Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 31. augusta 2010
Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli (fotorecept)
Foto: alexdidi

Pani Jeseň je tu zas. My sme ju privítali typickým slovenským jesenným nedeľným obedom : pečenou kačicou a červenou kapustou. Ten môj spôsob Zobraziť celý popisPani Jeseň je tu zas. My sme ju privítali typickým slovenským jesenným nedeľným obedom : pečenou kačicou a červenou kapustou. Ten môj spôsob prípravy vám predkladám.

6
porcií
60 minút
príprava
210 minút
na 170 °C

Suroviny

cca 2,5 kg
1 ks
1 ks
1-2 strúčiky
Kapusta:
1 ks
4 PL
1 ks
2 strúčiky
2 ks




Postup

  1. 1

    Kačicu očistíme, umyjeme, osušíme a deň vopred nasolíme. Na druhý deň ju opláchneme od soli a znovu trochu nasolíme. Do "bruška" dáme celé jablko.

    Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kačicu vložíme do pekáča(ja používam ťažký liatinový s príklopom) prsiami dole, posypeme koreninami, porezanou cibuľou a cesnakom. Podlejeme veľmi málo vodou, prikryjeme a vložíme piecť do vyhriatej rúry.

    Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme veľmi pomaly. Po hodine pečenia kačicu otočíme a prikrytú pečieme ďalej. Poliať stačí po ďalšej hodine. Pečieme ešte hodinu, masť zlejeme, polejeme mliekom a odokrytú dopečieme do červena ďalšiu asi 1/2 hodinu. Mliekom potierame po 15 minútach.Celé pečenie trvá teda asi 3a1/2 hodiny. Potom už len necháme odstáť asi 20min., jabĺko vyberieme, môžeme postrihať a podávať.

  4. 4

    Kým sa nám pečie kačica, pripravíme si prílohu. Kapustu pstrúhame alebo porežeme na tenké rezance. Vo väčšom hrnci skaramelizujeme na miernom ohni cukor do zlatista. Odstavíme, stále miešame a pomaličky(takmer po lyžiciach) pridávame vodu(asi 1a1/2dl). Pri takomto postupe nám karamel vôbec nestvrdne a nemusíme zdĺhavo rozpúšťať cukrové kamene.

    Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hrniec vrátime na šporák, pridáme kapustu, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, rascu, bobkový list a dusíme do mäkka. Po 20 minútach pridáme ošúpané a na tenké plátky postrúhané jablká. Dusíme ďalej a ak je treba podlejeme vodou. Kapusta sa však musí dusiť, nie variť vo vode, takže s vodou opatrne. Trvá to aj hodinu, čo závisí od tvrdosti kapusty. Potom pridáme ocot a postrúhaný zemiak na zahustenie. Takto pripravujem kapustu stále a je naozaj výborná. Dnes som podľa receptu na Vareche od Sovky na záver pridala 2PL ríbezľového džemu(domáci miešaný z čiernych a červ. ríbezlí) a to dodalo kapustičke ešte zaujímavejšiu chuť. Môžem len doporučiť. Neriskovala by som s menej kvalitný kúpený džem. Najlepšiu chuť však získa kapusta až omastením výpekom z kačice. Žiadna iná masť tam nieje.

    Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako ďaalšia príloha sa hodia lokše, knedlík alebo zemiaky. Keďže lokše sme mali predvčerom a knedlík veľmi neobľubujeme, zvolili sme malé celé zemiaky povarené 5 minút a potom posypané drvenou rascou, omastené masťou z kačky, pečené pri kačke na inej úrovni asi 1/2 až 3/4 hodiny.

    Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chrumkavá kačica je pripravená, lahodná kapusta a opečené zemiačky tiež, môžeme servírovať. Ak si pripravíte toto chutné jedlo, tak vám prajem DOBRÚ CHUŤ! P.S. Pozor, s mierou, veľmi dobré, ale aj veľmi ťažké jedlo!

    Pečená kačica plnená jablkom & červená kapusta na karameli (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

duschko
Uz viem, co bude na nedelnajsi obed. Dakujem za typ.
evas13
Fakt výborná, tak vypadá úžasne, až mi je ťažko, mňam a ja to nemôžem:)
tatranka
Ty si mi ale narobila chute.Teraz v tescu je akcia na kačice určite si kúpim a urobím.Robím ju podobne a s jablčkom ako ty.Len ešte prirábam plnku.To je mňamka.
babav
Krasny recept,specialita" ala Alexdidi" !
xanadu1955
Skúste namiesto zemiaka použiť strúhané jablko na zahustenie, dá to tomu jemnejšiu a lahodnejšiu chuť, inak recept je výborný predne tak to robievala moja mama a teraz aj ja
sherin
no tedaaa, ta kapusta ma dostala, urcite ju urobim s tou chrumavou kacickou s loksami :)
zsuzsu
tá kapusta nemá chybu!! mnam :) a mamina má kačice doma štopané,blížia sa hody...určite pripravím kačku takto!! ešte som sa chcela spýtať,koľko mlieka dávate vy,na podlievanie?
frona
Ja robím tiež kapustu na karameli, ale trošku inak. Skaramelizujem cukor na oleji, dám na to pokrájanú kapustu , osolím, okorením, trocha rasce a dusím pod pokrievkou asi tak 20-30 min. Kapusta si pustí šťavu a tá rozpustí karamel. Potom nakoniec pridám ocot a je to....Máme ju veľmi radi ku všetkým pečeným mäsám.
1x nyja
marienka44
Cibulu a cesnak do kapusty netreba zapenit na masti, pripadne na oleji? Takto je ako uvarena. Nevadi to?
marienka44
Kacica na obrazku je z obchodu mrazena /napr. z Madarska/ alebo domaca krmena?
alexdidi
Kačica na obrázku je kupená, maďarská, i keď domáca by bola iste ešte lepšia...cibuľu a cesnak do kapusty nepražím, nedávam tam žiadnu masť, len tú z kačky a tam je aj opražená cibuľa a cesnak...
evanaaa
Aj ja som takto isto robievala kapustu, ale už cukor nemôžem, škoda, aj masť z výpeku dávam, len cesnak nie, ten mi tam nepasuje, ale treba skúsiť.
22janka22
mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňaam, mňam, mňáááááááááááááááááááááááááááám, mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňaam, mňam, mňáááááááááááááááááááááááááááám, mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňam, mňaaaaaaaaam, mňam, mňaam, mňam, mňáááááááááááám..... neviem ako inak by som to povedala...
sisinka131
Ja tiez davam jablko do kacky, ale podlievam asi 10-15min pred dopecenim, co je cca asi 2h. s 1dcl cerveneho vina, kde rozpustim 1.5l medu a 2-3 struciky prelisovany cesnak.
Ona trosku stmavne, no potom sa bijeme o kozu. S mliekom vyskusam najblizsie, ked ju budem piect.
alexdidi
@sisinka131 , rada skúšam niečo nové a ten tvoj spôsob vyzerá lákavo. Určite ho vyskúšam, škoda, že kačičku nepečieme často, no potom by nám asi tak nechutila.(1,5l znamená iste lyžicu)
pacik
Hľadala som recept na červenú kapustu a našla som tvoj. Kapustu som práve dodusila a musím ti hneď napísať, že nemá chybu. Odteraz budem robiť len takto :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia