Pečené bravčové mäso

Pečené pliecko so špenátom a s trhanými plackami

Autor receptu: redakcia

4
porcie
40 minút
príprava
120-150 minút
na 140 °C

Postup

  1. Bravčové pliecko osolíme, okoreníme, obalíme nasekaným rozmarínom a uložíme na noc do chladu. Potom mäso opečieme na masti, vložíme do pekáča, pridáme nakrájanú cibuľu a po vrch mäsa zalejeme masťou, prikryjeme a pečieme v rúre pri 140 °C asi 2 až 2,5 hodiny, kým sa mäso nezačne rozpadávať – masť zlejeme a mäso odložíme do tepla.
  2. Očistené zemiaky dáme variť do osolenej vody spolu s rascou, po uvarení scedíme a necháme trocha vychladnúť. Potom zemiaky roztlačíme, pridáme k nim lyžicu masti a polohrubú múku, dochutíme soľou a korením. Vymiešame a zo zmesi vytvarujeme placky asi 1 cm hrubé a opečieme ich z oboch strán na masti spolu s čerstvým tymianom. Keď sú placky opečené, pomocou varechy ich potrháme na menšie kúsky a dopečieme.
  3. Špenát umyjeme a osušíme kuchynskou utierkou. Nakrájanú šalotku spolu s cesnakom speníme na masle, pridáme osušený špenát, osolíme, okoreníme a krátko urestujeme. Dochutíme muškátovým orieškom.
  4. Slaninu pokrájame na tenké rezančeky a bez masti dáme na nižšiu teplotu škvariť. Do polovyškvarenej slaninky pridáme brusnice a med. Dochutíme soľou, korením a vetvičkami tymianu. Krátko povaríme.