Pečené voňavé jahňacie stehno fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. marca 2011
Pečené voňavé jahňacie stehno (fotorecept)
Foto: pusta

Milujeme jahňacie mäso, blíži sa Veľká noc a nielen na Veľkú noc, ale takto ho pripravujem aj na iné slávnostné príležitosti v rodine. Zobraziť celý popisMilujeme jahňacie mäso, blíži sa Veľká noc a nielen na Veľkú noc, ale takto ho pripravujem aj na iné slávnostné príležitosti v rodine. Podarilo sa mi úspešne použiť kombináciu suchej a mokrej marinády a vznikol tento krehký, voňavý a chutný sviatočný pokrm.

5-6
porcií
60+24 hodín v chladn minút
príprava
65 minút
na 230/170 °C

Suroviny

cca 1000 g
4-5 strúčikov
3 ks podlhovastá stredne veľká
z 1/2 citrona
10 PL
1 CL drvená
1/2 balenia
3 ks
podľa chuti
500 ml
250 ml
1000 g
na dekoráciu:
 štvrťky
 kolieska
2 vetvičky čerstvého




Postup

  1. 1

    Do pekáča vložíme umyté a osušené jahňacie stehno, do ktorého sme ostrým úzkym nožom urobili hlbšie otvory.

    Pečené voňavé jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nachystáme si potrebné suroviny. Cibuľu ošúpeme, priečne prekrojíme na polovicu. Olúpaný cesnak pokrájame na klinky a prešpikujeme ním pripravené jahňacie stehno. Pripravíme si mokrú marinádu zmiešaním soli, drvenej rasce so šťavou z polovice citrona a 4 PL oleja, potrieme ňou stehno a dobre marinádu vmasírujeme.

    Pečené voňavé jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Celé čierne korenie, ktoré bude tvoriť suchú marinádu, podrvíme na hrubo na doske pomocou valčeka.

    Pečené voňavé jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jahňacie stehno obalíme v nadrvenom čiernom korení z každej strany, vložíme do pekáča, prikryjeme alobalom a odložíme na 24 hodín do chladničky.

    Pečené voňavé jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jahňacie stehno vyberieme z pekáča. Na sporáku rozpálime olej v pekáči, vrátime do pekáča jahňacie stehno, pridáme vetvičky rozmarínu, bobkové listy, podlejeme horúcim zeleninovým vývarom a vložíme pekáč na spodný rošt trúby rozpálenej na 230 stupňov a pečieme 15 minút. Teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme dalších 40 minút za podlievania vínom, horúcim zeleninovým vývarom a častého prelievania vypečenou šťavou. 30 minút pred koncom pečenia jahňacie stehno obložíme cibuľou, posolenými zemiakmi, pokrájanými na 1/4-iny a dopečieme. Hotové stehho necháme ešte 15 minút odpočinúť vo vypnutej trúbe. Upečené stehno dáme na podnos, obložíme pečenou cibuľou a pečenými zemiakmi. Podávame horúce, dekorované štvrťkami paradajok a kolieskami šalátovej uhorky. Porcujeme až na stole, servírujeme na predhriate taniere.

    Pečené voňavé jahňacie stehno (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

frezia68
Ale si mi narobila chute a teším sa na sviatky.Dúfam že bude v ponuke jahňacina a urobím podľa Teba :-)
pusta
frezia58, určite si na jahňacom na sviatky pochutnáš.dakujem
pusta
veronika353, určite môžeš použiť aj srnčie, ale potom to už nebude jahňacina.
garanco
Jahňacie stehno odpočívalo od Veľkej noci v mrazničke, tak ho skúsim na nedeľu pripraviť podľa Teba. Zdá sa mi, že sú tam veľmi dobré kombinácie príchutí - napíšem, ako sa podarilo.
garanco
Bolo vynikajúce! V pracovnom postupe som nenašla, kde si použila víno, (jasné, že k obedu, ale aj...) ja so ho pridala s vývarom na podliatie. Takto budem odteraz pripravovať jahňacinu, tie príchute sú výborné.
eviana
@pusta , musím sa priznať, že som ešte jahňacinu nepripravovala... ale ak sa na to niekedy dám, tak isto podľa tohto Tvojho receptu, veľmi sa mi páči... takže pekne si počká v bezpečí mojej KK kým dozreje jeho čas, resp. moja odvaha na jahňacinu :) Ďakujem. 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia