Pečená krkovička

mike200 - bez fotkymike200, 22. októbra 2011

Pečená krkovička je môj obľúbený recept a je možné ho použiť na každú príležitosť a aj slávnostnú, kde môže byť jedným jedlom viac chodového Zobraziť celý popisPečená krkovička je môj obľúbený recept a je možné ho použiť na každú príležitosť a aj slávnostnú, kde môže byť jedným jedlom viac chodového menu.

6
porcií
90 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

kg 1,3 bez kosti
1 kus veľká
3 strúčiky
lyžička 3
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Krkovičku bez kosti po predchádzajúcej predpríprave na jednej strane nožom narežeme.

  2. 2

    Potom si nadrobno pokrájame veľkú cibuľu a cesnak. Potom mäso z oboch strán okoreníme grilovaním korením.

  3. 3

    Do pekáča pridáme olej a následne ho na šporáku rozpálime.Do rozpáleného oleja vložíme mäso a z každej strany opečieme, aby povrch získal peknú a hnedú farbu.Potom mäso okoreníme rascou .

  4. 4

    Pridáme pokrájanú cibuľu a podlejeme vodou. Počas pečenia mäso kontrolujeme po 20 minútach a pridávame do výpeku vodu. Podľa potreby prilievame svetlé pivo a povrch každých 20 minút polievame výpekom. Pečieme v pekáči najskôr zakryté celkovo 60 minút.

  5. 5

    Po 60 minútach pekáč odkryjeme, pridáme cesnak, majorán a zapečieme celkovo 20 minút a to 10 minút s vrchnej a 10 minút zo spodnej strany mäsa.

  6. 6

    Po dokončení pekáč odokryjeme a mäso necháme odpočinúť. Podávame s domácou kysnutou knedľou a červenou dusenou kapustou. Kapusta môže byť aj sterilizovaná. Na záver prajem všetkým dobrú chuť.

Diskusia k receptu

sovka62
A načo si ju narezával na jednej strane? Vieš najlepšie je to napísať po lopate, niektorí sme menej chápaví, ako napr. ja.
astheart
@sovka62 : Já vím, že se ptáš Mike200, tak promiň, že ti odpovídám já.... Domnívám se, že je to proto, aby se krkovíčka při opékání a pečení nezkroutila. Maso má totiž tendence se stáhnout......
sovka62
Aha, takže narezal ju po dĺžke, no veď som písala, že som ťažšie chápavá.
frona
no ale tak sa narezáva, keď je nakrájané na rezníky, nie? Keď je v celosti si myslím, že to bude asipreto, aby sa rýchlejšie prepieklo....počkáme si na odpoveď autora receptu. či?.....
helca103
@sovka dala si správnu otázku , krkovička bez kosti o váhe 1,3 kg sa predsa na panvici nekrúti ako píše @astheart , jedine ked sa nakrája na rezne presne tak ako píše @frona. Takže aj mňa zaujíma ako to vysvetlí autor.... lebo veta : Krkovičku bez kosti po predchádzajúcej predpríprave na jednej strane nožom narežeme. ....... je trochu nezrozumitelná.... budem rada ak sa dozviem čo je to tá predpríprava a kôli čomu sa vlastne robilo narezanie
mike200
Krkovička sa nareže hlavne preto aby do vnútra mäsa prenikli koreniny a vnútrajšok mäsa sa lepšie ochutil.
mike200
Predpríprava je normálna súčasť kuchynskej a zahŕňa očistenie mäsa od nečistôt a jeho umytie. Predpokladal som, že takúto jasnú vec každý vie, a preto som ju bližšie nekonkretizoval.
mike200
Predpríprava je normálna súčasť kuchynskej prípravy a zahŕňa očistenie mäsa od nečistôt a jeho umytie. Predpokladal som, že takúto jasnú vec každý vie, a preto som ju bližšie nekonkretizoval.

mike200
Druhý dôvod narezania povrchu mäsa a to pozdĺžne je aby sa mäso lepšie prepieklo. Ale hlavný dôvod je aby prostredníctvom otvorov v mäse prenikli do vnútra koreniny, ktoré vnútro mäsa ochutia a " pre voňajú" , Týmto získa vnútrajšok mäsa výbornú chuť od korenia, vrátane aromatických byliniek, ktoré sa použijú v jeho príprave.
mike200
Pred pečením mäsa korenia je potrebné nasypať do na rezaných otvorov a potom ho vtlačiť dovnútra.
helca103
@mike je mi jasné a myslím že každemu kto varí že mäso treba očistiť a umyt pre prípravou, no musíš uznať, že pôvodná verzia ako si ju napísal prvý krát bola veľmi nejasná . .... a nik z nás nevedel čítať tvoje myšlienky ako si to myslel.
Kedže si napísal iba..... na jednej strane nožom narežeme a hned piect ..... nebolo jasné čo a ako, tvoj recept je omnoho prehladnejší ked si to doplnil aj v postupe . Nebolo to ani od jednej z nás myslené zle , všetky sme už skúsené kuchárky ktoré varia dlhé roky , ber to iba ako priatelskú radu do budúcna 
mike200
Ďakujem za všetky komentáre. Ja osobne už varím od študentských čias na VŠ a celý čas sa učím.Nikdy pred tým som na vrchu krkovičku pred pečením nenarezal.Videl som u niektorých kuchárov, a tak som to chcel vyskúšať. Variť určite viem, ale ľahšie je pre mňa jedlo pripraviť, ako napísať recept. Tak mi všetci prepáčte prípadné nepresnosti. Veď aj štýl písania sa musí človek neustále učiť.
dodo46
a môžem ju narezať aj na druhej strane aby sa symetricky ochutila ???
kim13
Aby som mohla pridat komentar, musela som sa prihlasit...takze k pecenej krkovicke - ja si nakrajam slaninu a niekolko strucikov cesnaku na pasiky, ktore potom namacam v zmesi korenia, soli (prip. grilovacieho korenia, zalezi na kazdom, co pouziva) a takto obalenymi pasikmi cesnaku a slaniny prespikujem maso ako sa len da....nielenze chuti fantasticky, ale po nakrajani lahodi aj oku. peciem ju takto roky a vsetkym velmi chuti...proti gustu ziaden disputat, resp. kazdemu co mu chuti...dobru chut




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia