Pečený patizón plnený bulgurom

martinis - fotkamartinis, 26. júla 2013
Pečený patizón plnený bulgurom
Foto: martinis

Je sezóna tekvíc, medzi ktoré spadajú aj cukety a patizóny. Práve patizón je z tejto trojice najmenej známy, preto som sa odhodlal ho vyskúšať Zobraziť celý popisJe sezóna tekvíc, medzi ktoré spadajú aj cukety a patizóny. Práve patizón je z tejto trojice najmenej známy, preto som sa odhodlal ho vyskúšať a spojiť s ďalšou veľkou neznámou - bulgurom. Dnes v ľahko indickom, bádateľskom štýle :)

1
porcia
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks menší mladý
60 g
2 strúčiky
Na podávanie:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Tento recept si môžte samozrejme pripraviť aj s cuketou, ale tvar patizónu je ako stvorený na plnenie. Takže, najprv zo všetkého sa pokúste zohnať pekný, mladý, menší patizón :) Umyjeme ho a urobíme kužeľovitý výrez, vďaka ktorému potom poľahky vytiahneme vrchnú časť. Vnútro lyžičkou vydlabeme - bez obáv, ide to veľmi ľahko - a spolu s jarnou cibuľkou a odkrojeným vrškom nasekáme najemno.

  2. 2

    Panvicu pokvapkáme olejom a na vyššom strednom plameni túto zmes pomaly opečieme. Medzitým si pripravíme korenia : karí, mleté biele a čierne korenie pre pikantnosť, dva strúčiky cesnaku aby to aj trocha štípalo a samozrejme soľ. K opečenej zmesi vsypeme bulgur a zalejeme trojnásobným množstvom vriacej vody, ktorú sme vopred uvarili v kanvici. Štedro okoreníme, zamiešame a pod pokrievkou necháme variť 12 minút.

  3. 3

    Túto dobu môžme využiť na rozohriatie rúry na 180 stupňov celzia. Mriežku som dal na najnižšiu úroveň a rúru rozbehol na teplovzdušné grilovanie. Malý pekáčik som po dne potrel olejom, aby sa patizón neprilepil a zo samotného patizónu doporučujem skrojiť spodok, aby pekne stál.

  4. 4

    Až ju bulgur hotový a vsiakol všetku tekutinu, premiešame ho vidličkou a lyžicou naplníme patizón. Zvyšok bulguru uchováme v teple a naplnený a olejom pokvapkaný patizón vložíme do rúry piecť na tridsať minút. Zatiaľ na tanier uložíme veľký šalátový list, na ktorý naservírujeme hotový patizón, doplníme zvyšným bulgurom a ako zaujímavý doplnok poslúži mangové čatní. Kto má chuť, môže pridať čili papričku, ja som ju dnes vynechal. Experiment, ktorý dopadol úspešne a iste sa podarí aj vám :))

    Pečený patizón plnený bulgurom - obrázok 4
  5. 5

    Môj tip : Ak bulgur nemáte, pokojne siahnite po ryži, chutná verzia by možno bola aj s pohánkou, či kuskusom.

  6. 6

    Som otvorený novým chutiam, nuž keď som si už kúpil ten patizón, rozhodol som sa ho niečim naplniť, keď má taký zaujímavý tvar. A čo sa hodí pri experimentovaní viac, než bulgur ? Táto obilninová príloha je čo sa týka prípravy aj chuti takmer na nerozoznanie od klasickej bielej ryže, je veľmi chutná a dokonca nie až tak drahá. Navyše je celozrnný, čo je plus ;) Ako príloha padlo vhod čatní, ktoré som si už skôr kúpil a nemal príležitosť ho použiť - tu sa hodí skvele ! Sladká mangová chuť v kombinácii s výraznými koreniami vyzdvihla chuť celého jedla :)

Diskusia k receptu

leomax
@martinis ,dnes to máš za 5 hviezdičiek. Super...nevedel som, čo s patizónom a Ty si to opäť za mňa vyriešil. To bude manželka čučať:))
martinis
@leomax : tak o Tebe som naozaj veľmi dávno nepočul, som naozaj rád, že si späť :)) dúfam, že sa podaril/podarí a bude všetkým chutiť ! :)))
@2michal : samozrejme, prečo by som nemal ? :)
@tiginko : nech Ti padne na úžitok ! ;)
2michal
to Ti gratulujem...bulgur ja na slovenskom trhu viac ako 15 rokov.
martinis
@2michal : veľká vďaka, neviem, čím som si gratuláciu zaslúžil, ale potešila ma ;) to, že bulgur je na slovenskom trhu 15 rokov neznamená, že je tou najtradičnejšou potravinou slovenských domácností. spýtaj sa na ulici desiatich náhodne vybraných ľudí, čo bulgur vôbec je. ak sa odhodláš, potom sa prosím ozvi s výsledkom ;)
leomax
:)No jo! Nedalo sa(počuť skôr). Ale už som späť, vyhral som svoj boj:), ale o tom sa nechcem baviť. Hlavne, že mi opäť chuti! A patizón chutil. Len, v Žiline som nezohnal bulgur (nebol som ešte v biopotravinách) a použil som pšeno. Bola to delikatesa.
martinis
@leomax : mám úprimnú radosť a teším sa s tebou ;) to je najdôležitejšie, aj táto malá zámena mohla byť veľmi chutná. keď píšeš, že si použil pšeno, rád by som sa ťa opýtal : ako ho pripravuješ ? všade čítam, že ho najprv treba "spariť", no ja vôbec netuším, čo si pod tým mám predstaviť. nevieš mi poradiť ? :)
leomax
Ale áno, veľmi rád. Pčeno som si dal do cedidla (sitka), v kanvici som dal zovrieť vodu a vriacou vodou som "oblial"pšeno. Toto som urobil až 3krát. ˇUdajne sa pšeno zbaví nejakej horkosti a nežiaducich tukov. A potom už uvariť ako ryžu. A ver mi, je to niečo vynikajúce. A s Tvojím patizónom? Vyskúšaj a uvidíš. Proste, treba to len skusiť.
leomax
Si kretén a s takými sa nebudem baviť. A dúfam, že @martinis už na takého kreténa tiež nebude reagovať. Presne kvôli takým kreténom, ako si Ty, odišlo z varechy už niekoľko ľudí. Ale @martinis nie je ten prípad, on je natoľko inteligentný, že sa vie nad takýmito chrapúňmi veľmi elegantne povzniesť. Prajem Ti pekne sníčky a hlavne NEOTRAVUJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2michal
@leomax
nikto ti nekázal so mnou baviť,sám picháš prsty do hovna. Mám dojem,že ti tečú nervy,mal by si sa liečiť :)
leomax
Máš úplnú pravdu a čudujem sa, že si s tou svojou sprostou hlavou na to vôbec prišiel. Fakt, pichol som prsty do HOVNA, tzv, 2michal.
2michal
@leomax
tvoje myšlienkové pochody sú na úrovni 5 ročného východniarskeho sopľaťa.
2michal
Autor receptu @martinis a @leomax sú jedna osoba s dvoma nickami. Na začiatku si si samozrejme pochválil recept. To si naozaj myslel že ti na to nikto nepríde? Si sopľavé nevychované východniarske decko !
martinis
@stacy77777 : až naň príde rad, napíš, ako sa podaril a chutil, ďakujem :))

@leomax : v prvom rade chcem poďakovať za radu, konečne viem, čo znamená "spariť" - prestavoval som si niečo zložitejšie, pri najbližšom nákupe si zadovážim pšeno a ihneď ho vyskúšam, potom Ti napíšem, ako sa podarilo, vďaka ;)
taktiež si vážim, že tak rád skúšaš moje recepty, vždy, keď ich vyskúšaš napíšeš a mne tým spravíš radosť. obdivujem Ťa a som ti vďačný, že si sa ma zastal, mrzí ma však, že si sa dostal do takejto nepríjemnej situácie. nemá význam baviť sa s takýmito ľuďmi, zbytočne mrháš svojim časom a enegiou. nezaslúžia si to. posledný Tvoj komentár je milý, dokonca ma pobavil :-))

a teraz k tebe, @2michal : v mojich očiach stoja vysoko tí ľudia z Varechy, ktorí vedia pochváliť, vhodne doplniť, povzbudiť ale aj vecne a slušne skritizovať, ale tak, že človeku aj poradia, ako variť lepšie a čomu sa vyvarovať, aj vďaka nim sa stále snažím zlepšovať. a je ich tu dosť, to ti poviem.
ty však nie si tento prípad. tvoje poznámky pod mojím receptom majú bohužiaľ nulovú informačnú hodnotu, takže pre mňa nemajú nijaký prínos. všimol som si, že toto nie je prvý recept, do ktorého si sa obul, takže na základe tvojho vystupovania si robíš vizitku sám a nechám na zvážení každého, čo si o nás dvoch bude myslieť.
chvíľu som dokonca uvažoval, že by som ťa požiadal, aby si neurážal východniarov, lebo mi to príde troška infantilné, ale rob ako myslíš, vidím, že zrejme nie si partner na rozumnú debatu. zatiaľ si nepridal nijaký recept a nemáš ani vyplnený profil, čo tiež o niečom svedčí, najmä asi o účele tvojho pobytu na tomto portáli.
záverom už len - absolútne s tebou súhlasím. nielen, že mám svoj a leomaxov profil, ale ďalších 10, ktorými si hviezdičkujem, komentujem a pridávam recepty do kuchárskej knihy, aby som si naháňal sebavedomie :)))

pre všetkých ostatných varecháčov, ktorí musia čítať túto bezhodnotnú debatu : je mi ľúto, že tu vôbec vznikla, ale ako vidíte, nemal som veľmi príležitosť zasiahnuť. hádok sme tu už mali dosť, a ja nehodlám spúšťať ďalšie, navyše totálne bezvýznamné.

hauk, fajka zhasla. už už, som chcel napísať, že ak budeš mať vecný komentár k môjmu receptu, rád si ho prečítam, možno by som ti zaň bol vďačný, ak by si ho podal kultúrne a adekvátne. ale vďaka tvojim slovám na adresu môjho priateľa @leomax a, našu konverzáciu nadobro ukončujem a viac na teba reagovať nebudem.
elixir
Patizón som ešte nikdy nejedla, ani bulgur- z obilnín, ale zvedavá som, niekedy vyskúšam. :) Vyzerá to veľmi pekne.
leomax
Fajka zhasla, @2michal sme zobrali chuť/dúfam/ ďalej debatovať a musím sa priznať /asi som fakt nevychované vychodniarske decko/, ale veľmi som sa pobavil. Martin,vyskušaj to pšeno, pridaj nejaky recept s touto surovinou, urobiš nám radosť! Tvoj posledný komentár? Vážim si, že si ma označil za priateľa. Toto slovo pre mňa veľmi veľa znamená. Tak čau, priateľ @martinis !
katka78
Martinko náš šikovný, v týždni prišiel na rad tento tvoj recept, veľmi dobrý, jedlo chutné a ľahučké, patizónov je teraz dosť, oplatí sa vyskúšať. Dúfam, že sa máš dobre a darí sa ti vo všetkom, čo robíš, či už je to varenie, alebo niečo iné. Pozdravujem na východ, maj sa krásne a ďakujem za recept :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia