Pečená husacia pečienka Foie gras a prepelička s jablkovým chutney

Michal Šebela
šéfkuchár reštaurácie Liviano v Bratislave, 29. januára 2010
Pečená husacia pečienka Foie gras a prepelička s jablkovým chutney
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
1
porcia
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 ks
60 g
1/2 ks
100 g
50 ml
2 vetvičky




Postup

  1. 1

    Prepelicu vykostíme tak, aby nám z nej zostali prsia a stehná. Plátok pečienky a kúsky prepelice osolíme a okoreníme. Na rozohriatu panvicu nalejeme olej a mäso s pečienkou a vetvičkami rozmarínu opečieme z každej strany. Opečené mäso s pečienkou a rozmarínom preložíme do pekáča, a dáme dopiecť do rúry na 6 minút pri 180 stupňoch.

  2. 2

    Medzitým si očistíme jablko. Polovičku si nakrájame na jemné kocky. Preložíme na rozpálenú panvicu a sprudka opečieme. Pridáme maslo, zasypeme kryštálovým cukrom a necháme karamelizovať. Zastrekneme bielym vínom a necháme odpariť.

  3. 3

    Na tanier servírujeme najprv jablkové chutney. Pridáme opečenú pečienku a prepelice. Na záver hotové jedlo polejeme omáčkou demi-glace.

Diskusia k receptu

cokomilka
take video by som si netrufla publikovat...
husacia pecen chuderka do cierna, z oleja sa mu dymylo,
ja blko nahnite otlcene...nuz, toto ukazat ako vrchol kulinarie je teda ehm ehm atd.
nyja
veru, tento recept nie je "ktoviečo"... a jablkové chutney odflákol jedna radosť.. Celkovo palec dole!
sandratamer
Toto jedlo bolo to najlepšie čo som v ten deň ochutnala. Pečienka bola pred úpravou bledá, pretože nešlo o obyčajnú pečienku ale o foie gras, preto sa vám možno zdá, že bola tmavšia po opekaní.
Chutila však absolútne vynikajúco, tomuto jedlu nebolo čo vytknúť.
Čo sa týka jablka, podľa čoho súdite že bolo zhnité? Myslíte si že by som jedla zhnité jablko?? :-)
Keby niektoré z jedál nebolo v poriadku, videorecept by sme nepublikovali - preto každé jedlo ochutnáme.
nbert
tiez mam pocit ze foie gras bolo trosku zbytocne prepecene... ked ho uz tak spalil tak nebolo ho treba davat do truby. chutney tiez zvycajne byva trochu viac nez len jablko, cukor a vino... chutney by malo byt sladko-trpko-koreniste, nie macane v karamele. casto byva trosku nezvycajnejsej kombinacie, napr. mango-chilli, ananas- koriander, jablko by islo celkom dobre napr. s anizom, vanilkou, likerom peroni, mozno skoricou alebo niecym podobnym.

samozrejme nechcem rypat, ale nedalo mi sa k tomu nevyjadrit.
adamochutnavac
podla mna to vyzeralo dobre sice ked suhlasim s @nbert ze su aj lepsie kombinacie ako karamel a jablkove chutney ale tak vyskusal som chutilo mi tak nemam co ine dodat iba dobru chut (ak sa to chystate urobit) :-)
jarco
Ani ja by som to jablkové "oné" nenazval chutney, veď v tom nebolo žiadne korenie... Ale k husacej pečeni sa silno korenené veci podľa mňa nehodia. Inak tieto recepty so šéfkuchármi podľa mňa treba brať ako inšpiráciu, osobne by som si netrúfal hodnotiť, či to profík robí dobre alebo zle.
alechandro
nbert, pokiaľ viem, tak v liviane nevaria žiadnu áziu, thajsko, alebo podobné sračky, ale regionálnu kuchynu s prvkami francúzskej...
Jarco, ty sa choď byciklovať radšej:))
kuchticka
Mna sa ten pokrm zdal tiez dost tmavy na to z coho bol pripraveny. Nie som specialista, ale podla mna by Foie gras mala byt pripravovana jednoduchsim sposobom - nie opekat a este zapekat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia