Pečené zemiaky - tatov recept pre odvážnych

Autor receptu: bubaya

Môj nebohý tato mal strašne rád pečené zemiaky. A vedel ich urobiť majstrovsky. Ale ouha, tata zomrel, a tajomstvo si zobral so sebou. Skúšala som ich upiecť také dobré, ako to robil on, ale nedarilo sa. Tak som spomínala, pátrala v pamäti, až som si spomenula. Tata mal rád mastné, takže tam boli kopce slaniny a masti, a závej rasce. To bolo to tajomstvo, preto sa mi zemiačky nikdy nepodarili. Natlačené v hlave - žiaden tuk, žiaden cholesterol, som ich robila diétne - a nie dobré. Tu je recept.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dobré chutné zemiaky olúpeme, pokrájame na tenké plátky. Slaninu pokrájame na kocky, nezabudneme pokrájať aj kožku. Slaninou nešetríme.
  2. Poukladáme všetko na plech, pridáme 2 kopcom lyžice bravčovej masti. Hojne posypeme rascou, premiešame. Nešetríme slaninou ani masťou.
  3. Plech dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 180°c cca 40 minút. V priebehu pečenia posolíme, ale opatrne, slaninka je sama o sebe dosť slaná. Ak sú zemiaky suché, pridáme ešte masť. Keď sú zemiaky mäkké, zapneme horný ohrev a dobre ich zhora pripečieme.
  4. Podávame so zakysankou, alebo pivom. V zime s teplým čajom.