Pečený bôčik fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 28. novembra 2010
Pečený bôčik (fotorecept)
Foto: dorisa

Prvýkrát som doma piekla bravčový bočik. Dá sa jesť aj za tepla, aj ako studený.

10 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

1,5 kg
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Pečený bôčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyjeme mäso. Napcháme doň rozkrájaný cesnak, posolíme, okoreníme, poprášime rascou a dáme na pekáč piecť. Podlejeme vodou.

    Pečený bôčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso je upečené. Mali sme k tomu zemiakovú kašu a broskyňový kompót.

    Pečený bôčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vnučke som upiekla kuracie stehno.

    Pečený bôčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhý deň bol bočik vhodný na konzumáciu za studena. Masť z výpeku na chlebík a k mäsu kyslá uhorka.

    Pečený bôčik (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ludar
milujeme, aj studené, úplne sa mi zbiehajú slinky :-))
bazulienka
teply bôčik nemám rada ,ale studený a k tomu chlebík natretý masťou z výpeku a uhorka..........:)
torticka
Aj ja som dnes piekla bôčik. Ja som ho aj naplnila, ale aj omajoránkovala.
enerrgizer
krása...prečo aj toto nie je zdravé? potom by som to mohol jesť častejšie....
viera1
Tak toto som robila 1x v živote.To už boli deti takmer dospelé,bôčik bol krásny,nemastný (adidas) a nakrájala som ho na tenké plátky.Toto keby ste,žienky,videli neuveríte.Kuchyňa sa zmenila na operačnú sálu.Miesto príborových nožov si vzali ostré nože a vykrajovali mäso.Na tanieri ostali pásiky mastného a tak skončil môj pokus o pečený bôčik.Ak pečený bôčik,tak skalpel k tomu.Ani kapusta nepomohla.Zjedli sme ho s mužom studený s horčicou a uhorkou.
dorisa
@viera1 , presne pre toto som ja nikdy nevarievala pečený bočik.Moje deti i vykrajovali,a hladali mastné aj v siečkovici,.Takže nie sme doma zvyknutí, na bočik, a teraz moj priatel pokukoval po ňom, tak som mu "dovolila" ho kupit.
kucharronald
Musím vás sklamať, ale aj ja by som si dal to kuracie stehienko :)) Myslím to v dobrom :) Nie, že by sa mi nepáčil tvoj recept, ale ja také nemusím :) Ja z mäsa si dám len málo druhov :) Inak by si mohla pre mňa pridať ten recept na kuracie stehienko :)
dorisa
@kucharronald , ty ani nemožeš papať také nezdravé veci, si mlady, nekaz si takýmito jedlami životosprávu. Moja vnučka tiež papáva iba kuracie, ja som píisala, že ani ja som to nevarievala,ked boli deti malé, teda, až kym neodišli z domu.Potom som nemala komu,a teraz- fakt, prvýkrát.
elisticka
@dorisa tak ja by som si dala mnamky ale ako by som vosla do dveri? ale je to mnam a ja to pozeram a uz mi je zle od hladu idem radsej rychlo spat!!!!!!! az sem rozvoniava:-))))
ajan16
Prerastený pečený bôčik obľubujem s oblohou podľa chuti.
Ešte si robievam vypečky-bôčik,pliecko a k tomu dusenú sudovú
kapustu,kňedlu.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Aj naša vnučka odreže tlsté aj z kuraťa. Keď som upiekol čerstvú, neudenú klobásku, tlsté mäso jej nevadilo. Jedla by to ráno naobed i večer.
O tom, že čo je zdravé a čo nie asi vedeli viac naši praprarodičia. Jedli všetko, aj udenú surovú slaninu samozrejme s cibuľou a nič im nebolo.
My varíme so "zdravím" omega 6 rastlinným olejom čo je omnoho škodlivejšie ako ten pečený bôčik špikovaný cesnakom.
sovka62
Naše deti tiež porcie operovali. Ale pečený bôčik mi zjedli vždy. Kupovala som tú vrchnú časť bôčika, od lopatky, kde je viac mäsa (aj kostí, ale nevadí, mäsko je šťavnaté). Piekla som ho ako ty, len keď už bol upečený, rozkrájala som ho v plechu na porcie, tie som ešte prisolila a strčila do rúry dopiecť. Vo výpeku sa tie mastné časti vypiekli, zostali chrumkavé a mäsko medzi bolo krásne šťavnaté. Taniere zostávali prázdne.
evanaaa
Ani u nás sa bôčik nejedol - keď som bola malá,a ja som hom tiež nevarievala, ale keď som videla ako ho ľudia kupujú, dostala som naň chuť a kúpila tiež, ale len keď bol pekný - viac mäsa ako slaniny. Aj tak ho väčšinou jedol môj muž ako ja, aj kolienka pečené, núka ma, a než si rozmyslím, už nie je čo jesť.A pri pečení mäsa pridám do plechu viacej masti, aby som si mohla potom natierať na chlieb, ja ju ešte v plechu ochutím. Ronald, ano, si mladý, možno už ako muž si aj ty raz za čas dáš - veď to poznáš: odriekané najviac chutí.
adina59
Panebože , to je rečí okolo kúska bôčika. Raz za čas- ako sa hovorí - ani jedu nezaškodí. Bôčik je podľa mňa fajn, nie však v lete keď je vonku 40°C, nie každý deň, a hlavne, keď je s prílohou, ktorá ti ho pomôže stráviť tak je bohovský. S cibuľkou, cesnačikom , uhorkou, kyslou kapustičkou - proste mňam. A to som človiečik, ktorý pitvá aj kuracie, nemám rada tučné. Ale studený bôčik - mňam.
bedrunka
Naši rodičia na tomto vyrastali a dožili sa pekného veku. Toto papkaníčko - hlavne v zime, stojí za hriech. Z tých veľa kureniec už začneme aj kotkodákať.
rea1
už som to veľakrát spomenula, ja mäso nejedávam, nechutí mi to. len veľmi málokedy a najradšej mleté. občas. ale tak raz do roka sa vo mne prebudia divné pudy a vrhnem sa na pečený bôčik, taký horúci, napatlaný cesnakom, len s chlebom a kyslou kapustou a žiadna civilizácia - kosť do ruky a obhrýzať, zamastené ústa aj prsty. prsty následne poolizovať, na druhý deň chlieb s masťou z pečenia s hŕbou pečeného cesnaku, lebo ja dávam cesnak nielen do mäsa ale aj okolo neho. a zas mám na rok pokoj. vravím, že podľa mojej stravy som v minulom živote bola určite koza, otvor mi na jar vrátka do záhrady, mávni rukou spôsobom "napas sa" a ja tam vydržím do neskorej jesene, ale niektorá z praprapra... bola určite vlčica, gény nepustia, keď sa tak zamyslím, ako sa nespôsobne napchávam tým bôčikom. :-)) a veru, tento rok som to ešte nejedla, aj keď synovi ho robievam ... no, musím sa hlboko zamyslieť.
dorisa
@rea1 , ja som ho piekla asi prvýkrát v živote, môj priateĺ by ho jedával častejšie, ale aj my sme sa dali skôr na zeleninovú stravu a tak má smolu. Ďakujem za komentár:) pekný príbeh




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia