Pečené šišky s džemom
Pečené šišky plnené džemom (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Aj pečené chutia, nemusia vždy byť smažené.
20 porcií |
60 minút príprava |
35-40 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prvé si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme v malej nádobe, pridáme 1/2 čaj. lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, maslo, žĺtky, kryštálový cukor, soľ, olej, pridáme vykysnutý kvások a dolejeme zbytok mlieka.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme 35 minút odpočívať pod utierkou.
- Cesto nám pekne vykyslo.
- Na pomúčenej doske si cesto vyváľkame na plát hrubý asi tak 1cm. S pohárom začneme vykrajovať kolieska - šišky.
- Zo zbytkov cesta môžeme urobiť pletenky. Necháme ešte nakysnúť aspoň 10 - 15 minút pod utierkou.
- Na plech dáme pečiaci papier a poukladáme šišky, ktoré potrieme maslom a rumom. Trúbu vyhrejeme a pečieme na 200 stupňov 35 - 40 minút.
- Keď sú upečené, tak ich potrieme maslom a rumom. Necháme ich vychladnúť a začneme ich plniť džemom. Do zdobiaceho vrecka dáme džem a ozdobnou trubičkou prepichneme každú šišku a plníme (tak ako je na obrázku).
- Hotové posypeme práškovým cukrom.
- Chutia výborne.
- Tieto pletené som neplnila. Vyšlo mi všetkých 20 kusov.