Perníková chalúpka fotorecept

stanka21 - bez fotkystanka21, 13. decembra 2012
Perníková chalúpka (fotorecept)
Foto: stanka21

Po dlhom čase som sa rozhodla za pomoci mojej mamy a synčeka urobiť perníkovú chalúpku. Treba mať dostatok trpezlivosti a odhodlania, potom to už Zobraziť celý popisPo dlhom čase som sa rozhodla za pomoci mojej mamy a synčeka urobiť perníkovú chalúpku. Treba mať dostatok trpezlivosti a odhodlania, potom to už ide samo. Uvedené množstvo surovín je na 2 chalúpky + ešte Vám isto ostane aj na zopár perníčkov.

10
porcií
300 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
2 ks
2 PL
60 g
140 g
1 KL
1 KL
1 KL
2 PL
 (na potretie)
1 - 2 PL (teplá)
troška
1 ks
150 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme šablónu na domček . Potrebujeme väčšiu časť ktorá bude podstavcom pod domček / ja som dala cca 18x25 cm /. Potom si nakreslíme 2 x predok domčeka, 2 x boky domčeka a 2 x strecha domčeka. Páry vždy musia byť rovnaké. Opakujem, že uvedené množstvo surovín je na 2 DOMČEKY. Ja som robila k domčeku aj plot a na strechu komín + na ozdobu perníčky... Keď sú šablóny nachystané, zamiesime cesto. Takto vyzerala predná a zadná časť domčeka po zdobení.

    Perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si zamiesime z hladkej múky, k nej pridáme nakrájanú Heru, vajcia, práškový cukor, med, sódu bikarbónu a korenie, nakoniec dáme kakao ( môžeme dať viac ale aj menej ako som uviedla ). Suroviny by mali mať izbovú teplotu, rýchlejšie sa spoja.S cestom sa lepšie pracuje ak ho dáme na noc do chladničky. No nemusíme. Cesto si rozdelíme na viac častí. Vaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme podľa šablóny časti chalúpky. Urobíme si otvory na okná a dvere, srdiečka a podobne podľa fantázie. Ja som sfotila všetko čo som povykrajovala z tejto dávky, no je to už ozdobené:D

    Perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykrojené tvary dáme na plech. Vajíčko rozmiešame s 1-2 PL teplej vody a dáme trošku cukru. Zmesou potrieme perníčky a dáme piecť. Pozor odporúčam aby Vám niekto pomáhal, nakoľko perníčky sú rýchlo upečené a nedá sa naraz aj tvoriť tvary a aj dávať pozor na rúru. Perníčky sú po upečení ihneď mäkké. Dáme vychladnúť. Najlepšie je zdobiť ich po 2-3 dňoch.

    Perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na zdobenie si pripravíme polevu. Vajíčko zahrejeme na izbovú teplotu. Bielok vymiešame mixérom s práškovým cukrom. Mala by mať hustotu ako med. Prichystáme sáčok na zdobenie ( poriadne pevný ), urobíme dierku a zdobíme. Ak chceme mať farebný sneh, pridáme potravinárske farbivo. Perníčky necháme uschnúť.

    Perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď uschne poleva nachystáme si kusy domčeka s spájame. Nakoľko sme robili väčšie domčeky, bála som sa či budú držať zlepené snehom. Preto som si nastriihala stužky a spájala som ich najprv stužkami. Uviazala som ich tak na voľnejšie a za pomoci mamy sme dali obvodové steny domčeka na podstavec. Keďže sme mali nedostatok rúk a synček má iba 2,5 roka, nemal nám kto pofotiť stavanie domčeka. Potom to šlo ľahko. Stužky som zaviazala pevnejšie. 4asti strechy som tiež zviazala. Všetky hrany som pospájala snehom. Strechu som prilepila tiež za pomoci snehu. Strechu som ozdobila lentilkami a gulôčkami od Dr. Oetkera. Plot som prilepila snehom a rovnako aj postavičky. Na ozdobu môžeme použiť aj lízanky či iné sladkosti.

    Perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak a finále pohľad zpredu.

    Perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A pohľad zhora a z boku. Tak a máme krásnu jedlú perníkovú chalúpkku. Ja svoju ešte zabalím do celofanu a budeme čakať na Štedrý deň. Maličkému sa zdobenie veľmi páčilo. Nabudúci rok mu určite urobím opäť. Dúfam, že som Vás inšpirovala :D

    Perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A ešte mi vyšlo na takúto dekoráciu. Spodok je advetný venček a navrchu perníčky rôznych tvarov. Lepila som ich snehovou polevou a doprestred som dala anjela. Aby mi ho nepojedli, je v celofáne:D

    Perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tatranka
@stanka21 ,veľmi si sa usilovala a tvoja chalúpka je ozaj nazdobená ako v rozprávke.Ale musím to povedať,prepáč.Niekedy menej je viac.
nonna
Dala si si s tým prácu, to je fakt. Riadna piplačka. Treba trpezlivosti a pevnú ruku. Ale súhlas s @tatranka trošku menej nazdobenia by sa hodilo. Si však šikovná, piecť medovníčky a ozdobovať ich, je umenie.
cokoholicka
Krásna chalúpka a aj zdobenie je v poriadku... presne pre malé dieťa, veselé, farebné :-)
kika69
Syncek mal urcite radost,malym detickam sa taketo
vesele farby velmi pacia
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@stanka21 , Gratulujem, chalúpka je na svete. To je prvý úspech. Zdobenie, každý dá toľko koľko cíti že to unesie. Určite si spokojná a hlavne že sa páči Tebe a synčekovi. Je to pre Vás určite tá najkrajšia chalúpka. A je fakt pekná na prvý krát.
lusinkab
:-) krasna,mne sa tak pacia taketo medovnikove chalupky a aj som chcela toho roku konecne urobit,kedze mam cas,trpezlivost aj pevnu ruku ale kedze nam vsade po vonku pobehuju zvieratka tak nechcem ich zbytocne pritahovat :-)))))
syncek sa urcite velmi tesil :-)
brmbolka
veľmi pekné, na mňa veľký cirkus farieb, ale je to aspoň veselé keď vonku to nieje ako v rozprávke
bertinka
chcem sa opýtať,práve robím chalúpku podľa tvojho receptu a píšeš,že ti stačilo na dve chalúpky,ja pečiem jednú a nejako sa mi zda málo toho cesta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia