Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Pečeni polneti piperki so urda vo sos ot domati - takto znie pôvodný názov receptu , ktorý opäť , ako moje iné zeleninové recepty pochádza z Macedónska. Toto jedlo sa je ako príloha ku tzv. skare , čo je grilované mäsko, ktoré sa pripravuje väčšinou podvečer. V horúcich letných dňoch je to aj ľahké hlavné jedlo kombinované s domácim chlebíkom a pohárom chladeného piva,alebo vína.

90 minút
príprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny , ktoré budeme potrebovať. Na obrázku sú tie hlavné, nezabúdajme aj na ingrediencie.
  2. Umyjeme a očistíme si papriky.
  3. Tvaroh osolíme podľa chuti a zmiešame s vajíčkami. Odporúčam tvaroh mäkšej konzistencie , nie veľmi suchý a hrudkovitý. Ja som použila domáci tvaroh, kde ak treba vmiešam trochu kyslej smotany, aby sa tzv. nesypal , ale aby mal kompaktnú mastnejšiu konzistenciu. Ak ho stlačíme medzi prstami , alebo dlaňami mal by sa dať tvarovať.
  4. Naplníme ním papriky. Postavíme si ich takto do hrnca, tvaroh klesne dole paprikami a môžeme ich ešte podopĺňať.
  5. Olúpeme si mäkšie paradajky, cesnak, šupky dáme do sitka a necháme odtiecť, tekutinu , ktorá odtiekla vlejeme k pokrájaným dužinám paradajok , zbytok zo sitka vyhodíme.
  6. Cesnak si osmažíme do zlatista.
  7. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky. Osolíme podľa chuti a varíme na miernom ohni až kým sa nám zvyšná tekutina neodparí a omáčka zhustne. Nezabúdajme miešať. Omáčka sa varí približne tak dlho ako sa pečú papriky. Preto ju dávame variť ako prvú a až potom nasledujú papriky.
  8. Rozpálime si olivový olej , poukladáme papriky a začíname ich opekať. Opekáme na miernom ohni , aby nám nezhoreli. Minúty neviem určiť , ale majú mať farbu ako na fotkách , vtedy sú také aké majú byť.
  9. Opekáme do zlatista z každej strany.
  10. Ukladáme si ich na do misky, ale neprikrývame.
  11. Poukladáme si ich na servírovací tanier. Omáčka by už tiež mala byť hotová. Nasekáme do nej čerstvú bazalku , prípadne si pomôžeme sušenou. Naberačkou polejeme poukladané papriky.
  12. Ozdobíme petržlenovou vňaťkou a môžeme servírovať.