Pirohy

Perky plnené jahodovým džemom

Autor receptu: mysiacik

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ošúpané uvarené zemiaky si nastrúhame strúhadlom na pomúčenú dosku, spravíme si kopček, kam pridáme žĺtok, štvrť lyžičky soli a múku, následne vypracujeme cesto.
  2. Cesto by malo byť tuhšie, aby sa nám naplnené perky vo vode nerozpadli. Ak máme cesto vypracované, vyvaľkáme časť z neho na dobre pomúčenej doske, pozor, pretože cesto lepí.
  3. No a môžeme vykrajovať buď takým vykrajovátkom, ako je na obrázku, alebo ak nemáme, môžme použiť pohár. Naplníme džemom a ukladáme na pomúčenú dosku. Do hrnca si dáme zovrieť vodu so soľou a môžme hádzať perky :D.
  4. Hotové sú, keď začnú plávať na hladine, necháme ešte chvíľu a vytiahneme, opláchneme, necháme odkvapkať a môžme servírovať. My ich najviac ľúbime s makom zmiešaným s trochou práškového cukru, poliate roztopeným maslom :) Kto chce, môže mak nahradiť mletými vlašskými orechmi :) A ešte jeden tip, ak sa vám už nechce plniť, môžte si zo zvyšného cesta jednoducho ušúľať šúľance.