Pečená tekvica

Pečená tekvica s tuniakovým šalátom (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Sezóna tekvíc je v plnom prúde a nám už dozrieva aj hokaido. Toto je jeden z mojich obľúbených hokaido receptov.

2
porcie
10 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv si dáme piecť tekvicu. Ja som použila malú tekvicu hokaido, ale použiť môžete akúkoľvek maslovú tekvicu vhodnú na pečenie. Tekvica hokaido sa pečie aj so šupou, stačí ju umyť, prípadné poškodenia šupky orezať.
  2. Tekvicu prekrojíme a stred vydlabeme. Pokvapkáme olejom, posolíme a posypeme bylinkami. Vydlabaný stred nevyhadzujte, bola by to škoda. Zalejte ho vodou, uvarte, sceďte a máte výborný vývar, základ na zeleninovú polievku.
  3. Tekvicu pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C asi 45 minút.
  4. Šalát - smotanu, horčicu a trochu oleja z tuniaka vymiešame, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, tuniaka a nasekanú petržlenovú vňať. Dochutíme soľou a šťavou z limetky.
  5. Vychladnutú tekvicu naplníme šalátom a ozdobíme limetkou.
  6. Môžete podávať s bagetou, ale pečené hokaido je veľmi sýte a mne sa k tomu chleba ani iná príloha nežiada. A ešte jedna vec je na hokaide výborná. Po upečení je jedlá aj šupka, pretože je úplne mäkká a bolo by ju škoda vyhodiť.