Penne s feniklom a mascarpone

Autor receptu: zenfira

Milujeme cestoviny na rôzne spôsoby. Paradajkové omáčky nás už trocha "omrzeli" a v horúcom počasí sa nám žiadajú osviežujúce chute. Kombinácia feniklu, citrónu a mascarpone túto našu predstavu dokonale splnili ;-) Fenikel je úžasná zeleninka, nám veľmi chutí aj čerstvý v šalátoch alebo len tak nakrájaný na maslovej bagetke.

3-4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Jeden väčší fenikel (alebo dve menšie buľvy) očistíme od vrchnej časti, prekrojíme pozdĺžne na polovičku a každú nakrájame na tenšie pásiky. Pokiaľ je fenikel čerstvý, hlúbik neodstraňujem a používam aj ten. Cibuľu si nakrájame na tenšie polkolieska.
  2. Na panvici si rozpálime olivový olej a opražíme cibuľu. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme fenikel a spolu smažíme cca 4 minúty. Podľa chuti osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a pridáme šťavu a kôru z jedného citróna. Spolu ešte krátko zahrejeme a preložíme bokom na tanier.
  3. Cestoviny penne si uvaríme al-dente. Uvarené cestoviny scedíme. Na panvici znova rozpálime olivový olej a krátko orestujeme pretlačený jeden strúčik cesnaku. Pridáme scedené cestoviny, poriadne zamiešame. Pridáme feniklovú zmes, syr mascarpone a za stáleho miešania spolu asi 2-3 minúty zahrievame.
  4. Panvicu odstavíme, cestoviny pokvapkáme šťavou z polovice citróna, posypeme nasekanými vlašskými orechami a parmezánovými hoblinkami. Servírujeme - najlepšie s pohárom dobre vychladeného bieleho vínka. Dobrú chuť! ;-)