Pečené kurča s teplým zeleninovým šalátom fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. júla 2010
Pečené kurča s teplým zeleninovým šalátom (fotorecept)
Foto: sracz

Dlhé desaťročia som bol presvedčený, že najjednoduchšie sa kurča upečie v papierovom sáčku. Omyl, je tu ešte jeden jednoduchší receptík! "Odkukal" som ho od Zobraziť celý popisDlhé desaťročia som bol presvedčený, že najjednoduchšie sa kurča upečie v papierovom sáčku. Omyl, je tu ešte jeden jednoduchší receptík! "Odkukal" som ho od vynikajúcej kuchárky, známej pod prezývkou = Kontesa =, v nedeľu upiekol a dnes si ho dovoľujem ponúknuť Vareche. No a keďže je leto, naše krajšie polovičky sa rady promenádujú v bikinkách, papkať je potrebné s mierou, tak pripájam aj ľahkú prílohu.

4
porcie
210´ minút
príprava
90´ minút
na 190/230 °C

Suroviny

1 ks
2 1
5 ÷ 6 PL
5 ÷ 6 PL
Príloha:
1 ÷ 2 PL
0,12÷0,15 kg
0,25÷0,30 kg
podľa potreby medzi prsty
1 KL
0,25÷0,30 kg
20 ks
0,1 ÷ 0,2 l
1 zväzok
6 ÷ 8 lístočkov




Postup

  1. 1

    2 ÷ 3 hodiny pred pečením, kurča umyjeme v studenej vode, dočistíme a vyrežeme pachové žľazy z trtáča, ja odrezujem aj letky z krídiel (skladujem v mraziaku a neskôr prikladám k vareniu hovädzej polievky); do pracovnej misy nalejeme 2 l studenej vody a rozmiešame v nej po 5 ÷ 6 PL soli a kryštálového cukru; vložíme kurča a celú zostavu uložíme "bumbať" do chladničky; ak kurča nie je ponorené celé, po každej pol hodinke ho v mise otočíme. Nabudúce dám kurča cez noc do chladničky - o výsledku pokusu Vás budem informovať.

    Pečené kurča s teplým zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po uplynutí času, misu vyberieme z chladničky, vodu vylejeme, kurča dôkladne osušíme utierkou alebo veľkými papierovými obrúskami, pomocou dlane (nechtami hore) uvoľníme všetku kožu, ktorú potom špičkou ostrého noža 17÷26 krát poprepichujeme, (hlavne tam, kde je pod kožou tuk) a zviažeme nohy; kurča uložíme prsiami dole na rošt umiestnený v pekáči a vložíme do rúry vyhriatej na 190 ˚C (375 ˚F) a pečieme ho 30´; potom ho otočíme na chrbát, teplotu zvýšime na 230 ˚C (450 ˚F) a pokračujeme v pečení ešte ďalších 45´÷ 50´.

    Pečené kurča s teplým zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    využijeme čas, než "ftáčiatko v broderňi zmaturuje" a pripravíme zeleninový šalát ako prílohu, ale tentoraz na teplo. Na panvicu (wok tyš ňe plani) nalejeme 1 (2) PL olivového oleje a na hranolčeky pokrájanú mäsitú údenú slaninku (oravskú, anglickú, alebo vlastnú) a chvíľočku ich necháme navzájom si vymieňať hormóny. Ja som mal nádherný údený bôčik, tak som ho tentoraz s veľkým úspechom použil. Keď je už slaninka trošku vypražená postupne pridávame mrazený hrášok - oMČKujeme, osolíme a premiešame - fazuľu (ja som mal konzervu FAVA, ale teraz už doma dozrieva fazuľa na sušenie, ktorú v jej čerstvom mäkkom stave vrelo odporúčam použiť do tejto prílohy; v tom prípade je potrebné ju 15´÷ 20´"predvariť") a špargľu, pokrájanú na 70 mm kúsočky a 5´÷ 6´ obvarenú v slanej vode; podlejeme vývarom, premiešame a pridáme "fest" zväzok čerstvo posekanej petržlenovej vňate a po 6 ÷ 8 lístočkov pokrájanej bazaličky a šalvie (kto má po ruke zelerovú a ligurčekovú vňať, nech neváha a "švacne" ich hneď tam); premiešame, dochutíme, odstavíme a podávame teplé s naporcovanou kurčacou pečienkou.

    Pečené kurča s teplým zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po upečení vyberieme pekáč, uložíme na drevenú podložku (denko) a necháme "zlatistohnedučké kurátenko" 15´÷ 20´oddýchnuť; tááák a až teraz môžeme porcovať, koštovať a "chrochtať" si na kuracej pečienke s vynikajúcou chuťou a chrumkavou kožičkou.

    Pečené kurča s teplým zeleninovým šalátom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

janger
Kuriatko vyzera lakavo! Zaujimave, to mocenie v slano-sladkej vode. Pises velmi vtipne. Tej ""vlastnej"" slaninky by som sa veru najradsej zbavila, ale akosi to nejde, ;-))).
zdezda
:-) no tak toto musím vyskúšať, kuriatko robievam často a rada, fakt neobvyklý kúpeľ :-)
tatranka
Ohromne vtipne uvedený recept,pekné spracovanie komentára.Určite urobím - vyskúšam.
zitar
krásne kuriatko a zeleninka so slaninkou, dobrotkáá
honestka
Poznam "Contesu" ale toto kuratko som este takto nerobila, radsej peciem na krabici s pivom postojacky. Teraz v lete to mam lahsie, lebo mame tu blizko obchod ktory griluje ochutene kurence k perfectnosti a zavolaju nam, ked sa dokruti gril, takze je to mnamky bez prace a horucej kuchyne.
Vcera vypukli dni oslav, kolotocov, jedla a sialenstva- STAMPEDE 2010 a vsade je stravy vela pocnuc ranajkami zadarmo, staci s postavit do radu a dostanes typicke ranajky "pancacke, syrup,( hoci nie maple) klobasku" , dzusy a kavu - mozes sa otocit kolkokrat s ti paci -staci ist na miesto, kde sa to 3 hodiny podava so zivou country muzikou. Nic lepsieho, aj ked na Parade- alebo rodeo a chuckwagons uz nechodime.
sjuz
Toto je zaujímavé - kurča do sladko slanej vody...? To určite skúsim!
Mám rada nové, netradičné veci...no a slaninka - mňam!
Iné kúpanie, ako my dnes, aj so psom v jazere....:))
sjuz
no a dnes sme si kúpili WOK na indukciu, tak určite skúsim...:)
okrem toho aj kadejaké omáčky
frezia68
@ honestka:tak rada by som teraz bola u vás,nie kvôli jedlu zdarma,ale kvôli country živej hudbe......:-))
kuchticka
Ale Feri @sracz , ty si taky sikovnucky, ze bych ta potrebovala v mojej kuchyni. Co nespravim ja to nie je. Ked neuvarim, budeme jest iba crakers and chees, alebo ist do McDonalds. Ja zasadne nejem hamburgwry pripravene niekde inde ako doma kes si umelieme maso.
monzet
Príjemné čítanie.A krásne upečené kurčiatko.Si pánom varešky,aj pánom slova.Klobúk dole...
sovka62
Superné kuriatečko, určite to skúsim. Neviem, či to platí všeobecne, ale my sa kurčiat nedokážeme prejesť, môžeme ich mať akokoľvek často. A keď sa ešte vyskytne nový receptík, ako ten tvoj, tak už určite nie.
honestka
@frezia : ved by si sa mala kde zastavit a hudby si si uzila dost. A neboj aj toho jedla by sa ti uslo dost a ostatne by sme doplnili doma...
tinca
@feri tak toto je novinka slano-sladná voda ešte som to nepočula,niekedy vyskúšam
babav
@sracz , dovolim si dodat,ze Kontesa ma pridavne meno
"bosa(barefoot)";je tiez jedna z mojich velmi oblubenych
personalit na Food TV shows.
Jej recept si vykraslil a kuriatko vyzera naozaj pochutkovo ;-).
jamarlen
čau, @sr áč, hoci mi idú tvoje vtipky na nervy, vyskúčal som tento recept na bio kurati. je to fantázia - práve sme ho dojedli a odpočívame . recept som trošku vylepšil orieškom masla pod kožu a korábu - kvôli vôni, hovorievala babička. dodržal som postup pečenia do bodky, na budúce ho nechám trošku dlhšie piecť hore chrbtom, snáď o 10 minút, a skúsim to aj s lacnejším kuriatkom, uvidíme. . . tak sa maj.
jamarlen
na najdôležitejšie som zabudol, @sr áč, srdečne ťa pozdravujem, veľká vďaka za recepty, ktoré som už poslal ďalej a teším sa na ďaľšie:)))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia