Pečená marinovaná krkovička fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. januára 2015
Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)
Foto: pusta

Jednoduché, dobré a chutné, recept pridávam ako tip na pohodlné varenie na nedeľu :-)

2-3
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
Na marinádu:
podľa chuti
podľa chuti
1 - 2 PL
2 veľké strúčiky
3 PL
Na pečenie:
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Najprv som pripravila marinádu, do misky som dala soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    ...horčicu,...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    ...prelisovaný cesnak,...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    ...olej,...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    ...všetko som spolu premiešala.

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Z umytej a osušenej krkovičky som nakrájala cca 200 gramové rezne o hrúbke asi 1,5 cm ...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    ...vložila som ich do pekáčika,...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    ...z oboch strán som ich potrela pripravenou marinádou a nechala som ju marinovať 4 hodiny pri izbovej teplote...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som k nej očistené zemiaky, preliala rozpustenou domácou bravčovou masťou, prikryla alobalom, vložila piecť do rúry...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    ...piekla som v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 40 minút,...

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 10
  11. 11

    ....odstránila som alobal a dopiekla do peknej zlato - hnedej farby na povrchu.

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 11
  12. 12

    Upečenú marinovanú krkovičku som podávala so zemiakmi, ktoré sa piekli v masti zároveň s krkovičkou. Podávala som k nej domáce nakladané sladko - kyslé pikantné uhorky zvlášť v miske, aby si každý nabral sám podľa svojej chuti.

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 12
  13. 13

    záber zblízka: krásne vidieť na krkovičke chutnú do chrumkava upečenú kôrčičku z marinády a pod ňou sa skrýva šťavnaté mäsíčko, mäkkučké ako masielko, ktoré sa priam rozplýva na jazyku, ide o veľmi jednoduchú prípravu úžasne chutného nedeľného či sviatočného jedla, také pohodlné varenie, ked sa ako 2v1 súčasne pripravia aj pečené zemiaky. Prajem Dobrú chuť :-)

    Pečená marinovaná krkovička (fotorecept)  - obrázok 13

Diskusia k receptu

marianne
Presne takto krkovicu pripravovala moja mama chlapom doma pred veela,veeela rokmi. Isli sa potlct,s kyslou uhorkou ci calamadou.
Stara dobra klasika.
1x pusta1
pusta1
@marianne , no vidíš, a ja som si myslela, že je to môj nápad DDD
ale ved to nič, je to výýýýbornéééé :-)))
dakujem ti za pochvalu.
1x pusta1
marianne
Jeden malicky rozdiel tam je @pusta. Nepoliala masko so zemiakmi rozpustenou br.mastou,ale iba vymastila pekac.Ale toto jedlo doverne poznam,ja som vzdy vyjedla pecene zemiaky s calamadou,uzasnu chut mali pri krkovici achalani ju museli jest s chlebom.Sak dobry kseft urobili,maso som im nechala.:-)
1x pusta1
pusta1
@brambora , a prečo nie, pokiaľ ide o cigánsku ?
tú aj vyklepávaš, predpokladám.
toto, čo som ja spravila:
1. má váhu 200 granmov jeden rezeň
2. hrúbka rezňa je 2 cm, cigánska určite podstatne menej.
3.toto mäso sa marinuje aspoň 4 hodiny, cigánska iste nie, tú robievam bez akejkoľvek marinády, korenia, či cesnaku, len si poleží krátko v mlieku a je len osolená.
4. ako si správne poznamenala, cigánsku opekáš, kým toto sa p e č i e
v rúre.
pusta1
5.toto sa vôbec nevyklepáva a ani po obvode nenarezáva, kým cigánska áno.
6. ide o dva odlišné recepty.
1x pusta1
radox1
napisal som ako-cize na sposob ciganskej,nie ze to ma byt ciganska.
1x radox1
marianne
@radox pretoze ked budeme mat chut na cigansku,tak urobime cigansku...a krkovica na pecenie je ako stvorena,stavnata..my ju tiez mame najradsej pecenu a aj rezne maju doma z nej radsej..
marianne
My ju pecieme posekanu aj take hrubsie kusy s kostou a tiez je super..moj muz ju tak pecie v rure na hubach v rimskom alebo liatinovom pekaci so zemiakmi a je paradna..
pusta1
@marianne , aj my tak pečieme pokrájané spolu s kosťou, ako vy, a nielen krkovičku, pokrájanú tiež na menšie kusy. tiež, aj iné mäsko, napr. pliecko alebo väčšie mastnejšie odrezky pri zabíjačke ako zabíjačkové mäso, tie menšie zase ako výpečky, pridať možno všetko, čo s takto pečeným mäskom chutí, bud priamo k nemu či už ako prílohu.
1x pusta1
motyka
práve rozmrazujem krkovičku. Dnes urobím.Oceňujem praktickosť receptu aj postupu a to, že sa to robí v jednom pekáči.
2x pusta1 a amia
pusta1
@motyka , verím, že sa ti veľmi vydarí a bude aj výborne chutiť :-)
dakujem za pekné hodnotenie :-)
Prajem Dobrú chuť!
1x pusta1
dandika1
@pusta moja rcp.sup do KK (,ale neviem ja tie Tvoje dobroty a este aj ine do konca zivota nepovarim)schvalujem,urcite vyborne a hlavne prakticke.Vdaka ,obdivujem Ta (pravda len v dobrom)...
1x pusta1
tatranka
Teším sa na zajtrajší obed.Budem variť,tvoju marinovanú krkovičku.Páčia sa mi tvoje recepty.Ja som si ju už poobede namarinovala. Škoda,že nie sú nové zemiačiky.Veľmi by mi k tomu pasovali.
marcel83
Klasická cigánska. Ja posolím jednu stranu mäsa, natriem rozotretým cesnakom, horčicou, posypem korením. Položím na natreté mäso další plát mäsa a tak dookola. Ako keď sa mastia lokše... Nakoniec zalejem olejom. Toto mám odložené v chladničke a keď treba, vyberiem a opekám na panvici nasucho. K tomu opražená cibuľka.

Zbytočne rozohrievať rúru....
pusta1
@tatranka - milá Martuška, aj ja mám tvoje recepty, sú veľmi kreatívne a rôznorodé, o to ma viac teší, že práve Ty si si vybrala tento môj recept na Pečenú marinovanú krkovičku a nie klasickú cigánsku :-)))
ak si krkovičku namarinovala už dnes, potom bude zajtra ešte krehkejšia, ešte lepšia a oveľa chutnejšia.
no tie nové zemiačiky by veľmi pasovali :-)
potom poprosím o spätnú odozvu.
dakujem ti za pochvalu, za uznanie mojich receptov, za tvoj výber na zajtrajší obed, od teba si to veľmi vážim.
1x pusta1
jozka2
Paci sa mi tento recept,marinovane masko je ovela chutnejsie,ale paci sa mi aj koment od Marcela,velmi sikovny napad,musim tiez vyskusat.5
pusta1
@dandika1 moja, neboj, všetko, čo sa ti odo mňa páči, určite rad radom povaríš, o to sa vôbec nebojím :-)))
tvoj obdiv ma hreje pri srdci :-)
som rada, že aj tento môj recept páči :-)
dakujem ti za krásnu pochvalu, za tvoj úprimný obdiv, za uloženie do kk, za vždy pekné hodnotenie mojej práce.
1x pusta1
broninka
takto krkovičku pripravujem aj ja, akurát, že množstvo je úplne odlišné, mám viac poriadnych stravníkov...mäsko je fantastické a tí, ktorí vravia, že škoda zapínať rúru, nevedia o čom hovoria, určite to takto nevyskúšali, je tam neuveriteľný rozdiel medzi cigánskou a týmto...
Aj keď recept poznám, ukladám si ho, je krásne spracovaný :-)
dara2112
Suhlasím a broninkou je to neporovnatelný rozdiel moja malá inšpirácia je -takto pečiem krkovičku aj ja ale bez zemiakov v hrnci na sporáku -podlejem troškou vody, pridám cibulu -amyslím si že je potom másko ešte šťavnatejšie - robila to tak moja babka aj mamina. Pusta krásny recept a tie zemiaky musia chutit super os domácej masti a pustenej šťavy ukladám
jatea
Určite výborný recept, najbližšie vyskúšam. A súhlasím s broninkou a darou, je to rozdiel piecť v rúre a urobiť cigánsku. Pekávam kuracie stehná so zemiakmi zaliate sladkou smotanou a tie zemiaky sú fantastické. Chcem tým povedať, že zemiaky pečené spolu s mäsom majú úplne inú chuť ako keď sú varené alebo pečené samostatne len ako príloha.
pusta1
@broninka , máš pravdu, nepoznajú ten rozdiel medzi mäsom pripravovaným na panvici a pripravovaným v rúre, keby to poznali, nemohli by tárať hlúposti a tú rúru by si radi zapli :-)
som rada, že sa ti tento môj recept páči a tie zemiaky sú skvelou prílohou k tejto úžasnej pochúťke.
po prvýkrát som ich piekla v husacej masti k domácej husi spolu s ňou, neskôr vychádzajúc z tejto skúsenosti som piekla zemiaky v masti spolu s pečeným bôčikom,boli fantastické, odvtedy ak môže, pečiem v masti spolu s mäskom.
dakujem za krásnu pochvalu, ocenenie spracovania receptu a za uloženie do kk.
pusta1
@dara2112 , presne sito vystihla, zemiaky sú ochutené jednak domácou masťou ako aj úžasnou chuťou vypečenej šťavy z mäska.
súhlasím s tebou a s @broninkou.
teší ma, že môj recept považuješ za krásny :-)
dakujem za uznanie a za uloženie do kk.
pusta1
@jatea , pekne si to napísala.
súhlasím s tebou, s @broninka , s @dara2112 , lebo všetky tri viete o čom hovoríte a máte absolútnu pravdu. :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk .
marcel83
@pusta píšete to s takou vervou, ako keby nik, okrem Vás, nikdy nepiekol zemiaky spolu s mäsom v rúre a nepoznal tento spôsob prípravy - eintopf :) Sa tu vytešujete, ako keby ste objavila drevené želiezko....
pusta1
@marika21 , áno, je to výborný recept a mäsko je veľmi chutné týmto spôsobom pripravené :-)
dakujem ti za pochvalu a za 5*