Pečená zelenina

Pečený zeler s kôprovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Na krutóny vymiesime z uvedených surovín vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto ešte raz dôkladne vymiesime a vytvarujeme bochník. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút podkysnúť. Pečieme 30 minút v rozohriatej peci pri 200 °C. Hotový chlieb necháme vychladnúť a nakrájame alebo natrháme z neho krutóny, ktoré dáme vysušiť.
  2. Zeler dôkladne umyjeme a rozštvrtíme. Opečieme v panvici na oleji. Osolíme, okoreníme, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 35 minút do rúry pri 170 °C. Šalotku a koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Opražíme na masle v kastróle a podlejeme vriacim vývarom, osolíme a okoreníme. Varíme asi 20 minút, až kým zelenina nezmäkne.
  3. Potom pridáme smotanu, ešte raz prevaríme a ponorným mixérom rozmixujeme. Dochutíme horčicou a nasekaným kôprom. Pred podávaním ešte vyšľaháme dopenista. Na tanier uložíme upečený zeler, prelejeme kôprovou penou a posypeme krutónmi.