Pečené kura na spôsob bažanta fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. januára 2012
Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept)
Foto: pusta

Dostala som domáce kura, domácu údenú slaninu, domácu zeleninu, všetko dokonca v bio kvalite a bolo rozhodnuté, čo spravím na obed. Kura som naporcovala, Zobraziť celý popisDostala som domáce kura, domácu údenú slaninu, domácu zeleninu, všetko dokonca v bio kvalite a bolo rozhodnuté, čo spravím na obed. Kura som naporcovala, našpikovala slaninou, posolila, obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny, pridala koreniny a nechala odstáť. Podliala som vodou, pridala som zvyšok slaniny a prikryté alobalom som piekla asi hodinu, za častého prelievania vypečenou šťavou. Neskôr som pridala víno a kuriatko som na záver dopiekla som pri zvýšenej teplote do chrumkava.

4 -6
porcie
20 minút
príprava
75 minút
na 180/210 °C

Suroviny

1500-1700 g domáce
50 g
podľa chuti
6 guličiek
3 guličky
3 guličky
2 ks
1 ks
150 ml, - Rizling vlašský
2 ks stredne veľká
2-3 PL
podľa potreby horúca




Postup

  1. 1

    Domácu údenú slaninu som pokrájala na hranolčeky a dala som ju na 15 minút do mrazničky, so zmrznutou sa dobre špikuje mäsko.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kura som vypitvala, umyla a naporcovala. Droby s chrbátom som odložila do mrazničky na polievku. Dnes som varila len pre dvoch, použila som stehná a zvyšok som tiež dala do mrazničky. Rozpis surovín som uviedla na celé kura.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ostrým úzkym nožom som spravila do stehien otvory, do ktorých som zatlačila hranolčeky údenej slaniny. Obe stehná som prešpikovala na husto údenou slaninkou.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Našpikované stehná som riadne posolila z každej strany

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a preliala som ich olejom, aby nevyschli, lebo som ich odložila na 4 hodiny ešte do chladničky. Je lepšie toto všetko spraviť 24 - 48 hodín pred samotným varením. Kým sa kura odležalo, venovala som sa príprave kapusty - recept pridávam zvlášť.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Očistila som cibuľu.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prichystala som potrebné koreniny - celé čierne korenie, celé nové korenie, klinčeky, borievky a bobkový list.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odležané kura som obložila cibuľou pokrájanou na hrubé kliny.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som všetky koreniny a zvyšok nespotrebovanej slaniny. Olej som už nedávala, lebo kuriatko nebolo síce veľké, ale dosť mastné a pekne žltučké podobne ako bažant. Bolo krmené obilným zrnom a kukuricou - od nej tá pekná žltá farba. Podliala som ho trochou vody, prikryla alobalom a dala piecť...

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 1 hodinu. V polovici pečenia som odstránila alobal, podliala som vínom a podľa potreby podlievala vždy len malým množstvom horúcej vody za častého prelievania vypečenou šťavou. Na záver som zvýšila teplotu na 210 stupňov/15 minút a dopekala som, kým nevznikla pekná zlato-červená chrumkavá kožička.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mala som domácu nadýchanú knedľu /recept mám na vareche/ a to rozhodlo o prílohe, ktorou bola biela hlávková kapusta na víne s karamelom. Knedľu som poliala trochou výpeku a upečenou cibuľou. Niekedy robím toto kuriatko s červeným vínom a podávam s dusenou ryžou. Mäsko je mäkkučké, šťavnaté, s jemnou chuťou slaniny, použitých korenín a vína.

    Pečené kura na spôsob bažanta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tinca
len si prisadnúť,ja mám tiež rada kapustu ku kuraťu aj červenú:)
sjuz
už mám tip na víkend, ďakujem:)
sportak
Pusta, znovu, len vynikajúce. Teším sa na to až si to upečiem.
jarunka
Dnes som varila kuraci paprikas s haluskami, tiz som mala bio kuriatko. Slaninku mam tiez, tak na buduci tyzden uvarim podla teba s cervenou kapustou. Moj manzel chce le kysu kapustu alebo cervenu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia