Pečené placky z pšeničného lepku (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Placky sú na povrchu chrumkavé a vnútri mäkké. Pristane k nim napríklad zemiakový šalát, ale viem si ich predstaviť aj v šampiňónovej omáčke s cesnakovou zemiakovou kašou.

2
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Prichystáme suroviny. Cibuľu si pokrájame na čo najmenšie časti, cesnak pretlačíme. Rúru dáme predohriať na 180°C.
  2. Do misky si nachystáme všetky tekuté a pastové suroviny, okrem slnečnicového oleja. Premiešame.
  3. Pridáme nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, drožďové vločky a ľanové semienka. Dobre zamiešame.
  4. Pridáme aj lepok a vypracujeme tuhšie cesto. V prípade, že ho ešte treba prevlhčiť, pridáme postupne po troške oleja a ďalej miesime.
  5. Cesto následne rozdelíme na dve časti, z ktorých potom vytvarujeme 2 veľké placky. Nemali by byť hrubšie ako 1 cm.
  6. Dáme ich na plech vymastený slnečnicovým olejom a dáme na 20 minút piecť. Potom placky obrátime a pečieme ďalších 20 minút.
  7. Hotové placky.