Pečená husokačka
Pečená husokačka na zabíjačkových zemiakoch
Autor receptu: redakcia
Pozvánka na hus a kačicu je zážitkom jesene, akým
vieme nadchnúť aj najnáročnejšieho zahraničného
labužníka. Veď naša tradičná kombinácia s kapustou
a lokšou či pečeňou plnená lokša sú neprekonateľné.
Najmä s poctivými surovinami a poctivou
prípravou. Ja však do tradičnej podoby „hodov"
rád primiešam aj trochu fantázie a exotiky a predovšetkým
pekného, moderného servírovania.
Postup
- Zemiaky umyjeme, vložíme do hrnca,
zalejeme vodou, pridáme soľ, trochu octu
a varíme domäkka. Uvarené zemiaky očistíme
a pretlačíme na malé kocky.
- Šupku
na gaštanoch nakrojíme a gaštany namočíme
do studenej vody asi na hodinu.
Potom ich dáme variť na 20 minút. Uvarené
gaštany scedíme a ošúpeme.
- Kačku
umyjeme, vysušíme, odrežeme krídla,
zrežeme tuk a kožu okolo konečníka
a krku odložíme, osolíme, vložíme do
pekáča, podlejeme trochou vody, zakryjeme
a dáme piecť do rúry vyhriatej na
170 °C na 3 hodiny. Potom kačicu odkryjeme,
scedíme výpek a masť, pridáme
uvarené gaštany a pečieme asi 30 minút
do zlatohneda.
- Tekvicu hokaido umyjeme, rozrežeme
na polovičku, vyberieme dužinu so semiačkami, položíme na plech a dáme piecť do
rúry ku kačke na asi 30 minút. Po 30 minútach vyberieme upečenú tekvicu. Do kastróla
dáme trocha olivového oleja, nadrobno nakrájanú šalotku a pri miernej teplote šalotku
restujeme. Pridáme upečenú tekvicu,
podlejeme vínom, osolíme a necháme asi
10 minút povariť. Odstavíme a rozmixujeme
mixérom dohladka. Pridáme maslo,
zašľaháme a ak treba dosolíme.
- Cibuľu očistíme a nakrájame na malé
kúsky. Kačaciu pečeň očistíme, umyjeme
a nakrájame na drobné kúsky. Tuk s kožou
nakrájame na kocky. Do kastróla dáme
nakrájanú kožu s tukom, podlejeme vypečenou
masťou z kačky a na miernom ohni
vytopíme škvarky, pridáme nakrájanú
pečeň, restujeme a zalejeme krvou (ak
nemáme krv, rozmixujeme kačaciu pečeň
nahladko a podlejeme), osolíme, okoreníme
a pomaly varíme asi 5 minút. Pridáme
uvarené pretlačené zemiaky, pridáme čerstvý
nasekaný majorán a premiešame.
Zmes dáme na pekáč a dáme zapiecť
na 30 minút.