Pečený králik na zelenine

alex37 - fotkaalex37, 21. apríla 2014
Pečený králik na zelenine
Foto: alex37

Keď už mám po krk kuracieho mäsa, vyčerpám inšpiráciu na hovädzinu, bravčové mi dcéra jesť nechce, lebo je "tučné" tak sa objaví z čista Zobraziť celý popisKeď už mám po krk kuracieho mäsa, vyčerpám inšpiráciu na hovädzinu, bravčové mi dcéra jesť nechce, lebo je "tučné" tak sa objaví z čista jasna králiček a skoro všetci sú na chvíľu spokojný /ale napriek tomu chlap radšej bravčovú krkovičku/ :-)

15 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
1 hlava
6 ks
400 ml (alebo jogurt)




Postup

  1. 1

    králička prešpikujeme cesnakom, my máme radi viac, osolíme a uložíme na pekáč. Uložila som 6 ks nakrájaných zemiakov na kocky, dve mrkvy na kúsky, /ale môže sa dať aj zeler alebo petržlen /jemne osolíme okoreníme čiernym korením, podlejeme vodou asi 1/2 dcl, zakryjeme alobalom a dáme piecť na 170-180°C zabudneme naňho cca na 60 min.

  2. 2

    Po hodine vyberieme a doložíme zeleninu, ktorá rýchlejšie zmäkne. Ja som dala mrazene zelené fazuľky, brokolicu, šampiňóny ale fantázii sa medze nekladú môže sa dať, zelenina ktorú máme radi...znova zakryjeme a dusíme ešte pól hodinu. Keď je mäso mäkké, zelenina je uričte hotová, odokryjeme králička a pekne ho ponatierame kyslou smotanou, a poprášime jemne červenou paprikou. Odkryté zapečieme do červena 20-30min. na 200°C. Smotana na povrchu sa pekne zapečie a v pekáči vytvorí chutnú šťavu. Jedlo nenáročné na prípravu a predsa chutné :-)

    Pečený králik na zelenine - obrázok 2

Diskusia k receptu

eviana
@alex37 , drahá, tak tohto "zaja" si pripravila famózne... Veľmi chválim, že si vynechala petržlen a zeler a použila zeleninku presne podľa mojej chuti. Joooj, veru by som neodolala, takéto ja môžem bárskedy :) KK a idem na lov zajáčkov :)
alex37
@eviana , ďakujem za pochvalu, opatrne s tými "zajáčikmi" neviem čo ti na to tvoj chlap povie :-)!!!
izabella929
vynikajúce jedlo.-) mäsko z králika máme radi a na všetky spôsoby...vyzerá veľmi chutne.-)
babkamt
Recept putuje do mojej kuchárskej knihy do kolónky králik.
kecemis
Ale ze drazdis dneska. Dobre. Videl som nejake zajace rano pred domom, porozmyslam.
alex37
@izabella929 , aj u nás fičí všetko králik, zajac, jahňa, kozľa, ryba...vegetariáni by z nás mali radosť :-)
@babkamt , to ma teší :-) že sa ti zapáčil :-)
@kecemis , nabiť pušku a začať strielať, len aby ťa nechytili, xi,xi :-)
alex37
@kukulienka71 , ďakujem ti, veru zemiaky som schovala ku králikovi na plech :-) ale da sa robiť aj bez zemiakov, len zelenina a vtedy sme robievali k nemu ryžu :-)
yogicek
@alex37 ,
Súhlasím s Tvojim chlapom, ale ja občas aj králička môžem. Dokonca aj zeleninu zjem a už si pomaly aj na zemiaky zvykám. Receptík chválim. Máš moju poklonu. Ten zeler by tam podľa mňa byť mohol. Alebo ho aj Ty aj @eviana strkáte svojim chlapom. Neverte tomu, v zelere to nie je.
elysa
ja veru zajka môžem, aj tohoto by som si dala, parádny...
alex37
@marianne , dakujem ti moja mila, rozsupla veru, ked uz to boli sviatky doma na terase, musela so ich poriadne nachovat :-)
@micanela , dakujem, niekedy vyskusaj je to jedle :-)
@afataga , teraztakto lightovne, sezona krkovicky pride...ked sa bude vonku grilovat :-)
@yogicek , veru aj u nas len obcas, tak raz za pol roka presvedcim na toho kralicka, ale aspon je to vzacne :-) a zeleninu mozem surovu, dusenu, varenu v barsakom mnozstve :-) dakujem za pochvalu ;-) a stym zelerom si to premyslim, davkujem mu ho raz tyzdenne, ale zmenu vo vykonnosti som nepobadala :-)
@elysa , dakujem aj my sme volakedy castejsie mali, kym bol dedo chovatel :-)