovo - maslovú zmes a dobre premiešala. K tejto zmesi som prisypávala sypkú zmes a miesila cesto. S cestom sa trochu ťažšie pracovalo, tak som do neho priliala asi 2 lyžice rumu. Už to bolo lepšie. Cesto som dobre prehnietla, aby sa dobre vaľkalo.

    Perníky z čokoládového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na silikónovej podložke, ktorú netreba posýpať múkou som rozvaľkala časť cesta. Robila som z dvojitej dávky, aby bolo dosť pre moju rodinu aj pre mamku a ocka. Povykrajovala som vianočné motívy. Mamke malými vykrajovačkami, mne stačili aj tie veľké. Do vyhriatej rúry na 185 °C som vložila 2 plechy a na teplom vzduchu som piekla 10 minút. Nesmú sa piecť dlho aby nestvrdli, ale ani krátko, aby neboli nedopečené.

    Perníky z čokoládového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nevyzerá že ich je veľa, tu už sú upečené všetky perníčky. Ale ozdobovať tie malé, to bola pre mňa výzva. Vlastne som nikdy ešte nepiekla malé tvary práve preto, že som sa tej piplačky bála.

    Perníky z čokoládového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A večer som sa pustila do zdobenia. Bielok som si oddelila od žĺtka, 3x som si preosiala cukor spolu so škrobovou múčkou. Nie mixérom, ale ručne s drevenou vareškou som si vymiešala asi za 5 minút krásne tuhú polevu, s ktorou sa veľmi dobre kreslilo. Do bielka som si dala najskôr len časť cukru a miešala a postupne som prisypávala asi na 4x a stále miešala jedným smerom. Dala som na radu pernikárky ktorá mi radila, že lepšia je poleva vymiešaná ručne, nakoľko sa v nej netvoria bubliny a po zdobení pekne drží a nedrolí sa. Túto polevu som si dala do zipsového sáčku na potraviny, ktorý sa používa do mrazničky. Zabudla som vyfotiť. Odstrihla som kúsolinček v jednom rohu tak, aby sa mi dali robiť tenké čiarky. Poleva krásne držala tvar a nezlievala sa. Ešte som si dala do misky lyžicu polevy a rozriedila som citrónovou šťavou na kašičku, ktorou som farbila perníky, ktoré som chcela s bielym podkladom. Vytešujem sa ako malá že mám konečne niečo na Vianoce. A ešte som piekla orechové kolieska od @mojaradst ktoré sú tak skvelé, že som mala čo robiť, aby som ich uchránila nie len pred mojimi chlapmi, ale aj pred sebou.

    Perníky z čokoládového cesta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

zolik
@Dvorka , ze sa niekto chyti ;-) Na taketo krasne zdobenie sa ja teda nechytam! Ryby su rozkosne, ostatne samozrejme tiez, ale mne sa najviac pacia rybky.
evanaaa
Krásne zdobené, to by sa mne nepodarilo, raz som zdobila, ale......ste šikovné, ty a iste aj tvoja dcérka, ak upiekla také pekné perníčky ako ty. Len ja tam rybky nevidím, asi som niečo zle pochopila ( @Zolik ).
zolik
@Evanaaa
Uvodna fotka, na lavej strane je ich 6 kusov, tie som myslela. Asi si pozerala v recepte.
1x haji
strucik
@Evanaaa (16.12.2017 18:19)

Rybky sú na úvodnej fotke a veru nie jedna, tak ale stmieva sa skoro a v noci je každá mačka čierna, tak ti to ostatní Varecháči hádam prepáčia.
mojaradost
Ďakujem pekne, že ste vyskúšali aj môj recept na kolieska s orechovým snehom a teším sa, že sa vydarili a chutili, super:)) Perníčky máte krásne:))
haji
Krásné perníčky! S čokoládou jsou potvorky háklivé na připečení. A mně se nejvíc líbí hříbečky, muchomůrky a prasátka! Kouzelné! Máš krásně buclaté vykrajovátko na rybku, ta moje rybka je podle vzoru žralok. Jsi šikovná a hlavně trpělivá, moje nervy!
atina47
Krasne, ale nastesti jsem uz vsechny vykrajovatka schovala, nazdobit bych to tak neumela, ale chut si umim zive predstavit.
evanaaa
@Zolik , pravdu máš, úplne hore som sa nedívala, preto som ich mohla hľadať....a @Str účik si neoddpustí, aby do mňa nezabŕdol - ked už nič iné ( žiadne recepty), nech si každý všimne, aký je on pozorný a bystý.....no s tými jeho komentami mne venovanými môže ísť......niekam.
evanaaa
@Strucik , o 18.19 hod. ešte nie je noc, a pre mňa aj v noci je biela mačka vždy biela, napriek úsloviu :-). Len sa ty do mňa ( o mňa) nestaraj.
haji
@Evanaaa (17.12.2017 17:36)
Evi, nechaj ho byť, on se umlátí sám. Krásnou stříbrnou adventní neděli!
evanaaa
@Haji , aj tebe prajem krásnu, síce je už po nedeli, ale ešte jedna ostáva :-) @Zolik , obom vám ďakujem, aj tebe, ano, rybičky sú chutné a myslím, doslova.....a že som si ich nevšimla a niekto z toho robí seriál..... :(
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia