Pečená kačica s červenou kapustou

Branislav Križan
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave, 15. októbra 2009
Pečená kačica s červenou kapustou
Foto: Pravda - Marek Velček
6
porcií
30 minút
príprava
120-180 minút
na 165 °C

Suroviny

2400 g
50 g
2000 g
200 g
0,5 dl
50 g
0,5 dl
1 ks
0,5 dl




Postup

  1. 1

    Kačicu dôkladne umyjeme, zbavíme zvyškov peria a dôkladne nasolíme. Necháme v chlade niekoľko hodín odležať. Odsekneme krídla a kačicu vložíme do hlbokého plechu. Podlejeme vodou, zakryjeme a pečieme podľa potreby a veľkosti kačice asi 2 – 3 hodiny pri teplote 165 stupňov. Počas pečenia kačicu otáčame a keď je kačica mäkká, odokryjeme ju a dopečieme do zlatista.

  2. 2

    Červená kapusta: Hlávkovú červenú kapustu očistíme, odstránime hlúb a nasekáme. Na kačacej masti orestujeme nakrájanú cibuľu, bobkový list, pridáme cukor a skaramelizujeme. Pridáme rascu, zalejeme červeným vínom a šťavou z pomaranča. Privedieme do varu, pridáme kapustu, soľ a dusíme do mäkka. Ochutíme cukrom, soľou a octom.

  3. 3

    Náš tip: Aby sme dosiahli zlatistú farbu kačice, podlejeme ju mliekom. Z vín bude ku kačici ladiť Frankovka modrá Prestige 08.

Diskusia k receptu

majka36
ja ju pred pečením.dobre ponatieram mliekom.pečiem ju do chrumkava,mňam
sonal
cez google som nasla mnoho receptov, jeden pise piect na 200stupnov 2-4hod, dalsi zasa 125stupnov a piect 5hodin, dlasi zasa ze 160stupnov a 2-3hodiny ale musi sa zakryt. tak ktore si mam vybrat?
tinca
Ja nesúhlasím podliať mliekom /ako je v recepte uvedené/, ale pred dopečením potierať mliekom. A do tej kapusty 2-3 PL ríbezľového džemu, ako poradila SOVKA, vyskúšala som, je to jedna báseň. Snáď nie je na škodu, keď sa aj pán šéfkuchár hotela Matyšák poučí od starých gazdiniek,no nie??
1x jeery
evanaaa
Správne,tinca,mlikom sa kačka(hus),a.p. potiera alebo polieva až niečo pred dopečením.Je dobré nasoliť ju poriadne večer pred prípravou,aby soľ vsiakla a na druhý deň ju trochu opláchnuť a ešte raz posoliť,ale už menej.Hovorí sa,že na kilo váhy treba asi hodinu piecť,ale aj to závisí od trúby.Na začiatku ju treba prikryť,a tiež popichať,aby masť lepšie pustila,prípadne z nej odoberať počas pečenia.
skye
Ja ju dobre nasolim den pred pecenim a dam do chladnicky. Na druhy den ju podlejem 2 dc vody, zakryjem. peciem na 200 C 1 hod. potom ju odokryjem poprepichujem mastne casti a necham piect 30 min. jednu stranu, otocim a 30 minut druhu stranu. Samozrejme zu polievam vypekom kazdych 20 minut a je fakt vyborna chrumkava....
07janka
Dakujem, dnes ju idem spravit. Verim, ze bude na rodinnom obede chutit ;)))
karin75
Kačica je v rúre, nechám si od vás poradiť a skúsim pred dopečením potrieť mliekom, ďakujem
uhorka
Ďakujem za radu určite jú skúsim tým mliekom
2010
Kapusta vyrobena podla receptu - cervene vino, vinny ocot, pomarancova stava -:) 5*
zemiaky na miesto knedle pecene pod kacicou.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia