Pečená paprika

Pečené papriky aj vo fľaši (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Recepty, ktoré zvyčajne publikujem, pochádzajú z Balkánu, sú jednoduché, chutné, zeleninové, nezaberajú veľa času na prípravu. Podobný recept som už opísala, tentokrát pridávam zazimovanú verziu, kde finálny produkt zasterilizujem a v zime si s chuťou môžeme pripomenúť leto, hlavne ak máme v záhrade veľa paprík a nevieme čo s nimi:)

30 minút
príprava

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny. Základom je paprika. Tá moja je pikantná a keďže som jej mala veľa a jej spotreba nie je taká intenzívna ako u sladkej, je to na nej patrične vidno:) Je mi ľúto vyhadzovať to, čo sme si dopestovali, tak aj v tomto prípade, napriek tomu, že pôvodný recept som už pred časom publikovala, vymyslela som jeho zimnú verziu a to sterilizovaním tohoto letného produktu. V lete sme mnohokrát prejedení letných jedál, ale v zime sa im potešíme. Ak máte aj vy veľa papriky, toto je jeden zo spôsobov, ako ju zazimovať.
  2. Zo všetkých strán pečieme papriku na grile, alebo na elektrickom sporáku.
  3. Takto pekne ju pootáčame zo všetkých strán.
  4. Ukladáme do nádoby alebo do igelitového vrecúška. Po každom vložení papriky dôkladne uzavrieme. Ak máme všetky papriky takto opečené, necháme ich chvíľu odpočívať. Tento krok je dôležitý na to, aby sa vrchná blana oddelila od dužiny.
  5. Po pár minútach - 15 min. by malo stačiť, nádobu otvoríme, pripravíme si do mištičky vodu, aby sme si mohli opláchnuť prsty a papriky olúpeme. Budú sa nám trochu lepiť, preto to oplachovanie prstov. Ukladáme ich na misku.
  6. Poukladáme, ochutíme pokrájaným cesnakom, petržlenovou vňaťou, polejeme olivovým olejom a octom, posolíme.
  7. Tak .... toto bola letná verzia skvelého macedónskeho receptu. Ja som rozmýšľala, ako ich možno preniesť na Slovensko, aby sme si pochutili aj v zime. Tak ako ich vidíte, poukladala som ich do fľaše, trošku natlačila, doliala trošilinku oleja a octu tak, aby boli vo fľaši pokryté. Zavrela a v rúre na 200 st. zasterilizovala. Fľaše ukladám v rúre na pekáčik, do ktorého nalejem asi 3 cm vody. Sterilizujem pri 200 st ., ale len dovtedy, kým vo fľaši začnú vychádzať bublinky smerom hore:) Každá rúra je iná a tento signál je zaručený. Potom rúru vypnem a fľaše v nej nechám kým nevychladnú.