Pečené teľacie pliecko s maslovým kuskusom (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Kúpila som pekné teľacie pliecko už predpripravené na pečenie. Inšpiráciu na jeho prípravu som našla u Jamie Oliviera a pripravila ho s chutným, ľahkým kuskusom.

6
porcií
30 minút
príprava
80 minút
na 220 °C

Postup

  1. Vybila sa mi baterka vo foťáku, takže sa ospravedlňujem za kvalitu nasledujúcich fotiek... Mäso umyjeme, poriadne osušíme a jemne doň vtrieme soľ. Moje pliecko bolo upravené špagátom na pečenie, takže pekne držalo tvar. Pokojne však tento recept môžete robiť aj z bravčoviny.
  2. Z feniklových semienok, cesnaku a rozmarínu urobíme v mažiari pastu. Zmes vtrieme do mäsa. Do pekáča nalejeme vínny ocot, olivový olej, bobkové listy a mäso marinujeme aspoň hodinu.
  3. Zeleninu pokrájame na väčšie kocky. Marinádu zlejeme do veľkého pekáča, pridáme zeleninu a 400 ml vody. Rúru vyhrejeme na 220 st. (ja som nastavila funkciu na teľacie mäso), po 20 min. teplotu znížime na 180 st. Do rúry dáme naspodok pekáč so zeleninou a na rošt nad pekáč dáme pripravené mäso. Po asi 30 min. mäso v rúre prikryjeme alobalom a pečieme asi 1,2 hod. Pri tomto spôsobe pečenia budte mať síce špinavý rošt, ale pekne pásikavé mäsko :-). Šťava z mäsa bude kvapkať do zeleniny pod ním.
  4. Po upečení prelejem zeleninu s výpekom do kastróla, pridáme trocha vody a ešte mierne dochutíme a prevaríme. Zeleninu podávame ako prílohu k mäsu.
  5. Na prípravu kuskusu dáme do zeleninového vývaru kmín, fenikel, soľ a čierne korenie a necháme to prevrieť. Vriacim scedeným nálevom zalejeme kuskus, zakryjeme a necháme 15 min. odpočívať. Rúru vyhrejme na 150 st., pekáč vytrieme maslom, pridáme kuskus, navrch dáme trochu masla a zakryjeme alobalom. Pečieme v rúre 15 min. Hotový kuskus bude pekne nadýchaný a samozrejme príjemne voňavý po koreninách.