Pečený losos s kôprom

tinca - fotkatinca, 16. mája 2010
Pečený losos s kôprom
Foto: tinca

Keďže som vodné znamenie, tak mám rada aj rybičky. No a z nich najviac lososa a kapra. Dnes som toho prvého mala k Zobraziť celý popisKeďže som vodné znamenie, tak mám rada aj rybičky. No a z nich najviac lososa a kapra. Dnes som toho prvého mala k obedu.

2-3
porcie
25 minút
príprava
45/7-9 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
Príloha:
1 kg
3/4 L




Postup

  1. 1

    Ako prvé umyjeme a osušíme filety lososa, pokvapkáme citrónovou šťavou a kým urobíme ostatné, necháme odležať. Očistíme si zemiaky, pokrájame na koliečka o hrúbke cca 0,5 cm a dáme ich predvariť do osoleného mlieka,cca na 10 minút. Medzitým si vymastíme pekáčik a naskladáme do ňho precedené zemiaky. Každú vrstvu mierne posolíme, okoreníme korením 4-farieb a posypeme rascou. Na vrch obložíme plátkami masla a dáme do rúry piecť pri 180 st.C.

  2. 2

    Potom si pripravíme filet lososa osušíme, posolíme, okoreníme korením na ryby a trošku aj korenie 4 farieb a posypeme nasekaným kôprom. Skotrolujeme zemiačky, keď začínajú chytať kôrku a mäknúť pridáme na pekáč filety lososa,ktoré tiež obložíme plátkom masla. Pozor stačí im 7-9 minút, aby sa losos nevysušil a zostal šťavnatý. Spoločne dopečieme. Kôpor som použila mrazený, keďže čerstvý nie je.

  3. 3

    No a aby bol obed kompletný, tak bol k tomu ľadový šalát.

    Pečený losos s kôprom - obrázok 3

Diskusia k receptu

sjuz
tinca - ja som tiež ryba:) - a tak isto mám veľmi rada rybky. Tvoj recept vyzerá veľmi chutne, lososa môžem...a kôpor tiež. Škoda len, že kôpor si doma môžem jesť len ja sama...
alexdidi
ja síce ryba nie som zato o to viac môžem ryby a lososa zvlášť...výborný recept..a tie zemiačky..mňam
tinca
sjuz,výhoda je, že každý filet môžeš urobiť ináč na jednom pekáči,tak tí čo nemajú radi, urob len s korením a s maslom .Alexdidi, odvtedy čo mi to jedna skvelá kuchárka poradila, robím zemiaky len tak ako sú v postupe,preto som ich uviedla a sú ďaleko lepšie ako klasika. Najmä tá chrumka akú chytia.
kuchticka
@tinca , ten tvoj losos vyzera na tanieri presne ako moj. Ja ho vsak iba posolim, pridam utrety cesnak, posypem salviou (z mojej zahradky, v zime susenou), niekedy pridam malicko tymianu, inokedy peciem s rozmarynom. Polejem troskou olivoveho oleja a peciem na 425F to je tusim tych 200 C? Kazdemu u nas chutill. No, samozrejme, ze mame kazda svoj sposob upravy a ja mozem vyskusat zajtra ten tvoj. Prave ho mam kupeneho - Polovicku, po dlzke rozkrojeneho. Zo zbytkov lososa robim vybornu natierku s orechami a ked mamcerstvy chren, tiez pridam. Lahodka!
hkbarbie
@tinca vyborny recept, dalsi do zbierky na mojich lososov :-) prosim ta, co je v tom koreni styroch farieb? ja si ho namiesam, len neviem co tam asi ma byt. diky! :-) a tie zemiaciky robim aj ja a skutocne su fajne chrumkave!
tinca
miška, korenie 4-farieb:je celé biele,zelené,červené a čierne korenie a to zomelieš vždy čerstvé! Žiadna veda, už som to pri nejakom recepte popísala, ale dobre,že sa pýtaš. Kuchtička, každý máme ten svoj recept, je ich mám more, lebo losos je moja ryba,strašne často ju robím. Nesmie sa prekoreniť, aby nezanikla tá jeho fantastická chuť. Robím len mierne posoleného na parnom sítku a preliateho dobrou omáčkou. Niekedy, keď budem robiť pridám aj iné recepty. Nehovoriac,že ak robím k nemu predsmažené hranolky, tak obed mám za 10 minút-všetko naraz na plech a piecť 7-9 minút, overené.
babav
@tinca , ak nemas vo svojom repertoari (dobrych omacok) koprovu omacku ,vyskusaj ju s tym lososom z parneho sitka!
Vyborne spolu chutia.
marlen
veru,@babav , ryba s kôprovou omáčkou je delikátna. u nás sme tomu hovorili "po-poľsky", stačí aj jogurt s nasekaným kôprom - netreba nič špeciálne variť....
hanina
@tinca , chcela som vložiť ten recept na tekvicu s ananásom a vidím, že sa na svoju pamäť už nemôžem spoľahnúť. Píšem Ti, čo si pamätám: tekvicu na kocky, zalejeme vodou s kyselinou citrónovou/ kyseliny toľko, aby voda nebola príliš kyslá/ - necháme 24 hodín postáť.Uvaríme sirup / voda a cukor - podľa chuti: 400 - 800dkg na liter/. Scedenú tekvicu hádzať do horúceho sirupu a variť do sklovita. A teraz môj problém s pamäťou: neviem, či aj kompót ananásový sa varil, alebo nie - pamätám len, že sa pridával celý kompót a do stredu pohára sa vkladal plátok citróna. A myslím, že som ho nesterilizovala -ale neviem to naisto. A keďže ho nemám zapísaný - tak Ti nepomôžem. Ak zistím - dám vedieť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia