Pečená kačica s dusenou červenou kapustou

hanee - fotkahanee, 23. augusta 2012
Pečená kačica s dusenou červenou kapustou
Foto: hanee

Kacicku som doma robila prvykrat, dokladne som si prestudovala mnohe upravy a potom som si povedala, ze v jednoduchosti je krasa. Tak aj bolo, Zobraziť celý popisKacicku som doma robila prvykrat, dokladne som si prestudovala mnohe upravy a potom som si povedala, ze v jednoduchosti je krasa. Tak aj bolo, kacka mala preveliky uspech.

6
porcií
10 minút
príprava
180 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
na kapustu:
1
3 PL
1 ks
4 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Kacicku som omyla, zbavila prebytocnych kostrniek z peria a poriadne pomasirovala solou. Zabalila do igelitky a nechala nocovat v chladnicke.

  2. 2

    Rano som ju omyla, opat nasolila, dala do pekaca, posypala rascou, podliala trochou vody a nechala piect asi na 180° cca 2 hodinky prikrytu.

  3. 3

    Po dvoch hodinach som ju odokryla, otocila, podliala vypekom a dala na vyssiu teplotu zapekat odokrytu. Kazdych 15 min som na nu nakukla, pooblievala ju vypekom, ked bola farba dobra, otocila som ju naspat a nechala ju vyfarbit aj z druhej strany.

  4. 4

    Kapustu som zbavila vrchnych listov, umyla, nastruhala na krajaci na mensie kocky, zasolila a nechala pol hodinku postat.

  5. 5

    Ocistime a na drobno nakrajame cibulku, dame oprazit na rozpaleny olej, ked zosklovatie dosypeme cukor, nechame skaramelizovat, staaaaaale miesame. Prisypeme kapusticku, pridame rascu a korenie, mierne podlejeme, nechame prikrite, 15 minut dusit. Potom odokrijeme a na miernom plameni nechame doodparovat prebytocnu vodu. Dochutime octom

  6. 6

    Podavame idealne s loksami potretymi vypecenou kacacou mastou, alebo hrncekovou knedlou.

Diskusia k receptu

hanee
Môj najväčší masochistický počin. Nič z toho nesmiem jesť, varila som manželovi na
rozlúčku pred odletom .o(
medulienka122
och, hanee, prečo sa tak trápiš? veď je to najlepšie jedlo môjho života...ešte som celú kačku nikdy nepiekla/3 hodinyyy! ma odrádzali/, ale kačacie stehná som už vďaka Vareche zvládla... ako sa to dá vydržať? si priam svätica:-))
2x romso a depe
hanee
@medulienka122 , treba sa dobre naranajkovat a pustit sa do kacice. Naplanuj si ju na sobotu, kym operes a upraces, bude upecena ani nevies ako .o)) Len som dvakrat olizala varechu, ked som dochucovala kapustu, inak som sa ovladla. Mojho muza neslo od pekaca odtrhnut. Povedal ze netusil ze kacica moze byt taka dobra. Oni vsetko, kury, kusy, kacice, najskor vyvaria do polievky a potom len z prudka na panvici osmazia na masle. Takemu masu ja vravim handra .o(
1x depe
medulienka122
s tým vyvareným mäsom máš pravdu, veď je to bez chuti, aj keby si to chcela neviem ako zamaskovať,ja niekedy som pod uvarenú sliepku dala plátky údenej slaniny, ale vždy to nebolo ono...
tatranka
Ako pozerám,ku kačici si pridala lokše.Kúpila si hotové,alebo aj tie si stihla?Veru by som si pochutila.Na prvý krát sa ti naozaj kačička vydarila.
hanee
@tatranka , lokse som vytiahla z mrazaku, rozmrazila, potrela vypekom, pokropila, prikryla a ohriala, Boli jak nove .o)) Vzdy si ich pobalim, po pat, sest kusov do sackou a uz len vytahujem z mrazaku.
1x demiha
lusinkab
Moje oblubena kombinacia ale provokativne vyzera ten tanierik ;-)este k tym loksam z mrazaku sa chem opitat:najprv si ich upiekla a tak zamrazila alebo surove cesto dala zamrazit?
afataga
no teda ja tiez nechapem ako si to mohla vydrzat, zasluzis medailu :-) aj ked je teplo, ale tomuto jedlu ja neviem odolat, ked peciem, davam na kacku trosicku cesnaku
anina6
ta kapustička s karamelizovaným cukrom, to musím vyskúšať, lebo červenej kapusty mám na záhradke neúrekom.
evanaaa
Výborná kombinácia, aj keď sa musím priznať, ja som už husí a kačiek prejedená, lebo toľko ako tento rok som ich tuším nezjedla za celý život:))). @hanee , ešte odporúčam - ku koncu pečenia polej kačku mliekom ( asi deci) alebo sl. smotanou a kapustu ak dusíš, tak naopak, takých 20 min. ju povar neprikrytú a až potom ju dus pod pokrievkou, aby sa tie silice, ktoré obsahuje, vyvarili ( vyparili), lebo by mohla mať horkú chuť.
evanaaa
Ešte by som dodala, že ak pečiete kačicu ( hus), treba počítať približne hodinu na kilo váhy + pol hodina navyše, no možno záleží aj od veku hydiny, treba skúšať.
hanee
@evanaaa a to mliecko, alebo smotana je tam pre farbu? alebo to ma nejaky iny vyznam? Kapustu, ked som ju hodila na karamel, som chvilu miesala, az potom dusila, bola vynikos. Kacka neviem, mala dva a pol kila, viac jak 3 hodinky som ju nepiekla a uplne sa rozpadala, mozno som ju mala na silno, nemam v plynovej trube presne nadstavanie teploty. @lusinkab lokse mrazim uz hotove. Len suche, neomastene.
evanaaa
Ano, @hanee , aj pre farbu a aj pre lepšiu vôňu, ak si pozrieš (tu) viac receptov na pečenú kačku, zistíš, že to robia aj iní, ale nie je to pravidlo, upečie sa ti aj tak. (Mlieko sa dáva aj pri vytápaní oškvariek pri konci, masť potom krásne vonia). A ten čas pečenia, ako som písala, ak je kačica mladšia, stačí aj tak ako si to ty piekla a mne sa tvoj spôsob páči. Ja len, že niečo aj ja poradím, hehe................
lamus
Ahoj Hanne ... mám proste rád jednoduché veci a varenie má byť radosť, nie povinnosť - to mi hovoríš z "duše" :). Dnes pečiem králika ... to je niečo podobné ako kačka a kčervenú kapustu urobím podľa teba. Díky. Ukladám si Ťa :)
almur
Všetka rady k červenej kapuste a kačičke sú fajné.Vďaka,že ste napísali.Keď zabudnem,otvorim si "VARECHU" a najdem dobré rady.
1x mf26
marika21
Vyzerá to krásne upečené. Kapustička červená vynikajúca. Lokše fajn. Vôbec neochutnať, bez porcie aká je na tanieri, tak to si neviem predstaviť. Tá vôňa.*****
ferino55
mňáááááám robil som a zajtrá ju máme znova na obed je úúúúúžastnáááá
myjano1
Ahojky Hanee, tak ja som si dal tú tvoju kačku s červenou kapustičkou teraz počas tohoročných vianočných sviatkov. Zo všetkých dostupných receptov sa mi ten Tvoj pozdával nielen pre svoju jednoduchosť ale aj preto s akou láskou si ho pripravovala. A predsa v jednoduchosti je krása, nie? Jano
1x mf26
huck
Po zasadani rodinnej rady, padlo tiez rozhodnutie , za k Vianocnemu obedu bude (okrem ineho) pecena kacica s cervenou kapustou a mlincami . Mlinci su podobne ako nase lokse , len su pripravene len z muky -bez zemiakov - postup pripravy ako pri loksoch. Kedze su suche, pred podavanim sa obaria s horucou vodou , aby zmakli a daju sa do pekaca (do vypeku), v ktorom sa piekla kacica na chvilu do horucej truby. Kacicu som piekla tradicne podla mojej mamy - teda jednoducho so solou a nedala som ani kmin. Pri peceni je treba len davat pozor na teplotu , presne tak ako ty . Kapustu som pripravila tiez ako ty, len som pridala do nej aj nakrajane jablka zbavene supky. a na konci dochutila jablcnym octom. Jablka daju kapuste vynikajucu chut. Suhlasim- v jednoduchosti je krasa!
jena
Ľutujem, že som pristupila na tento recept. Solila som večer, dala do ladničky, ráno umyla a znovu jemne nasolila!
KAČKA je ako pena Ale SLANÁ!!!!! Inak vždy to nasolím pred tým ako to dám do rúry. Teraz som podľahla tomuto receptu a ľutujem!!!!!
Nesolte 2 krát!
haji
@Jena (4.11.2018 13:10)
Solím kačku večer předem - 1x. Sůl se krásně vsákne do masa. Ráno dám do trouby. 2x NEsolit.
pozorovac
Po prečítaní receptu ako aj diskusných príspevkov by som podľa mojich skúseností iba dodal toľko, že kačicu-hus pečiem na 160 st, koľko váži, toľko hodín, avšak neprikrytú (pečieme, nie dusíme). Vôbec netreba ju polievať, prepichovať kožu aby masť vytiekla, kačica-hus sa sama polieva-mastí. Predpríprava ako vyššie spomenuté, soľ, rasca, zabaliť na noc do fólie, ráno neumývať, dosoliť, prípadne rascu, do dutiny olúpané a jadrovníka zbavené 2 jablká. V polovici pečenia otočiť prsiami dole a čo je dôležité, zliať masť aby sa neprepaľovala. Ku koncu iba nakrátko zvýšiť teplotu na 200 a dopiecť kožu na želanú úroveň. Ešte jedna dôležitá vec, pri pečení treba dať na spodok sporáka pekáč s vodou, v polovici ju doliať, lebo sa vyparí. A áno, máte pravdu, je to luxusné jedlo, poznám ľudí, čo z východu inú na hody do niektorého Grobu.
1x mf26




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia