Pečený bravčový bôčik s piperade

Pečený bravčový bôčik s piperade
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Autor receptu

Peter Kiss, šéfkuchár reštaurácie UFO v Bratislave


Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Rúru nastavíme na 225 oC, aby sa vyhriala. Bôčik umyjeme a osušíme. Kus s kosťou vykostíme ešte pred pečením. Mäso osolíme, okoreníme a dáme do pekáča kožou dole. Cibuľu nakrájame na plátky, cesnak roztlačíme a pridáme k mäsu aj s bylinkami. Podlejeme vodou, zakryjeme a vložíme do rúry. Teplotu znížime na 140 oC, pečieme tri hodiny.

2

Vyberieme, otočíme a pečieme ďalšiu hodinu, podľa potreby aj dlhšie, záleží na hrúbke mäsa. Po upečení necháme vychladnúť (najlepšie aj v chladničke), aby sa nám lepšie krájalo. Narežeme na plátky a tie ešte môžeme opiecť na panvičke, aby sme získali chrumkavé kúsky.

3

Piperade: na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, tymian, ančovičky a restujeme ďalšie dve minútky. Pridáme nakrájanú papriku, osolíme, zakryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút. Odkryjeme a varíme ešte chvíľu, aby sa šťava odparila.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • bzuky, 31. januára 2011 o 15:10
    Tak to sa mi pozdava


  • tinca, 31. januára 2011 o 16:57
    4 hodiny piecť no neviem, ale rcp vyzerá finom, dnes som kúpila krásny bôčik má len 1 cm mastného, rozmýšľam čo s ním?


  • evusik, 31. januára 2011 o 18:38
    @tinca lenže on to pečie na 140°C, preto to asi trvá tak dlho.... to som ešte neskúšala piecť bôčik na takom slabom ohni, ale na obrázku to vyzerá dobre :-)


  • tinca, 31. januára 2011 o 20:38
    @evusik všimla som si, ale aj tak je to dlho,možno je to fajnovšie pri nižšej teplote, škoda že k týmto radakčným rcp sa nikto nikdy nevyjadruje


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 31. januára 2011 o 20:45
    Vyjadruje, ak má odpoveď od šéfkuchára, už sa dokonca pripojili niektorí šéfkuchári a sami reagujú. Takže pri tomto recepte iba práve o to pomalé pečenie na nízkom stupni ohrevu rúry, pôvodne sa recept volal "Pomaly pečený bravčový bôčik."


  • duschko, 1. februára 2011 o 16:39
    Neviem ludia, kde chodite na tie exoticke nazvy. Mna osobne take cudzoznejuce nazvy neoslovuju a len nahodou som tento recept otvoril kvoli bociku. Bocik je fantasticky, ale to piperade, neviem. O co lepsie znie povodny nazov "Pomaly peceny bravcovy bocik". Ukladam do mkk.


  • marienka44, 1. februára 2011 o 16:50
    @Redakcia ,kde kupim ancovicky?


  • vcelka, 1. februára 2011 o 18:00
    @duschko ; tak to si teraz strellil úplne vedľa. Však piperade neznamena Pomaly pečený bôčik. Je tam predsa bôčik S piperade - španielskou paprikovou zmesou. To je to, čo vidíš na juhozápade obrázku. Obrázok je to, čo vidíš nad písmenkami... Možno si niekto povie, že som zbytočne sarkastická. Mňa ale vždy vie strašne vytočiť príspevok, čo dokazuje, že autor nevníma, čo číta, resp. číta rýchlo a nepozorne, ale hneď skritizuje, mudruje...


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 1. februára 2011 o 19:14
    @marienka44 , redakcia ich naposledy videla v Tescu.


  • zitar, 1. februára 2011 o 21:53
    @vcelka , prepáč, ale mne sa zdá, že tento raz si trochu nepochopila Ty, lebo podľa mňa @duschko tým myslel len názov jedla a nie konkrétnu surovinu. Ak sa mýlim, prepáč.


  • evanaaa, 2. februára 2011 o 00:16
    Zitar, máš pravdu, Vcelka nepochopila, aspoň si myslím to, čo ty, že to sa nevvzťahovalo na piperade, on by to vynechal a dal by len slov. názov. Ináč, bôčik vyzerá lákavo aj bez piperade.


  • vcelka, 2. februára 2011 o 12:15
    Ja si myslím, že bôčik spozná každý a zhruba každý ho vie upiecť - tentokrát je pečený pomaly. Ale piperade ma prinútilo pohľadať na googli, kde som sa dozvedela, že ide o španielske paprikové jedlo. Takže som sa skrátka niečo dozvedela. Ja osobne som vďačnejšia za "piperade", než za bôčik...


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 2. februára 2011 o 13:21
    Tak ešte raz. Pôvodný názov bol doslova "Pomaly pečený bravčový bôčik s piperade". Piperade je názov jedla, nikto si nič nevymyslel, je to skrátka jeho názov, a na Vareche majú miesto aj recepty s cudzokrajnými názvami. To by sme aj tiramissu mohli volať piškóty s krémom len preto, že sa niekomu nepáči ten názov. Majme prosím trochu rešpekt voči všetkým jedlám tu na Vareche.


  • midian, 3. februára 2011 o 00:44
    Pečený bôčik, jedlo bohov, k tomu jemne pikantná papriková pomazánka, nebíčko v papulke, ale načo tu jedinečnú chuť prebiť slanými očkami ? Nechápem!


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 3. februára 2011 o 09:02
    @midian , aspoň si ten recept čítal? Ančovičky sú súčasťou piperade.


  • midian, 3. februára 2011 o 12:19
    Veď práve, že čítal a píše sa: Pečený bravčový bôčik s piperade, takže tú chuť tam musím cítiť. Osobne by som tie očká tam už nedával, ale to je len môj názor. Pravdepodobne v klasickom piperade je to v poriadku a vedel by som si to predstaviť, ako ľahkú večeru s ryžou.


  • duschko, 4. februára 2011 o 11:30
    Vcelka, je mi velmi luto, ze ta moj prispevok vytocil. Ozaj mi vobec neslo o recept, ale len o nazov a nic ine. Znova sa opakujem, nebyt tej fotky nad pismenkami, ako pises, tak by som tento recept podla nazvu ani neotvoril.


  • vcelka, 4. februára 2011 o 20:15
    No vidíš, a ja presne opačne. Ja by som to kvôli bôčiku neotvorila (hoci ho veľmi, veľmi zbožňujem), ale práve kvôli tomu piperade. Mňa - no nie zrovna vytočilo - ale zarazilo to, že si chcel predpisovať, ako to má autor nazvať. To je prvý prehrešok voči slušnosti, keď niekto ide s "kožou" teda receptom "na trh". Autor si zvolil španielsku piperade, tak ako by si iný zvolil ako prílohu chutney či čatní alebo hamandeggs (na slovensku ohavne občas prekrúteny ako hemenex). To sú legitímne špeciality a pod ich názvami sa niečo konkrétne skrýva. Nie ako keď dá kuchár polievku do šáločky a nazve to tomatové cappuccino. Ale aj to by ma priviedlo k otvoreniu receptu, lebo by som bola zvedavá, prečo je to tak nazvané a či sa to teda odlišuje od našej bežnej paradajkovej polievky. To piperade nie je cudzokrajné názvoslovie za každú cenu, má to tam presný zmysel. Služobne starí Varešuľkovia by ohodnotili novátorstvo receptu - to zase uniká midianovi (alebo midianke, neviem), keď sa na prítomnosť ančovičiek pozerá zo svojho obmedzeného uhla. Minule bol vyčíslený recept s poradovým číslom 11 111 . A teraz si predstav, že by tam boli samé "obyčajné" bôčiky (bez piperade a pod.), samé krémeše, samé vyprážané rezne a ovocné bublaniny a slaninky s čerstvým rožkom alebo zemiaky s praženou cibuľkou len preto, že to väčšinou milujeme. Načo by nám tam toľko receptov bolo, keby nešli stále ďalej a ďalej a nevyvíjali sa, neroznorôdilii... s tým, aby sme sa niečo naučili, vyskúšali a rozšírili si vedomosti. Ja kašlem na bôčik na obrázku, chcem ho mať na tanieri a nemusím ochkať nad jedlom, ktoré dobre poznám. Som zvedavá a obohatí ma len to, čo nepoznám - v tomto prípade pomalé pečenie bôčika a piperade s ančovičkami, lebo to som predtým nepoznala a namôjdušu po tomto piperadovom dialógu ho budem poznať, aj keď ma o polnoci zobudia. Howgh!


  • duschko, 5. februára 2011 o 00:30
    Vcelka, nebolo mojim cielom ani zamerom prepisovat, alebo opravovat nazov receptu, ani ho vylepsovat, ci doplnat a uz vobec nie hanit. To by som si nedovolil. Len ako si pisala, ze cappuccino tomato... Ako sa hovori, kazde zlo na nieco dobre. To piperade si budem dlho pamatat dokonca aj so surovinami, gramazou a postupom. Asi tak ako pises.


  • alexdidi, 9. októbra 2011 o 05:53
    Asi som prehľadla tento recept v aktuálnom termíne. Teraz som ho otvorila práve kvôli pomalému pečeniu(práve tak chcem dnes piecť kačku) a zaujalo má práve to piperade, ktoré robievam veľmi nám chutí, pretože som si ho chcela porovnať s mojím receptom(mám ho z Francúzska). Ten môj recept je trochu iný, bez ančovičiek, ale nabudúce vyskúšam aj s nimi. Bôčik pre mňa v tomto prípade tiež nebol veľmi zaujímavý i keď ním nepohrdnem....



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.

Varecha 39/2014: Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 39/2014: Jablková kuchárka Jablková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 26. septembra v denníku Pravda.


TOPlist