Pekárkine pečené koleno fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 9. júna 2013

Pri mojej poslednej návšteve v historickom meste Eger, sme sa cestou domov zastavili v ,,údolí krásnych žien,,. Bez tejto zastávky by som si nevedela Zobraziť celý popisPri mojej poslednej návšteve v historickom meste Eger, sme sa cestou domov zastavili v ,,údolí krásnych žien,,. Bez tejto zastávky by som si nevedela cestu domov ani predstaviť.Možno 50tka pivníc, v každej cigánska kapela, zlatý mok ,,egribikavér,,a jedlá, o akých sa nám iba môže snívať...pravé domáce husacie, kačacie a bravčové hody..my sme si objednali pekárkine pečené koleno a dnes som ho urobila presne tak, ako nám ho servírovali krojované krásne ženy niekoľko metrov pod zemou v pivnici..

120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
2 plátky
2 ks
3 ks
1 kg
1 lyžica
podľa chuti
1 dl
8 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Bravčové koleno som práve včera dostala od farmára, hned za čerstva som sa rozhodla, že dnes bude pekárkine pečené koleno...dobre som ho umyla...dala do hrnca s vodou, pridala som bobkový list, celé čierne korenie, soľ a varila 2 hod. uvarené koleno som vybrala z vody a nechala chladiť, aby sa dalo pekne pokrájať na plátky..

    Pekárkine pečené koleno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokiaľ sa koleno chladilo, očistila som si zemiaky, pokrájala na kocky, cibuľu na štvrťky...moje zemiaky som musela 10 min. predvariť, lebo mám ešte staré a sú krajšie, keď sa predvaria..

    Pekárkine pečené koleno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    koleno som pokrájala na plátky...cesnak som ponechala celý..

    Pekárkine pečené koleno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravila zapekaciu misu...ešte som pokrájala slaninu na hrebienky..

    Pekárkine pečené koleno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    všetko som uložila do misy, ešte posypala čiernym korením, tuhou paprikou, podliala vínom a vložila do vyhriatej trúby .

    Pekárkine pečené koleno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    trúbu som nechala vyhriať na 200st, a piekli sa 30 min..počas pečenia som kolená polievala červeným vínom...všetko je upečené..

    Pekárkine pečené koleno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    uložila na oválnu misu, ozdobila paradajkami, paprikou a zemiaky som posypala pokrájanou petržlenovou vňaťkou...prajem dobrú chuť..) Na záver by som vám chcela napísať ešte to, prečo ho pomenovali,,,pekárkine koleno,,,.Počas letných horúcich dní sa chlebík pre celú rodinu a na celý týždeň piekol vnoci, lebo cez deň bolo veľmi teplo na kúrenie do murovaných pecí pri dome..pekárka začala kúriť do pece o 1.hod. vnoci, pokiaľ vyhriala pec, potrebovala na to 2-3 hod..nad ránom sádzala chlebík..aby sa jej nedriemalo, uvarila bravčové koleno,očistila zemiaky, cibuľu, cesnak, pokrájala slaninku a všetko pripravila na hlinený pekáč...keď vybrala chlebík z pece, vložila hlinený pekáč s kolenom a zemiakymi zatvorila pec a išla spať do obeda.. na obed vstala a stačilo jej vytiahnúť pekáč z pece a už bol obed na stole..

    Pekárkine pečené koleno (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
krásne naaranžované jedlo, iste aj chutné
frezia68
Skvostná misa a krásne spomienky na maďarské súkromné pivničky,keď pred nimi postávali majitelia a lákali na dobré vínko a papajdu.Koštovky vína,výber "najlepšieho " na konzumáciu,milé diškurzy,halgatóvy-pesničky,skvelá partia,jedlo,víno,spev.......kde sú tie časy? Privodila si mi pekné spomienky tým kolenom :-)
concord
@frezia68
Viem si to živo predstaviť ako to vyzeralo.Tamojšia gastronómia slúži hosťom a nie nato aby ošklbala hosťa do posledného centu a aby odchádzal hladný a dokŕmil sa niekde na benzínke ako je to u nás. Neblahé spomienky na Slov.Grob.
izabella929
@frezia68..v šetko to tam ešte funguje, ba ešte krajšie, len slovači nejak nie je už do spevu...voľakedy sa aj u nás niesli dolinami prekásne piesne...nejak máme asi veľa trápenia, že nám nie je do spevu...vďaka za komentík a spomienky.-)
izabella929
@concord..toto fungovalo a funguje stále u nás stále...nic nedelat a vydelat...v Maďarsku je ešte stále náš zákazník, náš pán...teraz to platí dvojnásobne...na trhu ti núkajú čo ti duša ráči...až do auta za nami s melónom utekal, len aby sme si kúpili od neho niečo...našincovi je to jedno, či to predá, alebo mu to zhnije v bedni...v Grobe som na husacích hodách nebola, ale si ma sklamal...vďaka za komentár.-)
tatranka
@izabella929 na tom tanieri je krása! Ako maľovaný obraz.Veru by som tak ľahko od takejto nádielky neodišla. To nemá chybu! Ešte pohár chutného schladeného vínka a bolo by dokonané...
izabella929
@tatranka...veru je to veľmi chutná bašta...a o vínko nie je problém, len sa mi nejako nezmestil do objektívu...aj som naliala do pohára...Ďakujem veľmi pekne za komentár.-)
afataga
nadhera, este ze som najedena :-) predpokladam, ze to koleno si vykostila ked bolo uvarene, v bode 4 si oprav tie hrabienky :-), este sa chcem opytat, ze ked si isla do udolia krasnych zien, ci si nemala strach, ze si ta tam nechaju? :-)
izabella929
@afataga..ano , koleno som vykostila a pokrájala na hrubšie plátky...nemala som strach, mala som tam aj osobnú stáž..))) ale čo ma prekvapilo, cigánska kapela nás odprevadila s husličkami až ku autu...no bola to paráda..) je tam krásne...chystám sa tento rok opäť do Debrecínu na karneval kvetov a Hortobágy...
mariamka
ta misa je ako nadherny malovany obraz, super papanicko a vlastne ani nie narocne, takyto eintopf sa mi paci :)) bude aj u nas niekedy ..
pusta
poznám tento skvelý starodávny madarský recept, tiež robievam. vynikajúco si navarila @izabellka , ako vždy. fotografia priam spieva :-)
pusta
izabellka929, maďari sa vedia teda baviť a dobre jesť :D
angast
Izka! Ty si hotová čarodejnica. Máš nádherné kolienka. Hneď by som si zahryzol. Tá fotka úplne spieva. Vynikajúco si to urobila. Krásny podvečer ti prajem.
sracz
... v nemom úžase "zírám" s otvorenou "pusinkou" - výraz "s papuľou" sa ku tomuto opäť prekrásnemu chutnému gastronomickému dielu naozaj nehodí!!! Prosím si jednu "staroblaškovskú" porciu, ale pred servírovaním mi zaviaž šatku na oči, aby som nevidel tie švarne devy, roznášajúce tácne dobrôt!!! ... ale za to nech mi cigán tíško hrá na husliach do uška => sírjon a hegedü! Pretože až dojem kolienko, dám si aj Tvoj zákusok s husľovým kľúčom! Ďakujem Ti, milá @izabella929 za krásu a ducha v srdiečku!
kimlo
Aj ja chcem take kolienko! Aj s pekarkou! :-)
izabella929
@margaretka...veru super)...@mariamka..nie len krásne, ale veľmi chutné papaníčko.-)@angast..te ší ma, že sa ti toto úžasné jedlo zapáčilo.-))krásny večer aj teber.-)@pusta..ur čite to poznáš z osobných skúseností...teší ma, je to nezabudnuteľlný pobyt medzi krásnymi , úprimnými a pohostinnými ľuďmi....-))@marianne..veru máš pravdu veľmi chutná bašta.-))@kimlo...a to celkom vážne? usilovná pekáročka...))Ďakujem vám veľmi pekne za veľmi milé komentáre.-))
izabella929
@sracz...b átyuskám ..nuž napísal si to presne tak, ako to patrí...dobré jedlo, cigánske halgató do uška a vinikajúce vínečko, to je ,,,údolie krásnych žien,,,kto tam raz príde, nikdy na to nezabudne...) a ja som si sracz barátom dala zahrať,,,ha lemegyek a lemegyek a pince fenékére....addig iszom, még egy lóm lesz....a veru, bola by som tam dupkala aj do rána......))))veľmi pekne ďakujem za tvoje milé slová...potešili.-)
monika456
toto je niečo prenádherné....... že prečo to ja čítam takto večer? :) dala by som si hneď kúsok, perfektný recept a nádherná fotka, klobúk dole :)
manya
perfektné jedlo, podobný recept mám od bývalej kolegyne, tvoj je jednoduchší, vyskúšam, pivnice odporúčam, oplatí sa tam ísť.
modrykamen
Tá vysoká kvalita obsluhy a kvalita jedál v Maďarsku spočíva v tom, že malé podniky neboli zoštátnené a pôsobili stále, takže sa z nich nevytratila podnikavosť. Podobné je to s pohostením v krajinách bývalej Juhoslávie. Kto ešte nebol v Údolí žien v Egri, nevie čo znamená dobre sa najesť, napiť a zabaviť. Ináč to kolienko v tomto recepte je na zjedenie.
hannah22
slinky mi tečú ....pekné pekné a isto chutné...spomínam na Miskolc a okolie ,kúpele, dávam za pravdu sú šikovní..... ukladám a budem skúšat recept.... :))
babkamt
Tvoje jedlo je krásne naaranžované , ako na výstavu . Ukladám tiež do kk . Palček hore .
elysa
krásne si sa zasa pohrala...pastva pre oči...a určite nielen pre ne....
izabella929
@hanah22..na milion %..sú veľmi pohostinní a záleží im na zákazníkovi...)@babkamt...som rada, že bol vyhlásený mesiac medzinárodnej kuchyne, aspoň bez výčitiek zverejním, niekoľko skvelých receptov z maďarskej kuchyne...teším, sa, že sa ti jedlo páči.)@elysa...presne tak a nie len pre oči...))) všetkým vám aj v predchádzajúcom odstavci veľmi pekne ďakujem za krásne komentáre.-)))
izabella929
@modrykamen..tebe chcem osobitne venovať niekoľko riadkov..)bola som tam mnohokrát, ale ani raz mi nedali dôvod, aby som bola sklamaná z niečoho...to je čo povedať..vždy perfektná obsluha, perfektná ponuka vín a super chladené presne , ako to má byť..vynikajúce jedlá, hudba..super personál, ktorý nás ešte vždy vyprevadil až k autu...prekrásny pocit..))nedá mi nespomenúť, že brat mal nejaké oslavy a potreboval kúpiť košeľu bielu s veľmi tenkými pásikmi..pochodili sme celé trhovisko, nedostali sme...vosli sme ešte do posledného butiku a iba tam sa začala paráda, akú som ja ešte na vlastné oči nevidela...posadili nás ku stolu a povedal vedúci...do 10 min. vám prinesiem, koľko chcete kusov..slovo dodržal, priniesol niečo nádherné a ja som mala slzy v očiach...u nás by na jeho pásikavú košelu kašlali..skvelí ľudia, obetaví a ja nemám na to slová...veľmi pekne ďakujem za tvoje milé slová a nesmierne príjemný komentár.-)))
vierutt
Izabelka, áááááchjjááááááájj, nádhera! Kto "umí, ten umí", ja len "čumím".
V Egeri som bola viackrát , naposledy vlani v lete, prvýkrát niekedy pred 30 rokmi no a práve si mi pripomenula návštevu v tých vínnych pivniciach. Odvtedy som tam nebola, tak mám čo dohnať
izabella929
@vierutt...te ším sa, že sa ti recept páči...) som iba rada, že si si spomenula tiež na tie báječné vínne pivničky.-)) vďaka za komentík.-)))
medovnicek
to úvodné foto by mohlo ísť do časopisu:), nehovoriac, že aj ten recept sa mi páči a tiež to tvoje úvodné rozprávanie, závidím ti, že vieš po maďarsky, pre mňa je to bohužiaľ španielska dedina
salinka
Ďalší útok od teba na všetky chuťové bunky:-) A keby som to všetko zjedla, musela by som ísť pracovať do tvojej záhrady, aby som to spálila:-))))
eviana
Prekrásny recept, úžasné jedlo s milým príbehom... dokonalo podané milá @izabela929 , celkom si ma dostala... krása :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia