Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 27. júla 2016
Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: danja301

Pečeni polneti piperki so urda vo sos ot domati - takto znie pôvodný názov receptu , ktorý opäť , ako moje iné zeleninové recepty Zobraziť celý popisPečeni polneti piperki so urda vo sos ot domati - takto znie pôvodný názov receptu , ktorý opäť , ako moje iné zeleninové recepty pochádza z Macedónska. Toto jedlo sa je ako príloha ku tzv. skare , čo je grilované mäsko, ktoré sa pripravuje väčšinou podvečer. V horúcich letných dňoch je to aj ľahké hlavné jedlo kombinované s domácim chlebíkom a pohárom chladeného piva,alebo vína.

90 minút
príprava

Suroviny

5-6 ks
1 kg
250-300 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny , ktoré budeme potrebovať. Na obrázku sú tie hlavné, nezabúdajme aj na ingrediencie.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyjeme a očistíme si papriky.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvaroh osolíme podľa chuti a zmiešame s vajíčkami. Odporúčam tvaroh mäkšej konzistencie , nie veľmi suchý a hrudkovitý. Ja som použila domáci tvaroh, kde ak treba vmiešam trochu kyslej smotany, aby sa tzv. nesypal , ale aby mal kompaktnú mastnejšiu konzistenciu. Ak ho stlačíme medzi prstami , alebo dlaňami mal by sa dať tvarovať.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplníme ním papriky. Postavíme si ich takto do hrnca, tvaroh klesne dole paprikami a môžeme ich ešte podopĺňať.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olúpeme si mäkšie paradajky, cesnak, šupky dáme do sitka a necháme odtiecť, tekutinu , ktorá odtiekla vlejeme k pokrájaným dužinám paradajok , zbytok zo sitka vyhodíme.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesnak si osmažíme do zlatista.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme olúpané a nakrájané paradajky. Osolíme podľa chuti a varíme na miernom ohni až kým sa nám zvyšná tekutina neodparí a omáčka zhustne. Nezabúdajme miešať. Omáčka sa varí približne tak dlho ako sa pečú papriky. Preto ju dávame variť ako prvú a až potom nasledujú papriky.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozpálime si olivový olej , poukladáme papriky a začíname ich opekať. Opekáme na miernom ohni , aby nám nezhoreli. Minúty neviem určiť , ale majú mať farbu ako na fotkách , vtedy sú také aké majú byť.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Opekáme do zlatista z každej strany.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ukladáme si ich na do misky, ale neprikrývame.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Poukladáme si ich na servírovací tanier. Omáčka by už tiež mala byť hotová. Nasekáme do nej čerstvú bazalku , prípadne si pomôžeme sušenou. Naberačkou polejeme poukladané papriky.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ozdobíme petržlenovou vňaťkou a môžeme servírovať.

    Pečené papriky plnené tvarohom s paradajkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

maska10
tak toto je fantazia,k tomu opecene bagetky a hrce za usami.Super rychla vecera
martamm
@Danja301 , paci sa mi Tvoj recept, len nerozumiem ako je to s tymi paradajkami, v bode 5. pises, ze nakrajat, vlozit do sitka, nechat odtiect tekutinu a zvysok vyhodit. V bode 7. pises, ze mame pridat olupane a nakrajane paradajky, ale ake, ked som len stavu odchytila podla bodu 5? Budem rada, ak mi objasnis tuto dilemu, lebo by som chcela tieto skvele papriky cim skor uvarit. dakujem :)))))
danja301
@Martamm ,už je to vysvetlené inak a hádam jasnejšie:)....mala som rovno napisať "šupky" a bolo by to jasné....dakujem za upozornenie:)
haji
Zajímavé a jistě prudce jedlé, ze čtení receptu tiše slintám. Podává se teplé i za studena, předpokládám. Díky za receptík!
siisa
Mame radi plnenú papriku a toto vyzerá veľmi zaujímavo....takže už len ochutnať :) Ukladám do KK a určite časom vyskúšam.
atulienka
To je ale dobrota. Ďakujem za typ. Dám si k tomu tvarohovo ľanový chlebík a delená večera je za chvíľu na tanieri. MŇAM. Danja, budem na Teba myslieť len a len v dobrom. XIXI
kukulienka71
veľmi rada by som ochutnala takéto jedlo, určite teplé. A mám nutkanie tam napchať k tvarohu aj bryndzu, aby plnka mala výraznejšiu chuť:-) ale to už nebude macedónske potom. Každopádne, tvoj recept ma zaujal, ďakujem, @danja301 :-)
danja301
@Atulienka ,myslim,ze s tou bryndzou je to vyborny napad...v Macedonsku sa pouzva na toto jedlo tvaroh nalozeny s paprikami a chut je vyraznejsia.Ale v slovenskych podmienkach je ta bryndza vybornou alternativou.s tvojim dovolenim,by som to spomenula v recepte,ako dalsiu alternativu
veronikkka
krásny recept a veľmi chutný :-)
5* Ti patrí zaslúžene.
plnené papriky s bryndzou poznám ako typický bulharský recept, v Bulharsku mimoriadne obľúbený, Bulhari naplnené papriky bryndzou ešte obalia v trojobale a vyprážajú, podávajú ako samostatný ľahký letný obed s čerstvou zeleninou, najčastejšie s paradajkami alebo ako chuťovku, je to ich národné jedlo - teda jedno z tých charakteristických národných jedál :-)
danja301
@Veronikkka dakujem za pekny komentar...ano balkanska kuchyna je popredkavana spolocnou historiou a teda kulturou a kuchynou.V kazdej balkanskej krajine su rozne modifikacie zakladneho receptu.Tato moja varianta je tiez autenticka a typicka prave pre Macedonsko
veronikkka
@Danja301 , áno, máš absolútnu pravdu :-)
neviem, či to viem dobre, ale čítala som, že macedónska kuchyňa sa vyznačuje nepreberným množstvom najrôznejšej zeleniny a macedónska gazdinka obyčajne všetku zeleninku nakrája na kúsky a mieša, + ostatné prísady a výsledok sú úžasné jedlá! Samozrejme nie je to iba zelenina.
Srdečne Ťa pozdravujem a teším sa na Tvoje fantastické recepty :-)
katka78
Veľká škoda, že som si na toto jedlo spomenula až v Októbri, ako skvele by sa s ním trávilo leto! Voňavé slniečkové papriky a rajčiny, to by bolo nebíčko! Plnku musím ešte dotrénovať (skúsim iný tvaroh), lebo mi časť vytiekla, ale chuťovo jedna báseň! Vďaka za recept @Danja301 , dúfam, že budúcu sezónu to ustriehnem a vychutnám si toto jedlo z letnej zeleniny. Pekný deň želám :-)


danja301
@Katka78 , som raa ,že chute oslovili , naozaj veľmi jednoduché ,ale chuť úžasna , som rada ,že ťa môj recept oslovil ,alternatíva za tvaroch môže byť aj naša bryndza ,ako už bolo v komentároch spomenuté a tá má aj podobnú konzistenciu ako balkánsky slaný tvaroh. Pozdravujem a želám dobrú chuť.
janetinka
@Danja301 dakujem Ti za recepty, ukladam si ich jeden za druhym. vyzeraju vyborne, moj manzel je prudko paprikovy, ja sa tiez popri nom ucim na paprikove jedla. svokrovci pestuju zeleninu vo velkom a papriky, paradajky, baklazan atd. nam dodavaju v nespracovatelnom mnozstve :D uz sa tesim na leto, ked tieto receptiky prevetram :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia