Perkelt zo šampiňónov fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. apríla 2012
Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept)
Foto: pusta

Perkelt zo šampiňonov je jednodúchý, chútný a rýchly pokrm, ktorý som pripravila dnes na obed.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 veľká hrsť súšené /čerstvé 300 g
1 ks veľká
50 g domáca
podľa chúti
1 PL
1 CL/nemúsí byť
1 PL
podľa chúti
podľa potreby
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Očistenú cibúľú som pokrájala na mesiačiky.

    Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Domácú údenú slaninú som pokrájala na prúžky.

    Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Súšené šampiňony som namočila do vlažnej vody na 30 minút.

    Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci som na oleji orestovala pokrájanú cibúľú a údenú slaninú do sklovita.

    Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som mleté čierne korenie /má po orestovaní výraznejšiú a lepšiú chúť/ a mletú červenú sladkú paprikú, nechala som jú za stáleho miešania rozpústiť, treba miešať,aby sa nepripálila. Väčšinoú štipľavú paprikú nepridávam, lebo šampiňony sú húby jemnej chúti, avšak kto má rád pikantné, môže dať. Ja si šampiňony súším do zásoby, ale dávam aj čerstvé, ktoré nakrájam na plátky a orestújem spolú so slaninkoú a cibúľoú. Konzervované šampiňony na tento perkelt nie sú vhodné, ale mrazené môžú byť.

    Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do paprikového základú som pridala šampiňony aj s vodoú,v ktorej boli namočené. Podľa potreby dolejem vodú na objem približne 1000 - 1200 ml a prikryté varím na strednom plameni asi 10 minút. Pokrm potom pekne vonia šampiňonmi.

    Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zahústila som zátrepkoú z múky a vody a povarila som ešte 15 minút.

    Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dnes som podávala perkelt zo šampiňonov s čerstvoú domácoú knedľoú, ale je veľmi dobrý aj s dúsenoú ryžoú, maslovými halúškami alebo cestovinoú.

    Perkelt zo  šampiňónov (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

hubata
Aj moje, ale len v sezóne z čerstvých hríbov.
@Pusta a šampiňóny si mala nazbierané na lúke a tak zmrazené? Ako zmizli pasúce sa kravy, kozy a ovce bývalých JRD z lúk tak som šampiňón na lúke tiež nevidela.......
redakcia
Odpoveď od @pusta : @hubata , pekne si ma rozosmiala. viem, že k dobrým šampiňonom treba dobrý trus... ja sama pre chorobu som odkázaná výhradne len na pobyt doma /už 12 r/, teda žiaľ nezbieram ich v prírode, ale kupujem, pripravujem ich na rôzne spôsoby čerstvé alebo suším do zásoby, či inak spracovávam.
tinca
robievam z hlivy, ale šampiňóny skôr so smotanou, ale vyskúšam, vyzerá to lákavo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia