Pečený bravčový bôčik s piperade

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Rúru nastavíme na 225 oC, aby sa vyhriala. Bôčik umyjeme a osušíme. Kus s kosťou vykostíme ešte pred pečením. Mäso osolíme, okoreníme a dáme do pekáča kožou dole. Cibuľu nakrájame na plátky, cesnak roztlačíme a pridáme k mäsu aj s bylinkami. Podlejeme vodou, zakryjeme a vložíme do rúry. Teplotu znížime na 140 oC, pečieme tri hodiny.
  2. Vyberieme, otočíme a pečieme ďalšiu hodinu, podľa potreby aj dlhšie, záleží na hrúbke mäsa. Po upečení necháme vychladnúť (najlepšie aj v chladničke), aby sa nám lepšie krájalo. Narežeme na plátky a tie ešte môžeme opiecť na panvičke, aby sme získali chrumkavé kúsky.
  3. Piperade: na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, tymian, ančovičky a restujeme ďalšie dve minútky. Pridáme nakrájanú papriku, osolíme, zakryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút. Odkryjeme a varíme ešte chvíľu, aby sa šťava odparila.