Pečená kačica s červenou kapustou a knedľou

peter9766 - fotkapeter9766, 11. októbra 2011
Pečená kačica s červenou kapustou a knedľou
Foto: peter9766

Kúpil som kačicu a pohľadal som na nete recepty. Našiel som a jeden je neskutočný. Knedľu a kapustu urobila moja manželka. Knedľa je robená Zobraziť celý popisKúpil som kačicu a pohľadal som na nete recepty. Našiel som a jeden je neskutočný. Knedľu a kapustu urobila moja manželka. Knedľa je robená na pare. Kapusta sa pripravuje klasicky (cibuľka, karamel, rasca, ocot).

300 minút
na 125 °C

Suroviny

2700 g
2 PL
1 PL
2 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Kačicu dobre umyjeme a vyčistíme. Narežeme kožu všade kde je viac tuku. Nasolíme deň vopred. Na soli nešetríme a pozatierame soľ rukou všade. Na druhý deň kačicu trochu opláchneme vodou od soli. Posypeme rascou. Celé jabĺčka vsunieme do vnútra kačice. Kačicu umiestnime do pekáča (ja som použili kovový), bez masti, prsiami hore. Vložíme ho do rúry a pečieme 4,5 hodiny pri 125 °C. Rúru ani pekáč počas pečenia neotvárame! Po tomto čase skúsime vidličkou, či je mäsko mäkké. Koža môže byť ešte svetlá, ale mäsko by už malo byť hotové. Odlejeme z pekáča prebytočný tuk. Otočíme kačicu prsiami dole a potrieme ju prichystaným medom rozpusteným v teplom výpeku. Zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme v odkrytom pekáči 15 minút. Potom kačicu opäť v pekáči pretočíme, natrieme medovou vodou a pečieme na rovnakej teplote ešte 15 minút, pokým nemá koža zlatohnedú farbu.

    Pečená kačica s červenou kapustou a knedľou - obrázok 1

Diskusia k receptu

marcy
áno,takto pečieme aj my...mäsko je ako manna,dala by som si :))
alexdidi
V nedeľu sme mali úplne rovnaký obed....a kačičku som piekla presne tak isto, aj čas súhlasí, len teplotu som dala 150stC, ale to závisí aj od rúry....bola fantastická, mäkkučká, voňavá, aj kosti sa strihali ako papier.....už robievam len takto pomalým pečením a používam liatinový pekáč....+ kapusta na karameli s brusnicovým džemom a domáci knedlík, tak to je teda papaníčko....ešte dobre, že nie tak časté......
pacik
Ukladám a vyskúšam, len by to chcelo takú domácu kačičku :-)
mili2936
Vyzerá to super, len jedna otázočka - netreba tú kačku troška podliať vodou? Alebo bude stačiť len vytopený tuk, aby neprihorela
marcy
nebolo treba žiadne prilievanie vody,či vývaru,iba nasolená a rascovaná kačička :)) ....pečiem v tescomáckom nerezovom pekáči,na dochrumkava dopečenie vyberiem podložku,ktorá k tomu patrí dám s kačkou na vrchnák a z oboch strán opečiem ako v solárku :-DDD
zdenkas
O takomto postupe pečenia kačky som už veľa počula,len som sa bála či mi to pri takej dlhej dobe pečenia nezhorí.Ako čítam tak to funguje.No budem musieť vyskúšať.Môžem takto piecť aj v úplne obyčajnom pekáči???Myslím smaltovanom.
peter9766
Kačicu netreba ničím podlievať. Tuk čo sa tam vytopí je treba dokonca odliať. Ja som tiež tomu neveril, ale riskol som to a taktiež som neotváral rúru a ani som za celý čas na ňu nepozrel. Tuk spolu s výpekom som odlial do inej nádoby a nakoniec samotný tuk som lyžicou pozbieral do inej nádoby a dal do chladničky. Je super s chlebom keď stuhne.
tinca
@peter9766 ja robím podobne s jablkom vnútri, nakoniec potriem medom, ale nie tak, že by som na ňu nekukla. Asi treba vyskúšať. Zdá sa mi na kačku veľmi dlhá doba pečenia 4.5 hod. to je skôr na hus, kačka je jemnejšia upečie sa skôr. To je len môj názor...
sladkacokolada
v rozpise chýba soľ a preto neviem čo je to nešetríme soľou... ja som piekla kačicu 3hod. lebo som na nu zabudla a rozpadávala sa od kosti...
evanaaa
Ano, hovorí sa , že hus či kačka sa pečie tak dlho, koľko váži, plus pol hod. naviac, ale nepíšu pri akej teplote, určite najmenej 180-200st.C, ale tu je práve to, že sa pečie pri nízkej teplote 150-160 stupňov, preto je dlhší ten čas a aj výsledok primeraný k tomu.
jerica
myslím že každý kto pečie kačicu (keďže je v recepte kačica)pečie ako je naučený alebo zvyknutý robiť , každému tá jeho je tá najlepšia , takto spravená kačica určite bola výborná hoc ja robím trochu ináč ale neodmietam ani Tvoj postup.-))
keď chceš pozri sa na moju kačku,určite je tvojej rodina:-))
 varecha.pravda.sk/recepty/pecena-kacica-ako-ju-pripravuje...
peter9766
sladkacokolada, ďakujem opravené, ja som dal asi 3 PL ale som to nakoniec opláchol vodou. jerica, ďakujem pozriem a možno vyskúšam.
jozka2
no Peter ale ak si robil ty tie knedle tak klobuk dole lebo su velmi nadychane
rulik
do kapusty patrí trochu červeného vína,ale receptík jedna báseň...
slaavka
Na tento recept som zbalila svojho muza :D
Dostal k narodeninam aj s najkomplikovanejsou tortou aku som kedy piekla. Robila som to a doteraz robievam s loksami a k tomu cervena kapusta s vinkom podlievana a karamelizovana.
Vrelo odporucam vsetkym.
Co sa toho pecenia tyka: potvrdzujem. kolko kil, tolko hodin plus pol hodinka a najprv tych 150 stupnov, na zchrumkavenie 180-200.
Zajtra sa ide na vec :)