Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. októbra 2014
Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)
Foto: pusta

Baby kuriatko síce nie je lacné, ale je mimoriadne chutné, raz za čas - prečo nie? Naplnila som ich pod kožou na prsiach bylinkovým Zobraziť celý popisBaby kuriatko síce nie je lacné, ale je mimoriadne chutné, raz za čas - prečo nie? Naplnila som ich pod kožou na prsiach bylinkovým maslom, do vnútra som dala zvyšok masla a citrón pokrájaný na dieliky, chrbát som obalila v bakoňskej slanine a upiekla som ich na lôžku zo zemiakov, spolu s prekrojenou hlavičkou cesnaku a pokrájanými šalotkami. Bola to lahôdka z môjho nedeľného pohodlného varenia, na ktorej sme si úžasne pochutnali. :-) Inšpirovala som sa francúzskou kuchyňou.

2
porcie
20 minút
príprava
20 + 30 minút
na 170 °C

Suroviny

2 ks á 500 g cca
150 g
z 2 ks Bio citrónov
2 ks
1 ČL (čerstvý)
1 ČL (mrazená)
1 ČL (mrazená)
1 PL
2 hlavičky
2 ks
300 g
8 dlhých tenkých plátkov
podľa chuti
podľa chuti
1 PL




Postup

  1. 1

    Baby kuriatka som očistila, umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou,...

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    ..osolila zvnútra i zvonka, nechala som ich odpočívať.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som pripravila všetko ostatné, nastrúhala som kôru z Bio citrónov,...

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    ....rozkrojila som cesnak na dve polovice, odstránila som predtým vrchné šupky.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Citróny som pokrájala na 8 dielikov, predtým som odkrojila oba konce.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Do misky som dala nastrúhanú citrónovú kôru a tymián, použila som sušený,...

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    ...posekanú čerstvú petržlenovú vňať a pokrájanú pažítku, mala som mrazenú,...

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    ..pridala som posekanú bazalku, mala som mrazenú, čerstvé zmäknuté maslo, soľ,...

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    ...všetko som spolu zmiešala vidličkou, bylinkové maslo bolo hotové. Bylinky môžete rôzne kombinovať podľa vlastných možností a vašej chute

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    Pokrájala som šalotky a očistila zemiaky, ktoré som pokrájala na krížalky.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 10
  11. 11

    Prstami rúk som opatrne uvoľnila kožu nad prsíčkami a vzniknutý voľný priestor som naplnila bylinkovým maslo, zvyšok masla som vložila do brušnej dutiny,...

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 11
  12. 12

    ..do ktorej som dala aj pokrájané dieliky citróna, posolila som ešte stehná kurčiatka.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 12
  13. 13

    Na spodok pekáčika som rozložila zemiaky, šalotky a cesnak.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 13
  14. 14

    Na tento základ som položila baby kurčiatko, každé v osobitnom pekáčiku, prsiami nadol.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 14
  15. 15

    Pripravila som Bakoňskú slaninu,...

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 15
  16. 16

    ...ktorou som obalila chrbátik baby kuriatka.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 16
  17. 17

    Vložila som piecť odokryté do trúby vyhriatej na 170 stupňov C, po 20 minútach, ked sa slanina trošku opiekla, som baby kuriatko otočila prsiami nahor, pomašľovala som ho olivovým olejom, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 17
  18. 18

    ...a piekla som ho ešte 30 minút do peknej zlatohnedej farby a chrumkavej kožičky, všetko sa upieklo naraz.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 18
  19. 19

    Na jednu osobu som podávala jedno celé baby kuriatko so zemiakmi, s upečeným cesnakom, šalotkami, citrónom, ktorý mierne skaramelizoval a chrumkavou slaninkou.

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 19
  20. 20

    Celkový pohľad: Baby kuriatko je veľká lahôdka, týmto spôsobom pripravené má na povrchu chrumkavú krásne vypečenú kožičku, pod ktorou je šťavnaté jemnučké mäkkučké mäsíčko, výborne premastené bylinkovým maslom a bakoňskou slaninkou, zároveň perfektne ochutené a voňavé po cesnaku a citróne. Prekrojený upečený cesnak je mäkkučký, dá sa ľahko vybrať zo šupiek a má príjemnú nasládlú chuť bez prenikavej pôvodnej ostrosti, tá sa stratila pečením

    Pečené baby kuriatka s bylinkovým maslom, citrónom a bakoňskou slaninou (fotorecept)  - obrázok 20

Diskusia k receptu

pusta
@elalea , veruže sa mýliš :-)
ten názov hore je síce anglicky, to je pravda. je to tak preto, že ju Maďari vyvážajú do celého sveta, všimni si maďarskú trikolóru: červená - biela - zelená, zväčši si obrázok a uvidíš originál maďarský text, kde je názov a maďarský názov, dá sa celkom dobre čítať.
preto som tú fotku pridala, aby nikto nemohol pochybovať.
v anglickom názve Maďari čítajú "c" ako "k".
inú otázku nemáš? napr. hodnotenie receptu, nie hodnotenie mojej osoby :-)
dakujem.
1x pusta
elalea
@pusta ,nemas pravdu,lebo madari to tak necitaju,je to po anglicky(co ty neovladas).Bakonsku zupu velmi dobre poznam,obchodujem s Bakonyi Erdö zrt.s drevom,do Keszthely chodim skoro kazdy tyzden.....Bakonska slanina existuje,to je pravda,ale tato na tvojej fotke to nieje....a dalej sa nebudem s tebou natahovat....dakujem
pusta
@elalea , nepovedala som, že čítajú madarský názov tak, ale že v anglickom názve čítajú písmeno "c" ako "k".
no na tej fotke JE Bakoňská slanina, s anglickým názvom hore, s madarským textom dole.
už si videl, že by s madarskou trikolorou importovali domov slaninu z Anglicka? :-)
vieš aj niečo o exporte Bakoňskej slaniny z Madarska do celého sveta?
to nie ja, prepáč mi, ale ty sa tu naťahuješ. :-)))
k receptu ako takému ani slovo, ok.
ked tam chodíš, predpokladám, že aj vieš čítať, čo je tam po madarsky napísané, stačilo zväčšiť ten obrázok.
máš ešte nejaký problém? :-) môžeš spokojne rypkať dalej.
dakujem.
1x pusta
elalea
@pusta ,fakt naposledy komentujem tento recept.tak ako si tu vcera presviecala ludi o tom zidovskom novom roku,tak som si aj ja preveril veci,aby som argumentoval presne.zavolal som partnerovi z Bakonyi Erdö(Ferenc Hajdu,je tam obchodny riaditel,over si to kludne na ich stranke) a opytal som sa ho,ako sa vola a pise Bakonska slanina po madarsky,tak mi povedal,ze Bakonyi szalonna,nie Bacon,to je anglicky preklad slova slanina(ten pan hovori anglicky aj nemecky).a to ze je na obale madarska trikolora je uplne jedno,to tam dal vyrobca.to by potom aj Bacon burger v Mc donalde musel byt z Bakonskej slaniny...:-D.takze teraz s istotou tvrdim,ze Bakonska slanina je Bakonyi szalonna a nie Bacon.to je vsetko...
pusta
@elalea , ja som nepovedala, že po madarsky sa Bakoňská slanina nepíše Bakonyi slanina DDDDD.
samozrejme, že Bacon je v preklade z angličtiny slanina.
však ma len netrolluj, ved ja som Madarka a viem, čo je čo :-)))
ak je tm trikolora, to znamená, že bola vyrobená v Madarsku. či?
vie to tu o mne každý, ja nikam volať nemusím, aby som si to musela overiť :-)
1x pusta
elalea
@pusta ,to ze bola vyrobena v madarsku,neznamena,ze je bakonska,to by vsetka madarska slanina bola bakonska,aj napr.z Egeru....ale to je uz o inom,o ochrannych znamkach a geografickej prislusnosti vyrobcu....ale to sa mi uz fakt nechce rozoberat,idem sa venovat detom....pa;)
pusta
@elalea , to som nikdy nepovedala.
ak si to pochopil takto, tak potom aj koložvárska, anglická, szegedszká slanina a mnohé iné, výlučne len madarské špeciality z iných geografických madarských či zahraničných oblastí...:-)))
nič v zlom som ti nenapísala.
stačí, ak si to prečítaš, ak zväčšíš fotku.
deti majú u mňa absolútnu prednosť, súhlasím.
pá.
elalea
@pusta ,neviem ako sa sem do komentarov pridava fotka,tak som si dal inu na profile.tak si ju pribliz....ta slanina je priamo z Papa,cize z Bakonskej zupy.sorry,neviem to inak ukazat,ze sa mylis...
pusta
aha, videla som ten obrázok, je aj tak balená, ak je vcelku, krája sa však aj na dlhé tenké plátky.
písala som o tom, pod niektorým mojim receptom s bakoňskou slaninou.
ak chceš, pozri si to.
1x pusta
elalea
@pusta ,pozri si ten nazov na obale ako je to napisane,nie ako je to nakrajane.....proste,to co si dala na to kuriatko je obycajna slanina nakrajana na platky....hotovo.dam si fotku naspat.chcem ti este povedat,ze niektore tvoje recepty su fakt dobre,vela ich mam ulozenych,len tie popisy k nim nepasuju,radsej ich popisuj strucnejsie a pravdivo a nebudes mat problem a pocit krivdy,ze do teba vsetci rypeme...pa;)
sracz
Tvoje "kurátenka", @pusta milá, pravdepodobne slovenského pôvodu, na "spochybňovanej" slanine, typu "adidas" t.j. "prerastaná min na 4 pásiky" za *****, ostatné ma nezaujíma a nebudem si kvôli tomu "trhať žily"!!!
daguska
No mne je jedno ako sa slanina volá a odkial pochádza.Ja aj tak zozeniem len BACON.Kuriatka sú urcite velmi chutné.A zemiaciky tiez.
pusta
@elalea , si ma rozosmial DDDDD
aj ty @2010 DDDDD
moji milí varecháčski chlapci - vykonááám!!!
@elalea , dakujem za pochvalu mojich receptov. :-)
1x pusta
pusta
ach Bože, @daguska , dovolila som si pridať fotku, no aspoň sme sa všeličo dobré dozvedeli :-)
už siom sa bála, že môj receptík k vôli slanine v hanbe zostane DDDDD
jasne, e môžeš použiť akúkoľvek slaninku podľa tvojej chuti, práve táto nie je podmienkou :-)
teší ma, že tebe sa recept páči.
dakujem za pochvalu.
1x pusta
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, svojim milým komentom si ma neskutočne z chuti rozosmial DDDDD
vystihol si to presne :-)
ani mne to ntrhá žily DDDDD
som rada, že sa ti môj receptík na baby kuriatko páči, nielenže si ma krásne rozosmial, ale aj veľmi potešil :-)
dakujem ti za uznanie i za *****
1x pusta
svedka
Dobrota,len by sa zaprasilo :) A ta zmena-podla uvodnej fotky som ani neodhadla :)
pusta
Milá@svedka , hej, je to dobrota, po ktorej sa len zapášilo.
som rada, že si všimla tú zmenu :-)
mám skvelého učiteľa, ktorý mi venuje svoj vzácny čas a pozornosť, trpezlivo ma učí, čo mu vôbec nezávidím a som mu za všetko veľmi vdačná. ešte sa musím veľmi veľa učiť...
dakujem ti za pochvalu receptu, najmä fotky.
veľmi si ma potešila.
babkamt
jedlo na tanieri doslova vyzýva, aby sme si prisadli k stolu. 5* Fotky ako od profesionála:-)
aleana
@pusta - receptik spracovany pekne, podrobne, nazorne, super :-) chut bola urcite vynikajuca. A co sa tyka nazvu Bakonska slanina, myslim ze ma pravdu @elalea. Tiez by som mohla napisat, ze som v Madarsku kupila Tojasske vajicka...neviem sice, z akej oblasti pochadzali, ale na obale bolo napisane TOJAS...
ivav
Preboha, už sa nehádajte, veď je to trápne!
Kuriatko vyzerá výborne, určite ja nagyon nagyon finom. Punktum.
1x safran
používateľ nemá avatar
asu
asu
Milá @pusta , povznes sa prosím Ťa nad niektoré komentáre, ktoré sú písané s cieľom vyprovokovať. Tvoj recept je perfektný, podobne pripravujeme aj obyčajné Slovenské kurčatá s oravskou slaninou alebo aj domácou - a tiež nemajú chybu. S uznaním ukladám receptík do KK.
pusta
@eleana , akosi nerozumiem tvojmu prirovnaniu? Tojáske vajíčka?
Tojás je všade v Madarsku len Tojás = vajce.
použila som Bakoňskú slaninu, napísala som správne, vyrába sa vcelku, ale aj krája pozdĺžne na tenké plátky a obal je na oboch rôzny.
ide o " szeletelt húsos szalonna" = krájaná mäsitá slanina
stačilo si zväčšiť obrázok v postupe a prečítať.
tak ako Slovenčina, preberá aj Maďarčina výrazy z cudzích jazykov, udomácnili sa a už po viac rokov ich používa ich pomenovanie svojich vlastných výrobkov vo svojom jazyku.
tu: bacon / z angl./ = slanina
pozrela som sa na to podrebnejšie a všetko sa dozvieš z nasledovného linku, len si to prečítaj pozorne, je tam všetko podrobne rozpísané:

 gasztropusztitas.blogspot.sk/2012/03/bacon-manapsag-igen-divatos-let...


konkrétne o bakoňskej slanine je tam okrem iného aj toto:

bakonyi szalonna / = bacon szalonna ( általában füstöletlen ) / pancetta
- szeletelt bacon / darabolt bacon

dúfam, že teraz to už bude jasné každému. :-)
1x pusta
pusta
@eleana ,
dakujem za také úžasné hodnotenie môjho receptu a to po každej stránke.
veľmi si to vážim, potešila si ma :-)
pusta
@ivav , si strašne milá, potešila si ma - PUNCTUM :DDDD
veľmi pekne dakujem za pochvalu.

és nagyon finom, de mát csak volt :-)))
pusta
Milý@asu , ja viem :-)
máš pravdu ty. je to tak, ako vravíš :-)
samozrejme, že aj Slovenské kurčatá sa takto dajú pripraviť, či už s Bakoňskou, Oravskou, Anglickou, domácou údenou slaninou či akoukoľvek podľa vlastného výberu a možností :-)
vážim si tvoje uznanie, pochvalu i uloženie do kk a dakujem.
pusta
ach, Milá@babkamt ,
ani nevieš, akú radosť si mi spravila :-)))aj k stolu prisadnúť, a fotku hodnotíš dokonca ako od profesionála :-)))
skromne priznávam, že ešte to nie je len moja zásluha, je to predovšetkým zásluha môjho skvelého učiteľa, ktorý mi venuje svoj vzácny čas a nekonečnú trpezlivosť, som mu za to nesmierne vdačná.
dakujem za krásnu pochvalu a za 5*
marika21
Nechápem načo k takému výbornému receptu toľko prekáračiek. Ak ja teraz upiečiem kura s oravskou slaninou, tak ma niekto bude pranierovať, že to má byť len s tou čo pridala pusta?
Bývajú tu rôzne preklepy, hrubé gramatické chyby a neriešia sa. Tak načo sa zbytočne doťahovať, čo my nevyriešime. Tu ide o to , aby sme si prečítali, zaradili recept, ak nám vyhovuje.samozrejme ho aj pripravili, upiekli, uvarili.
aleana
@pusta ak chces pokracovat v debate, napis mi na email aleana@azet.sk...vraj sa tu daju posielat nejake sukromne spravy ale neviem ako...sem uz radsej nebudem reagovat aby to niektorych zbytocne nedrazdilo. Ale pisala som v mieri... peace :-)
pusta
@aleana , nie som na azet.sk. tu pošleš TS tak, ýe otvoríš obálku vpravo hore, potom začneš správu tak, že do rubriku Komu dáš nick, avšak bez zavináča a potom píšeš do rámčeka pod tým text.
tiež som ti písala v mieri.
v pohode.
jujoska
@pusta nemusis byt na ziadnom "azet.sk" ked chces poslat niekomu e-mail na e-mailovu adresu ...@azet.sk. Je to normalna e-mailova adresa ako kazda ina
ildinka
proste tenké pláty slaniny.....aj tak každý dá akú chce....