Pečená paprika plnená pohánkou fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 7. septembra 2010

...pohánka ma láka už veľmi dlho, ale ešte nikdy som ju nepripravoval a ani nejedol. Tak som sa rozhodol a prehľadal googla. Zistil som, Zobraziť celý popis...pohánka ma láka už veľmi dlho, ale ešte nikdy som ju nepripravoval a ani nejedol. Tak som sa rozhodol a prehľadal googla. Zistil som, že sú dva "druhy", termicky a mechanicky lúpaná...lepšia je tá mechanická, lebo v nej po spracovaní ostane viac toho, prečo je považovaná za jednu z najzdravších obilnín...

5-6
porcií
35 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
200 g
1-2 ks
250 g
2 PL
2 PL
1 KL
2 plechovky
1 ks




Postup

  1. 1

    ...pohánku prepláchneme a zalejeme vriacou vodou (1 diel pohánky, 1 diel vody) a necháme postáť 20 minút. Očistíme si cibuľu, 1-2 strúčiky cesnaku a papriku...

    Pečená paprika plnená pohánkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...do misky si nakrájame na drobno konce paprík, cibuľu a pridáme lúpané tekvicové semená, sezam a bryndzu (prípadne syr feta, alebo iný)...

    Pečená paprika plnená pohánkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pohánka by mala vsiaknuť všetku vodu, ak sa tak nestane, vodu nikdy nevylievam, pretože je v nej veľa rutínu. Vo woku si orestujem na oleji nakrájanú cibuľku s 1-2 strúčikmi cesnaku, pridám soľ, ďumbier, pohánku a presuším ju...

    Pečená paprika plnená pohánkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pokiaľ nám trošku vychladne, do zapekacej misky, alebo pekáča dáme drvené paradajky(môžu byť aj čerstvé) ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, olivovým olejom, oregánom a bazalkou. Pridáme rozkrojenú hlávku cesnaku...

    Pečená paprika plnená pohánkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pohánka už nie je horúca, tak ju zmiešame s bryndzou a naplníme rozkrojené papriky. Keď nám zmes ostane, vytvarujeme z nej guľky a vložíme k paprikám. Na vrch dáme plátky slaninky, prípadne syra a dáme zapiecť do rúry na 180°C asi 25-30 minút...

    Pečená paprika plnená pohánkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...keď sa vynechá slaninka, bude z toho výborné vegetariánske jedlo, podávame s bielym suchým vínom, prípadne s čerstvou bagetkou...dobrú chuť

    Pečená paprika plnená pohánkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
Všetko zdravé okrem slaninky,ale bod č.6 to napraví,ešte mi zvýšilo z posledného receptu a nemá kto dodegustovať :-)))...dobre si to vymyslel.
jody
Tak toto vyzerá ohromne a znie ešte ohromnejšie, musí to byť geniálne!!! KK
jerica
ja môžem aj tú slaninku , bagetku aj deci dobrého vína , @enerrgizer viem si vybaviť tú vôňu papriky , cesnaku a slaninky , (dôverne poznám)pri mojom obžerstve , zbohom cholesterol. Potom si dám chlorellu , to je moja prvá pomoc na črevá . Pohánka by bola určite častejšie vhodnejšia v jedálničku , tá dokáže upraviť , neupraviteľné.
honestka
Pohánku- po tunajsom "Buckwheat" pouzivam uspesne vo vareni a kedze moju plnenu papriku rada, tak uricte nabuduce robim presne tymto sposobom, lebo na tvojich obrazkoch to vyzera tak velmo smačné!
babav
Plnenu papriku bez masovej plnky som este nerobila.Tvoj recept sa mi velmi pozdava ,urcite vyskusam;-) !
amelie
ukladam si do kk, dakujem za napad @enerrgizer. slaninku velmi nemusim a o bryndzi tu mozem iba snivat, ale v zime som na slovensku, tak to urcite urobim. vyskusam to s cerstvym kozim syrom :-)
lucylee
vynikajúci a originálny recept, proste bombové!
2010
Ja som z toho dopleteny je pohanka -buckwheat daco podobne ako bulkhur ?
enerrgizer
áno, dal som dole len vrchnú šupku a priečne som ho rozkrojil. Keď pečiem mäso v rúre tak ho tam tiež zvyknem pridávať, pečený je výborný...
janger
Pohanku nerobievam, ale teraz iste vyskusam. Len cim nahradim bryndzu? Ta je nenahraditelna, co? Snad Fetou? Co povies? Zase krasny recept, ako od profesionala :-))). @2010 , pohanka je buckwheat ako hovoris, a bulkhur (bulgur) sa robi zo psenice, hlavne z tvrdej psenice (durum). Ja to tiez uz niekedy neviem s tymi obilninami...
enerrgizer
s fetou to bude určite tiež výborné... ďakujem, a profesionál ? kdeže, ja len rád varím... :-)
elisticka
nooooo mať takého manžela ako ty to je život:-)))) same dobroty vymyšlaš :-))))
goldinka
ano toto mozem az na slaninku tu vymenim za udene tofu s olivovym olejom,alebo udenym tempechom mnaaam.
evanaaa
Pohánka je, ak sa nemýlim, lúpané proso a má veľa živín, ale to už viete.A tá paprička vypadá chutne.
enerrgizer
...na vrch sa nemusí dať slaninka, môže tam ísť tvrdý syr, šunka, alebo aj nič...zapečie sa len pohánka s bryndzou...
bea21
Mňááááám. Ukladam do KK. Vdaka.
garanco
Ja som pohánku robila minulý týždeň podľa receptu z Varechy, chutila najmä tomu schúlenému vedľa na fotke, a, myslím si, že som ju robila už dvakrát - prvý a posledný, aj keď nemám nič proti zdravej strave, ale papriku plnenú mäskom nič nenahradí.
moli
Kam ľudia chodíte na takéto skvelé recepty???Bravo, to musím mať!!! :o))) Ďakujem, už sa na tú chuť tešííííííííííííím :o)))
jody
Lúpané proso je pšeno, či nie? Začínam v tých zrnách mať zmätok ako Alibaba pred jaskyňou... :-)
majkas
tak dalsi pohankovy recept do zbierky, urcite vyskusam ;)
celka
Výborné bezlepkové jídlo. S tou bryndzou je to zajímavé, ale místo
slaniny bych dala šunku. Hned to uvařím.
zvoncek
gratulujem k vynikajúcemu nápadu spojiť bryndzu a pohánku, a k tomu to urobiť ako plnenú papriku., doteraz som pohánku ( vo forme pohánkové vločky) pridávala len do polievky resp. na raňajky po zmiešaní s ovsenými vločkami a jogurtom. Určite vyskúšam , ale bez tej slaniny., olivový olej stačí. Pridávam do kk
jozka2
enerrgizer,ak budes pouzivat pohanku hoci len ako prilohu,najprv ju opraz bud na sucho alebo iba na kvapke oleja/trosicku/stale miesat,ked zacne trochu menit farbu a je opecena zo vsetkych stran hned do takej horucej daj 1 bielok a neustale miesaj,bielok sa uplne strati a pohanka nadobudne dobru chut,strati sa z nej urcita horkost a vona.