Pečený čaj fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 16. februára 2012
Pečený čaj (fotorecept)
Foto: niniatko

Tento recept priniesla mamina pred Vianocami z práce. Ja som ho doma skúsila a nakoniec z toho bol celkom pekný darček rodine, susedom, známym... Zobraziť celý popisTento recept priniesla mamina pred Vianocami z práce. Ja som ho doma skúsila a nakoniec z toho bol celkom pekný darček rodine, susedom, známym...

10 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
250 ml
3 ks
2 ČJ




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny. Ovocie môže byť rôzne. Cez leto používam to zo záhrady, cez zimu mrazené. Dajú sa použiť černice, čučoriedky, maliny, jahody, pomaranče... ako uznáte za vhodné. Ja som skúsila aj mandarínky, ananás, hrozno... Určite treba pridať jeden citrón, ja dávam aj limetky. Rum môžete no, nemusíte dať. V pôvodnom recepte bolo písané na kilo ovocia 1,2 kg cukru, no bolo to príliš sladké, tak dávam menej. (nedajte sa pomýliť množstvom, nerobím na kilá, ale odhadom)

    Pečený čaj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko nakrájame na kúsky. Ovocie so šupou najskôr poriadne poumývame. Môžeme ho aj ošúpať, ale nemusíme, ja nešúpeme. Taktiež zmrazené veľké ovocie (jahody a pod.) prekrajujem, aby toho bolo "viac".

    Pečený čaj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ovocie zasypeme cukrom, polejeme rumom, posypeme škoricou, pridáme klinčeky a poriadne premiešame.

    Pečený čaj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes dáme do plechov a potom do rúry vyhriatej na 200-250°C počas 45 minút, pokiaľ ovocie nepustí šťavu. Počas pečenia občas premiešame.

    Pečený čaj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si nachystáme poháre na naplnenie (pokiaľ niekto nevie - na plech s horúcou vodou).

    Pečený čaj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poháre ihneď naplníme, uzavrieme a prevrátime uzáverom nadol (uzáver sa zasterilizuje).

    Pečený čaj (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Návod na použitie - 1-3 lyžičky dať do šálky a zaliať horúcou vodou, pritom poriadne pomiešať (ja odporúčam jednu, najviac dve lyžičky, pretože je to naozaj veľmi sladké). Dá sa z neho spraviť aj pekný darček. Pred Vianocami som ho nazvala "Vianočný pečený čaj", urobila mu etiketu a každý z rodiny, susedov a známych dostal jeden pohár spolu s koláčikmi a oplátkami.

    Pečený čaj (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tothka
Paráda, si šikulka, nápad s etiketami sa mi veľmi páči, škoda že ho nemôžem využiť, ja doma používam iba čierny toner
niniatko
@tothka ďakujem. V dnešnej dobe plnej vymožeností sa dajú kúpiť rôznofarebné papiere, dokonca papiere so vzormi a myslím, že v tom prípade by ani čierna farba na farebnom papieri nebola zlá.
marcy
chválim Tvoju kreativitu,......darčeky tohoto typu sa cenia :))
marianna76
pekné, aj my sme robili, ale o mesiac keď som išla opäť si zaliať, bol na vrchu plesnivý všetok, čo ostal, ešte dobre, že za čerstva sme mali chuť... škoda... mala som pekne všetko poumývané.... tak neviem
niniatko
@marianna76 mohla tam byť akákoľvek mikroskopická dutinka alebo nejaké narušenie viečka, kde by sa mikroorganizmy mohli zachytiť a vtedy sa toho príliš nedá robiť... nám vydrží vyše dvoch mesiacov (teda ak ho mama nestihne dovtedy minúť :D )
danculka
Receptov na pečený čaj je tu viacej,ale nápad s darčekom,len ten tvoj a to sa cení...super...
ejta
tiež som ho dostala od kolegyne ako vianočný darček a bol strašne super. Taký teplý, voňavý kompótik :-)
motamita3
Hurá zas mám čo robiť mužíček je čajový tak to bude super DÍk
sonulienka
Ja som tiež robila pečený čaj nebol síce v recepte rum ale bolo 1 kg cukru a nám sa aj toto množstvo zdala veľmi sladké tak na budúce dám menej cukru a prilejem rum. Ale tento Tvoj vyzerá pekne ešte aj krásne nálepky.
evanaaa
Ja mám narobené od minulého roku, ale neviem, či bude dobrý, robila som so sladidlom, cukor aspoň trochu konzervuje, preto je lepšie pridať ten rum, ale na čaj ani nevyužívam, musím dať viac lyžičiek ak chcem aby nebol vodový. Skôr je dobrý ako náplň do všeličoho alebo len tak vyjedať.
mondo
poznam pečeny čaj od kolegyne... je super a vonou pripomína zavarane egreše...
zuska
Veľmi chutny recept :) Mam jednu otazku, rozmyslala som, ze by som do flase dala cerstve listky mäty, no neviem co by to urobilo. Neskusal to niekto?
niniatko
@zuska ja som to neskúšala, no treba skúsiť, ak nie do všetkých, tak aspoň do jedného a potom sa uvidí, čo to spraví
pietruskaa
vyzera krasne, ja mam jeden teraz doma od znamej ribezlovy a vyzera uzasne husty :) dufam ze chutit bude este lepsie
1x gejbi
ukrula
dobrý nápad aj ja to takto vyriešim tieto vianoce hihi ..ďakujem za inšpiráciu .. mam jablka hrusky a tak este nieco dokupim ... asi by bolo dobre červene ovocie aby to malo nejaku farbu nie? a chcem sa opytat s tym ananasom to bolo dobre?
zojinkag
paradne si sikulka :) urcite zrealizujem ako darček na Mikulasa :)
katula2
Ja som teraz robila podla tohto receptum,ale ja som si dala tropicke ovocie kedze u nas by sa to nezjedlo tak som dala pomarance, mandarinky, grep a citron takze uvidim co to urobi a samozrejme aj trosku rumu som dala.
enko1712
robila som z 1kg ovocia, dala len 200g cukru a pustilo mi to asi malo tekutiny, kolko by jej malo byt? ale mam pocit, ze som to nechala si viac ako 45 min. takze mam pocit, ze preto... :(
markam
Akurát ho idem robiť...dostali sme ho od známej aj s návodom na tieto horúce dni dať do pohára s kúskami ľadu a zaliať a výborne letné osvieženie z toho vzniklo čo veľmi chutí deťom. Ďakujem za receptík
misulka24
Prosím vás vy ste tam dali aj Pomôcku na konzervovanie? Ci nemusíš byť?
45678
@misulka24 (7.1.2020 16:48)

Dúfam, že mi autorka odpustí, že reagujem:-) ja nedávam žiadne konzervačné prostriedky, ale treba dbať hlavne na čisté viečka, vždy vyvaram.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia