Pečené šišky fotorecept

brambora - fotkabrambora, 24. januára 2014
Pečené šišky (fotorecept)
Foto: brambora

@jerica ma "svojimi" šiškami na FB navnadila. Po telefonáte s mojou mamou, kedy som sa jej "vyžalovala", že mám chuť na šišky, ale ma Zobraziť celý popis@jerica ma "svojimi" šiškami na FB navnadila. Po telefonáte s mojou mamou, kedy som sa jej "vyžalovala", že mám chuť na šišky, ale ma odrádza to množstvo oleja , mi povedala, že akurát čítala v istom časopise recept na pečené šišky. Tak mi celý recept nadiktovala a ja som písala ako drak. Chvalabohu mám hovory zadarmo. :D Všimla som si ale, že už tento recept tu je zverejnený v roku 2011, takže aj časopis to zrejme "odkukal" odniekiaľ. :) Tak aspoň na pripomenutie ho predsa len pridám.

26
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml
1 ks
40 g
50 g
štipka
1 bal.
42 g
 na potretie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Z mlieka, rozmrveného droždia, lyžičky cukru si urobíme kvások.

    Pečené šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si odvážime múku, pridáme kryštálový aj vanilkový cukor, štipku soli, žĺtok, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme cesto.

    Pečené šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme kysnúť 30 minút.

    Pečené šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto si vyvaľkáme, nie veľmi na tenko a povykrajujeme kolieska. Ja som mala priemer 6cm.

    Pečené šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na jedno koliesko dáme lyžičkou hustý džem. Ja som mala domáci višňový.

    Pečené šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme ďalším kolieskom a poriadne boky popritláčame.

    Pečené šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uložíme na plech a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

    Pečené šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri 180-200 C.

  9. 9

    Po upečení ich hneď potrieme rumom a maslom a posypeme práškovým cukrom. Vyšlo mi 26 ks. Chutia úplne rovnako ako vysmážané, len nemáte mastné ústa po nich. :D Odporúčam.

    Pečené šišky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ocko
mas ich pekne ja mam podobny recept tiez pecene ale ked su kolieska na sebe tak to vykrojim mensim priemerom a potom su pekne gulate ale tvoje zajtra odskusam :)
an3da
Uložené, vyskúšam lebo nemylujem smaženie a mastné...
jerica
Pekné a určite vynikajúce, vyskúšam :-) Pozdravujem , pekný víkend :-)
ivah
Ďakujem! Ďakujem! Ďakujem! :-) Už som myslela, že budem musieť stráviť tohtoročné fašiangy bez pampúchov a nebudem! Veľmi sa teším, že si recept pridala. Skúsim ich z celozrnnej múky a uvidíme, ako sa podaria. ;-)
anina6
ja tiež nemusím vyprážané a tvoje šišky mi prišli práve vhod. máš ich veľmi pekné a samozrejme recept si ukladám a možno aj zajtra vyprobujem. prajem krásný večer.
brambora
dakujem vsetkym za krasne komentare, potesilo ma to velmi... dufam, ze sa vam podaria aspon tak ako mne... :)
afataga
aj ja tu mam podobny rcp, ale ja som lekvar balila dovnutra, su dobre, ale chutovo trochu ako buchty, taky hybrid medzi siskami a buchtami :-) ale stale lepsie ako take nasosane :-)
brambora
@afataga no sú to možno také šišobuchty. :D ale mne osobne to dosť pripomína klasickú šišku. a bola som prekvapená, že to tak veľmi napuchlo v tej rúre. buchty mi tak nenapuchnú. :D
brambora
@afataga no mozno tou smotanou to bolo ine, ale mas ich tiez utesene. len ja s tym balenim do gulicky nemam dobre skusenosti, vzdy mi ten lekvar nejak vyklzne z tade pri gulani a potom to je cele zababrane a ja rozculena. :D
havino
šikovná si dievka moja, veľmi šikovná, pekne sa ti podarili, chutne vyzerajú. ja mám dilemu so šiškami už tri dni, bojujem sama so sebou, so svojou chuťou na ne, nik mi ich tu nechce jesť, nik a ja čo dve maximálne zjem a dosť. No, ale nad týmito uvažujem, vedela som,že aj takto sa pečú,ale neskúšala som ešte veru. 5*
brambora
@ivah nedakuj. potesim sa, ked vyskusas a budu chutit. dufam, ze aj z celozrnnej muky budu fajn.
@jerica vdaka vam som ich upiekla, ste ma inspirovali...
@havino dakujem. hadam raz zo mna nieco bude. :D vyskusajte upiect polovicnu davku z tychto a mozno zjedia aj doma, ked to nebude mastne. ;)
elef
pre mna ako stvorene,na plechu,vsetky pekne spolu:)5*
klaudia968
Aj mne mladí nechcú klasické šišky kvôli tuku, ale takto som ešte nerobila. Výborný nápad, ďakujem
venusa
Vyzeraju skvelo, no pre mna siska je prave to kupanie sa v tuku a preto ich robim len 1x - na fasiangy :)
sonulienka
Áno aj ja som to tam našla a zaujalo ma to ale bolo to dávnejšie. Tak teraz to nemusím znovu hľadať a už to je aj uložené. Ďakujem.
garanco
Presne tieto som robila minulú nedeľu podľa receptu z jedného časopisu ( recept som si odložila práve kvôli tomu, že sa nepečú v oleji), ale všetci sa zhodli na tom, že klasika je klasika... a papier s receptom už odišiel do zberu...
brambora
@garanco kazdemu chuti nieco ine... mne po mastnom byva velmi zle a je to aj dost nezdrave, tak naco si nicit zdravie ked netreba? :D
elixir
Dnes som ich piekla, ale z nich potvora lekvár miestami vytiekol (našťastie nie príliš)... a cesto som zrejme "neutesnila" dostatočne. Ale chutili úúúžasne, boli mäkké tak ako aj tie smažené šišky ...jasné, je to trošku iné, ale nám sa práve tieto páčia oveľa viac... robila som z pätinovej dávky, vyšli mi 4 ks a zbaštili sme ihneď ku káve. :)
brambora
@elixir som rada, ze ti sisky chutili. Ja som sisky este raz popritlacala ked vykysli na plechu a mali ist do rury. Pre istotu. :D
kakao
Recept nemusí byť zlý, ale tie reči napchané do úvodu si @brambora mohla odpustiť alebo aspoň uviesť názov operátora a jeho ponuky hovorov zdarma, takto tá informácia nemá vôbec žiadny význam. Taktiež nechápem, aký má zmysel nasilu pridávať recept, kt. tu už bol daný v roku 2011.
brambora
@kakao zaujímavé, že večne máte so mnou problém. Iným úvody a duplicitné recepty nekomentujete. Recept som sem dala, lebo som sa s ním nadrela a nemám ho z tejto stránky ale z časopisu. A ako ste si mohli všimnúť, tak veľa ľudí potešil. Nie každý si tu "lustruje" recepty 10 rokov dozadu. A predpokladám, že ani vy za tie dva týždne vašej existencie na vareche ste to nestihli. :D
orchidea
Šišky robím tiež len raz v roku na fašiangy lebo mi k nim nejako patria ale neskúšala som ešte pečené aj keď mám taký recept. Vidím, že tie tvoje sú fakt pekné, vydarené, nemajú však skôr chuť ako pečené buchty? Aj keď nič proti pečeným buchtám nemám...:)
brambora
@valeria21 dakujem
@orchidea clovek je zvyknuty na mastnu sisku a chapem, ze ked ochutna nemastnu, tak sa mu to mozno bude zdat ako buchta. :D Mne pecena buchta chuti trosku inak, toto je proste take ine. Nieco medzi. Treba vyskusat, za to nic nedate. Ked nebude chutit, aspon budete vediet, ze uz to neurobite druhykrat. :D
astheart
Já si vždycky kolečka jen naznačím na polovinu těsta, doprostřed dám marmeládu nebo povidla. Druhou půlku těsta přes ně přeložím a teprve potom vykrajuji. Myslím, že tak se těsto pořádně slepí a koblihy mají pěkně kulatý tvar. :)
gubics
Potešil ma tento recept, lebo práve som sa chystala zajtra robiť šišky, a dcéra už ohŕňala na tým nosom, že sú mastné, tak tieto aspoň nie sú. Dík za nápad, dať ho opätovne na Varechu, niekedy človek aj zabudne, že už tu taký alebo podobný recept je.Ešte na poznámku @kakao , keď Ti vadí, že ten recept je tu opakovane, tak môžeš chodiť aj na iné webové stránky s receptami nemusí to byť len Varecha.Keby ten recept bol chybný, alebo ináč nevhodný, tak môžeš kritizovať,
modrykamen
Pampúšky sú koláč, ale aj sladký obed u mňa č. 1. Ale keďže sú všetky vyprážané jedlá nie pre mňa najvhodnejšie, tak všetko pečiem ( aj rezne,či karfiol). Tak ako placky pečené na nelepivom povrch, tak aj podobné vyprážané, nie sú práve to najorechovejšie, ale už som si privykol a chutia mi. Aj tieto pampúšky sú úžasné a zo srdce ďakujem za recept. Len či nás dnes nebudú bolieť brušká, lebo sme ich zmastili ešte horúce. Tak krásne vyzerali, ale sa nedalo odolať. Popri džeme so niekoľko naplnil domácou slivkovo orechovou nutelou a to ešte bola paráda.
medovnicek
takéto šišiky zvyknem piecť aj ja - aspoň nám doma veľmi chutia, tebe sa veľmi vydarili
janajka
sisky vyzeraju super, dakujem za super recept, uz ukladam do KK. Sisky mam rada, ale tiez ma vzdy odradzalo smazenie, tak som ich zvykla robit tak raz za rok. Tieto skusim hned tento vikend ;)
katka78
@brambora Tak teda takto: Robila som na skúšku z polovičnej dávky. Poriadne som popritláčala, keďže aj v diskusii na to upozorňovali a ani jedna mi nevytiekla :-) Chuť výborná, nie síce ako klasické vyprážané šišky (to som ani nečakala), ale podobná. Takže až potiaľto veľká spokojnosť. No a že sú škaredé, placaté a vôbec nevyzerajú ako šišky.. čo tam po tom, nabudúce doladím aj dizajn :-) Ďakujem pekne za recept, "šišky" mali u nás úspech, budem piecť zase.


paploska
ej, ale robíte chute, ja fakt priberiem z týchto receptov :-))
brambora
@katka78 potesila si ma. fotka krasna, mozno nabuduce ich este troska zagulatit. :D ja ani neviem ako sa podarili mne tak "siskovito". som rada, ze chutili a ze si bola spokojna.
sandraviglasova
vyzerajú krásne, ale na obranu vyprážaných šišiek musím podotknúť, že keď do cesta dáme za štampŕlik slivovičky olejom sa nenasajú :-)
brambora
@sandraviglasova to by ma nikdy nenapadlo. :D dobre vediet... ale v ramci setrenia olejom su tieto sisky fajn. mna osobne odradza vyprazat sisky v pol flasi oleja a ani obrusok na vysusenie by im nepomohol. ;)
sandraviglasova
@brambora ani mňa, ale našla som to na nete ;) však aj mňa to odrádza hlavne kvôli tomu pachu vyprážania :D a že mi pri tom napáchne oblečenie aj vlasy :D
elixir
@brambora piekla som ich dnes, už plnka nevytiekla, aj sme koštovali, skvelé ako aj prvý raz :) Len ešte mi treba získať prax v ich tvarovaní... aj keď, predsalen, ich meno je šišky, tak možno môžu byť aj trošičku šišaté :)



brambora
@elixir uz si ich robila viackrat ako ja. :D ale ved na vystavu nejdu, tak je jedno, ze nie su dokonale... aj tak su krasne a hlavne, ze vam chutili. dakujem za foto a komentar. potesila si ma...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia