Pečená kačica s červenou kapustou

Pečená kačica s červenou kapustou
Foto: Pravda - Marek Velček

Autor receptu

Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave


Suroviny

6
porcií
30
minút
príprava
120-180
minút
na 165 °C

Postup prípravy receptu

Kačicu dôkladne umyjeme, zbavíme zvyškov peria a dôkladne nasolíme. Necháme v chlade niekoľko hodín odležať. Odsekneme krídla a kačicu vložíme do hlbokého plechu. Podlejeme vodou, zakryjeme a pečieme podľa potreby a veľkosti kačice asi 2 – 3 hodiny pri teplote 165 stupňov. Počas pečenia kačicu otáčame a keď je kačica mäkká, odokryjeme ju a dopečieme do zlatista.

Červená kapusta: Hlávkovú červenú kapustu očistíme, odstránime hlúb a nasekáme. Na kačacej masti orestujeme nakrájanú cibuľu, bobkový list, pridáme cukor a skaramelizujeme. Pridáme rascu, zalejeme červeným vínom a šťavou z pomaranča. Privedieme do varu, pridáme kapustu, soľ a dusíme do mäkka. Ochutíme cukrom, soľou a octom.

Náš tip: Aby sme dosiahli zlatistú farbu kačice, podlejeme ju mliekom. Z vín bude ku kačici ladiť Frankovka modrá Prestige 08.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

8 komentárov k receptu
  • majka36, 20. decembra 2009 o 17:40
    ja ju pred pečením.dobre ponatieram mliekom.pečiem ju do chrumkava,mňam


  • sonal, 31. decembra 2009 o 09:09
    cez google som nasla mnoho receptov, jeden pise piect na 200stupnov 2-4hod, dalsi zasa 125stupnov a piect 5hodin, dlasi zasa ze 160stupnov a 2-3hodiny ale musi sa zakryt. tak ktore si mam vybrat?


  • tinca, 1. apríla 2010 o 20:53
    Ja nesúhlasím podliať mliekom /ako je v recepte uvedené/, ale pred dopečením potierať mliekom. A do tej kapusty 2-3 PL ríbezľového džemu, ako poradila SOVKA, vyskúšala som, je to jedna báseň. Snáď nie je na škodu, keď sa aj pán šéfkuchár hotela Matyšák poučí od starých gazdiniek,no nie??


  • evanaaa, 2. apríla 2010 o 15:34
    Správne,tinca,mlikom sa kačka(hus),a.p. potiera alebo polieva až niečo pred dopečením.Je dobré nasoliť ju poriadne večer pred prípravou,aby soľ vsiakla a na druhý deň ju trochu opláchnuť a ešte raz posoliť,ale už menej.Hovorí sa,že na kilo váhy treba asi hodinu piecť,ale aj to závisí od trúby.Na začiatku ju treba prikryť,a tiež popichať,aby masť lepšie pustila,prípadne z nej odoberať počas pečenia.


  • skye, 25. decembra 2010 o 21:04
    Ja ju dobre nasolim den pred pecenim a dam do chladnicky. Na druhy den ju podlejem 2 dc vody, zakryjem. peciem na 200 C 1 hod. potom ju odokryjem poprepichujem mastne casti a necham piect 30 min. jednu stranu, otocim a 30 minut druhu stranu. Samozrejme zu polievam vypekom kazdych 20 minut a je fakt vyborna chrumkava....


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 3 komentárov)
  • 07janka, 8. januára 2012 o 09:25
    Dakujem, dnes ju idem spravit. Verim, ze bude na rodinnom obede chutit ;)))


  • karin75, 2. decembra 2012 o 10:17
    Kačica je v rúre, nechám si od vás poradiť a skúsim pred dopečením potrieť mliekom, ďakujem


  • uhorka, 14. marca 2013 o 06:33
    Ďakujem za radu určite jú skúsim tým mliekom



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist