Pečený romain šalát s lososom a krevetami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… tak a pokračujeme, odvážne a „friško“ v dôkladnej príprave tela pre menšie číslo šiat! Mne síce postačuje zásada, ktorú dodržujem už 24. rok, nič nejesť po 17. hod. ale moje nádhernejšie JA to „vyšperkovalo“. Okrem porcií pre „fotomodelky, manekýnky a herečky“, som musel pozmeniť aj štruktúru jedálnička a klasické prílohy vymeniť za zeleninové. Tak „vznikla“ aj táto nevšedná kombinácia. Zvykol som si, dokonca mi chutí, ale „kilečká sa zapreli dôkladne nôžkami“ a „dole sa im akosi nechce“!

2
porcie
5÷7 minút
príprava
3÷4 a 10÷12 minút
na 200÷210 °C

Suroviny

Postup

  1. skontroloval som dve hlávky čerstvého romain šalátu (ale podobne pripravujem aj ľadový), odstránil som z nich nepotrebné listy, odrezal „pätky“, pozdĺžne „rozpolil“ a „chrbáty“ som im jemne posolil a „oeMČeKoval“; uložil („chrbátom dole“) na rozpálenú (tak na ¾ „škály“) grilovaciu ťažkú panvicu s „rebrami“, na dno ktorej som „servítkou“ rozozrel ~ ½ PL kukuričného oleja; rezné plochy šalátu som teraz „pokropil“ kukuričným olejom, osolil a posypal čerstvo MČK
  2. čas na ich „1. opečenie“ (3÷4´) som využil pre prípravu kreviet; išlo to naozaj rýchlo, lebo som kúpil krevety už očistené; stačilo ich iba umyť pod tečúcou studenou vodou, osušiť, rozložiť na malú „tepšu“ jemne posoliť, posypať čerstvo MČK a pokropiť olejom; potom už len, po 2´obojstranne, opiecť pri 200 °C (425 °F) na jemno ružovo (po otočemí pomocou kuchyňských klieští, na každú položiť „žďobec“ masla; potom som šalát otočil reznou plochou dole a vzápätí opiekol opäť 3÷4´
  3. medzidým sa na druhej malej „tepši“ opekali osolené, „oeMČeKované“ a pokropené olejom, filety z lososa (ak si môžete vybrať, tak kupujte radšej „divého s červeným mäskom“, lebo z „farmy s mäsom ružovým“ má viac tuku aj pod kožou, aj v mäse; podobne ako krevety, ale s „dupľovaným“ časom, teda 3÷4´na každej strane opäť pri 200 °C (425 °F), po otočení som na ich opečenú plochu položil po „hoblinke“ masla; Pozn.: ja začínam lososa piecť kožou nadol! ... no a tak to vyzerá po tepelnej príprave
  4. a takto na tanieri; toto naozaj chutné ľahké jedlom som podával so zálievkou (dresiing_om) s modrým „plenivým“ syrom; môžete si ho síce kúpiť už hotový, ale domáci je len predsa domáci; ja ho pre nás pripravujem takto: do 200 ml gréckeho „Fage“ jogutu (z Islandu je kyslejší a redší) pridám zo 3÷4 PL hustej kyslej smotany, rozdrobený syr s kultúrnou plešňou 3÷4 PL, 1÷2 (ale ja dávam aj 3) pretlačené strúčiky cesnaku, podľa chuti šťavu z citróna, soľ a biele mleté korenie podľa chuti, nuž a napokon aj 1÷2 PL olivového, tentoraz extra panenského, oleja (lebo nebudem pokračovať v tepelnej úprave); jemne, vidličkou, premiešam a pridám na mäso a šalát; kto má radšej bohatšiu štruktúru zálievky, môže jogurt nahradiť majonézou
  5. milej @pusta veľmi pekne ďakujem za „perfiš šmačni“ rcp, ktorého „repete“ za veľkou mlákou, tu v Des Moines Iova, sa mi podarilo takto zrealizovať. Naozaj chutná novinka, ale na budúce pridám kápiu naviac & jedno jalopeño, alebo habanero chili, chlebík tak získa „špic hranu“ vyššieho „rangu“!