Pečené šišky s džemom

Pečené šišky plnené džemom (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Aj pečené chutia, nemusia vždy byť smažené.

20
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme v malej nádobe, pridáme 1/2 čaj. lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, maslo, žĺtky, kryštálový cukor, soľ, olej, pridáme vykysnutý kvások a dolejeme zbytok mlieka.
  2. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 35 minút odpočívať pod utierkou.
  3. Cesto nám pekne vykyslo.
  4. Na pomúčenej doske si cesto vyváľkame na plát hrubý asi tak 1cm. S pohárom začneme vykrajovať kolieska - šišky.
  5. Zo zbytkov cesta môžeme urobiť pletenky. Necháme ešte nakysnúť aspoň 10 - 15 minút pod utierkou.
  6. Na plech dáme pečiaci papier a poukladáme šišky, ktoré potrieme maslom a rumom. Trúbu vyhrejeme a pečieme na 200 stupňov 35 - 40 minút.
  7. Keď sú upečené, tak ich potrieme maslom a rumom. Necháme ich vychladnúť a začneme ich plniť džemom. Do zdobiaceho vrecka dáme džem a ozdobnou trubičkou prepichneme každú šišku a plníme (tak ako je na obrázku).
  8. Hotové posypeme práškovým cukrom.
  9. Chutia výborne.
  10. Tieto pletené som neplnila. Vyšlo mi všetkých 20 kusov.