Pečená kačica s červenou kapustou

Pečená kačica s červenou kapustou
Foto: Pravda - Marek Velček

Autor receptu

Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave


Suroviny

6
porcií
30
minút
príprava
120-180
minút
na 165 °C

Postup prípravy receptu

1

Kačicu dôkladne umyjeme, zbavíme zvyškov peria a dôkladne nasolíme. Necháme v chlade niekoľko hodín odležať. Odsekneme krídla a kačicu vložíme do hlbokého plechu. Podlejeme vodou, zakryjeme a pečieme podľa potreby a veľkosti kačice asi 2 – 3 hodiny pri teplote 165 stupňov. Počas pečenia kačicu otáčame a keď je kačica mäkká, odokryjeme ju a dopečieme do zlatista.

2

Červená kapusta: Hlávkovú červenú kapustu očistíme, odstránime hlúb a nasekáme. Na kačacej masti orestujeme nakrájanú cibuľu, bobkový list, pridáme cukor a skaramelizujeme. Pridáme rascu, zalejeme červeným vínom a šťavou z pomaranča. Privedieme do varu, pridáme kapustu, soľ a dusíme do mäkka. Ochutíme cukrom, soľou a octom.

3

Náš tip: Aby sme dosiahli zlatistú farbu kačice, podlejeme ju mliekom. Z vín bude ku kačici ladiť Frankovka modrá Prestige 08.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • majka36, 20. decembra 2009 o 17:40
    ja ju pred pečením.dobre ponatieram mliekom.pečiem ju do chrumkava,mňam


  • sonal, 31. decembra 2009 o 09:09
    cez google som nasla mnoho receptov, jeden pise piect na 200stupnov 2-4hod, dalsi zasa 125stupnov a piect 5hodin, dlasi zasa ze 160stupnov a 2-3hodiny ale musi sa zakryt. tak ktore si mam vybrat?


  • tinca, 1. apríla 2010 o 20:53
    Ja nesúhlasím podliať mliekom /ako je v recepte uvedené/, ale pred dopečením potierať mliekom. A do tej kapusty 2-3 PL ríbezľového džemu, ako poradila SOVKA, vyskúšala som, je to jedna báseň. Snáď nie je na škodu, keď sa aj pán šéfkuchár hotela Matyšák poučí od starých gazdiniek,no nie??


  • evanaaa, 2. apríla 2010 o 15:34
    Správne,tinca,mlikom sa kačka(hus),a.p. potiera alebo polieva až niečo pred dopečením.Je dobré nasoliť ju poriadne večer pred prípravou,aby soľ vsiakla a na druhý deň ju trochu opláchnuť a ešte raz posoliť,ale už menej.Hovorí sa,že na kilo váhy treba asi hodinu piecť,ale aj to závisí od trúby.Na začiatku ju treba prikryť,a tiež popichať,aby masť lepšie pustila,prípadne z nej odoberať počas pečenia.


  • skye, 25. decembra 2010 o 21:04
    Ja ju dobre nasolim den pred pecenim a dam do chladnicky. Na druhy den ju podlejem 2 dc vody, zakryjem. peciem na 200 C 1 hod. potom ju odokryjem poprepichujem mastne casti a necham piect 30 min. jednu stranu, otocim a 30 minut druhu stranu. Samozrejme zu polievam vypekom kazdych 20 minut a je fakt vyborna chrumkava....


  • 07janka, 8. januára 2012 o 09:25
    Dakujem, dnes ju idem spravit. Verim, ze bude na rodinnom obede chutit ;)))


  • karin75, 2. decembra 2012 o 10:17
    Kačica je v rúre, nechám si od vás poradiť a skúsim pred dopečením potrieť mliekom, ďakujem


  • uhorka, 14. marca 2013 o 06:33
    Ďakujem za radu určite jú skúsim tým mliekom


  • sumec, 17. mája 2014 o 09:44
    Ta kapusta nema chybu. Dakujem



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist