Pečeňová paštéta v želé z tokajského

Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline, 20. novembra 2013
Pečeňová paštéta v želé z tokajského
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
300 g
2 ks
200 ml
2 plátky




Postup

  1. 1

    Maslo musíme roztopiť a nechať odpariť, nesmie však stmavnúť. Maslo oddelíme od srvátky tak, že ho pomaly scedíme a srvátka zostane na dne. Potrebujeme len vyredukované maslo, ktoré necháme trochu vychladnúť.

  2. 2

    Do mixéra dáme husaciu pečeň, osolíme ju a okoreníme. Za stáleho mixovania pridáme vajcia a prilievame vyredukované vychladené maslo (musí byť tekuté). Takto pripravenú masu prepasírujeme a nalejeme do malých kovových foriem vyložených potravinárskou fóliou. V plechu pripravíme vodný kúpeľ, do ktorého vložíme formy (voda musí siahať do 3/4 formy) a pri teplote 70 stupňov v rúre paštétu pošírujeme 25 minút. Potom formy vyberieme z vody. Paštétu necháme vo forme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.

  3. 3

    Tokajské víno trochu prehrejeme a vložíme doň plátky želatíny, ktoré sme nechali v studenej vode trochu napučať. Po vychladnutí paštétu vyberieme z formy. Do tej istej formy, umytej a osušenej, vylejeme na dno asi 3 mm tokajského želé a dáme vychladiť. Keď je stuhnuté, odbalíme paštétu z fólie a vložíme ju naspäť do formy. Zvyšné víno so želatínou vlejeme po stranách formy. Nakoniec zaželatínujeme aj spodok paštéty a necháme takto vychladnúť. Teplou vodou prelejeme formu a opatrne vyberieme paštétu tak, aby sa neporušilo želé. Krájame horúcim nožom a podávame s karamelizovaným hroznom a opečeným chlebom.

Diskusia k receptu

eviana
krása... a k tomu fajne vychladené tokajské... prechádzka rajskou záhradou :)
radost
škoda-že to iba takto "cez sklo " môžem "lízať"...
ostáva mi na tú nádhernú dobrotu iba zízať...:-)
levandula
nadhera, perfektne, konecne recept od sefkuchara, ktory je podrobne rozpisany, moze ho pripravit kazdy zaujemca. doteraz to bol vzdy iba zoznam ingrediencii a ako sa co robi, si musel v podstate kazdy domysliet. urcite to vyskusam, je to velmi presentable, merci
boxik
Mňa by zaujímalo aké tokajské , pretože je ho viac druhov a nie každé musí vyhovovať.