Pečený čaj (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Tento recept priniesla mamina pred Vianocami z práce. Ja som ho doma skúsila a nakoniec z toho bol celkom pekný darček rodine, susedom, známym...

10 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny. Ovocie môže byť rôzne. Cez leto používam to zo záhrady, cez zimu mrazené. Dajú sa použiť černice, čučoriedky, maliny, jahody, pomaranče... ako uznáte za vhodné. Ja som skúsila aj mandarínky, ananás, hrozno... Určite treba pridať jeden citrón, ja dávam aj limetky. Rum môžete no, nemusíte dať. V pôvodnom recepte bolo písané na kilo ovocia 1,2 kg cukru, no bolo to príliš sladké, tak dávam menej. (nedajte sa pomýliť množstvom, nerobím na kilá, ale odhadom)
  2. Všetko nakrájame na kúsky. Ovocie so šupou najskôr poriadne poumývame. Môžeme ho aj ošúpať, ale nemusíme, ja nešúpeme. Taktiež zmrazené veľké ovocie (jahody a pod.) prekrajujem, aby toho bolo "viac".
  3. Ovocie zasypeme cukrom, polejeme rumom, posypeme škoricou, pridáme klinčeky a poriadne premiešame.
  4. Zmes dáme do plechov a potom do rúry vyhriatej na 200-250°C počas 45 minút, pokiaľ ovocie nepustí šťavu. Počas pečenia občas premiešame.
  5. Medzitým si nachystáme poháre na naplnenie (pokiaľ niekto nevie - na plech s horúcou vodou).
  6. Poháre ihneď naplníme, uzavrieme a prevrátime uzáverom nadol (uzáver sa zasterilizuje).
  7. Návod na použitie - 1-3 lyžičky dať do šálky a zaliať horúcou vodou, pritom poriadne pomiešať (ja odporúčam jednu, najviac dve lyžičky, pretože je to naozaj veľmi sladké). Dá sa z neho spraviť aj pekný darček. Pred Vianocami som ho nazvala "Vianočný pečený čaj", urobila mu etiketu a každý z rodiny, susedov a známych dostal jeden pohár spolu s koláčikmi a oplátkami.