Pečený patizón v trojobale

dvorka - fotkadvorka, 26. júla 2016
Pečený patizón v trojobale
Foto: dvorka

Je čas rôznej čerstvej zeleniny a aj patizónu, ktorý je u nás vo veľkej obľube. Najradšej máme v trojobale a vyprážaný. Dnes som skúsila Zobraziť celý popisJe čas rôznej čerstvej zeleniny a aj patizónu, ktorý je u nás vo veľkej obľube. Najradšej máme v trojobale a vyprážaný. Dnes som skúsila prvý krát upiecť takýto patizón v rúre. Mne teda chutil viac ako ten ktorý som robievala doteraz.

15 minút
príprava
23 minút
na 230 °C

Suroviny

 mladý
  z celozrnného chleba




Postup

  1. 1

    Dva menšie patizóny som nakrájala na 1,5 cm plátky, odkrájala som šupku a vybrala jadierka. Posolila som a položila na papierovú utierku nech sa vyslzia. Pripravila som si múku, môže byť aj hladká pšeničná, 2 vajíčka a strúhanku. Vajíčka som trochu osolila a dobre rozhabarkovala.

  2. 2

    Pripravila som si plech na pečenie s pečiacim papierom, ktorý som potrela olejom. Zapla som rúru na 230 °C. Plátky patizónov som utrela aj zvrchu a začala som s obaľovaním. Najskôr do múky, potom opatrne do vajíčka a nakoniec obaliť v strúhanke. Trochu otrepať a položiť na pripravený plech.

  3. 3

    Vo vyhriatej rúre som piekla z jednej strany 10 minút, potom som všetky kúsky otočila, postriekala olejom, popeprila a znova som dala piecť na 10 minút. Aby som mala patizóny chrumkavé, ešte raz som ich otočila a nechala už vo vypnutej rúre asi 3 minúty. Zatiaľ som pripravila omáčku z jogurtu, kremžskej horčice a prášku zo sušených listov kapucínky. Na obrázku sú už upečené patizóny. Keďže som ich robila prvý krát a nevedela som aké budú, postup som nefotila. Ale ten je vlastne jednoduchý.

    Pečený patizón v trojobale - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Patizón je velká dobrota, upečený jsem ještě neměla, smažený miluji.
kecemis
Vyzera velmi jedlo, zial tu som patizon este nevidel.
smejkad
ahoj @Mrkvicka
padla mi do oka tvoja otazka
ja som vlani kapucinku susila a robila z nej malej caj
chutovo bol ako uvarene seno, vona nie prave chutna naozaj
a este som sa dozvedela, ze susenim straca vacsinu ucinnych latok
takze tento rok robim tinkturu - alkohol nealkohol
haji
@Smejkad (27.7.2016 08:50)
Toto mi uniklo. Už jsem na to přišla, že kapucínka je lichořeřišnice. Jeden se pořád učí. Mám dotaz - sušíš a nakládáš květy, listy a nebo semena?
dvorka
pre @Mrkvicka celé leto kým je kapucínka čerstvá pojedáme listy ktoré sú veľmi zdravé, majú antibakteriálne účinky. Vysušené listy meliem na prášok ktorý pridávam do omáčok, polievok a jedál, kde si myslím že sa hodí. Má chuť ako pažítka. Možno aj pikantnejšiu. Kvety sa tiež dajú jesť čerstvé, sú pikantné a mierne nasládlé. Tento rok ich len suším na čaj a čo sa týka jeho účinku, u nás stále pri začínajúcej chrípke alebo nádche varím čaj z kvetov kapucínky (má vôňu po mede) a choroba je preč. Túto krásnu nenáročnú a veľmi využiteľnú bylinku sa dá pestovať aj v kvetináči na balkóne. Nepotrebuje výživnú pôdu, vtedy má viac kvetov.
haji
@Dvorka (27.7.2016 09:23)
Děkuji @Dvorka tuto rostlinu určo zasadím do truhlíku. A budu se hrát na kozu. Suším kde co, většinou to co mi kamarádky přinesou. Letošní rok je divný, dosud jsem neusušila nic. Koupím semínka a jdu na věc. Díky za rady, jak už jsem psala, člověk se pořád učí. Krásný den přeji!!
staja
Toto sa mi práve hodí - dostala som 2 patizóny, určite vyskúšam takto. Dobrý nápad.
smejkad
@Haji (27.7.2016 09:02)

ahoj Haji
kvety a listy sa pouzivaju ako prirodne antibiotikum, udajne najsilnejsie, dokaze porazit aj zlateho stafylokoka
najviac vyuzivane pri chorobach mocovych a dychacich ciest, da sa pouzivat zvonka aj vnutorne
semienka zas maju laxativny ucinok
receptov je kopa, od salatov az po nakladanie semien ako kapary tusim :-)
ja som netrhala kvety, chcela som co najviac semien na dalsiu sezonu, tak som pouzivala iba listy
mam odrodu , ktora je v truhliku a ma strasne vela zelenej hmoty a vosiek :-( a druhu v hrnci na zemi - ta sa mi uz taha po strope balkona :-)
uzasne a velmi vdacne kvietky :-)
haji
@Smejkad (28.7.2016 07:56)
Moc děkuji za vyčerpávající info. Já se pohrabala na netu, máš pravdu - ale hlavně zkušenost. Mno, ty "vošky" mě zvedají chloupky po těle, bo pro můj balkon je to pohroma. Už jsem elimilovala veškeré rostliny, které jim chutnají. Takže jsem u netřesků, chameleonky /bahenní rostlina která tak trochu páchne/ a dvou druhů hedery helix - břečtanu. Dokonce ten panašovaný břečtan už měl několikrát mšici - vošky, ale vybojovala jsem to chemií. Nerada ji používám. Z kvetoucích mám každoročně kalanchoe, na to naštěstí nic neleze. Mám balkon na západ, zalévám, stíním a tak tam mají všechny potvory spešl podmínky k vývoji. Takové malé terárium. Uvidím jak to půjde, bo o mšic, molic a spol. jsem si už užila dost. Musím být tedy rychlejší než ony! Oh
Ještě jednou díky za sdílení, rady, návody a receptíky! Přeji krásné dny! Mávám!
smejkad
povedala som A, ale uz nie B :-)
na vosky a vsetku haved perfektne funguje postrek z rozmarinu a klincekov, tu na vareche som nasla :-)
akurat kedze ja mam kadeco farebne vonave, hmyzu tu mame neurekom a tak musim postrekovat pomerne casto
ale nie je to chemia, takze ok :-)
haji
@Smejkad (28.7.2016 14:30)
Díky za info, už jsem to našla, mám uloženo. Naseju kapucínku a budu připravená na vošky. To by bylo, aby nebylo! Ještě jednou velký dík! Jsi zlatá!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia